Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Konstgräsplanen i Ernemar ska bytas ut

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Konstgräsmattan i Ernemar ska bytas ut – och samtidigt tar Oskarshamns kommun över som ägare av planen.

Det beslutet har bildningsnämndens politiker tagit.

Kommunen har skrivit ett nytt avtal med Oskarshamns AIK. Det löper över åtta år – fram till 31 oktober 2029 – vilket motsvarar den beräknade livslängden på den nya mattan.

Under de tre första åren behöver inte OAIK betala någon hyra.

Används av många

– Slaget mot dem skulle bli för stort annars. Vi fasar sedan in deras hyreskostnader, med en rabatt. Hyran motsvarar ett visst antal timmar på planen, säger bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S), som konstaterar att det är viktigt att kommunens enda vinteröppna konstgräsplan finns kvar, så att barn- och ungdomsfotbollen har någonstans att vara.

Ernemaranläggningen är en av kommunens största anläggningar och den används av många ungdomsföreningar i kommunen.

Det var i samband med att OAIK anlade en ny, egen, konstgräsplan i Ernemar 2013 som ett hyresavtal tecknades mellan föreningen och kommunen, där kommunen hyr planen av OAIK mellan vecka 2 och 14 – för att i sin tur kunna hyra ut till övriga föreningar i kommunen.

Hyresavtalet upprättades i och med att två grusfotbollsplaner lades ned samtidigt.

Hyresavtalet sträcker sig mellan 2013 och 2022 – och hyreskostnaden motsvarar föreningens årliga amortering och ränta för planen.

Sista amorteringen på 680 000 kronor görs 2022 och därefter löper avtalet mellan parterna ut.

Under 2016 kompletterades hyresavtalet med ett tilläggsavtal, som innebar att föreningen fick hjälp med installation av planvärme och ett årligt driftstöd på maximalt 150 000 kronor per år, för att täcka driftkostnaderna för planvärme.

”Mycket dåligt skick”

Oskarshamns AIK:s avsikt har varit att byta och renovera konstgräsplanen under 2022.

”Tyvärr är planen i ett mycket dåligt skick och dessutom behöver en del miljöförbättrande arbeten genomföras tidigare än 2022. I och med detta beslutade kommunfullmäktige i april 2021 att avsätta kommunala investeringsmedel till dessa åtgärder. Detta innebär också att när arbetena är slutförda tar kommunen som markägare över ägandet av konstgräsplanen”, skriver i kommunen i beslutsunderlaget.

Kommunfullmäktiges beslut leder också fram till det nya hyresavtalet.

Arkivfoto: Pierre Stjernfeldt

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS