Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Kostnaden för barn har ökat med 23 procent – barnbidraget urholkas

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

PRIVATEKONOMI

Kostnaden för barn har ökat med 23 procent på två år. Som störst är kostnaden för den nyfödda och de äldsta tonåringarna. Samtidigt täcker barnbidraget nu bara 28 procent av de nödvändiga utgifterna för en tioåring, jämfört med 40 procent 2018. Det visar nya beräkningar från Swedbank.

Kostnaden för barn fram till 19-årsdagen har ökat med 300 000 kronor sedan 2021. Nettokostnaden, med barn- och studiebidrag inkluderat, uppgår till 1,5 miljoner kronor. Störst påverkan på hushållets ekonomi har barnet det första året, främst till följd av inkomstbortfall vid föräldraledighet.

– Barnets första år känns mest i föräldrarnas plånbok. Dels är hushållets inkomst lägre till följd av föräldraledighet, samtidigt som det är många inköp av hjälpmedel och barnartiklar som behöver göras, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom.

Barnomsorg en stor utgift för de med yngre barn. Ju äldre barnen blir, desto större blir kostnaden för fritidsaktiviteter. För de äldsta tonåringarna är månadspengen en stor utgift.

Barnbidraget täcker allt mindre av nödvändiga kostnader 

Barnets nödvändiga levnadskostnader, som mat och kläder, är den största utgiftsposten för många. Barnbidraget ska ge stöd för de kostnader som uppkommer när man får barn, men det justeras inte årligen och täcker därför allt mindre av en barnfamiljs kostnader varje år.

Senast barnbidraget justerades var 2018, då höjdes det med 200 kronor till 1 250 kronor per månad och barn. Efter höjningen täckte det 40 procent av nödvändiga utgifter för en tioåring. I år täcker barnbidraget 28 procent av nödvändiga utgifter för en tioåring.

– Barnbidraget har gradvis försämrats. Kostnader för mat och kläder kan vara svåra att dra in på, samtidigt som det är kostnadsposter där inflationen fått stort genomslag. Det senaste årets inflation känns för barnfamiljerna, säger Madelén Falkenhäll.

Förbered för högre levnadskostnader

När man blir fler i familjen ökar hushållets kostnader. Har man möjlighet kan det vara klokt att spara ihop lite pengar innan man skaffar barn. 

– Gör en budget i god tid före och testa att leva på den summan några månader för att se vad du kan dra in på och hur du kan anpassa din ekonomi innan det blir skarpt läge. Försök vara inställd på att under föräldraledigheten blir det ännu viktigare att hålla i pengarna. En del utgifter faller bort naturligt, andra får man väga mot varandra, säger Madelén Falkenhäll.

Jämställd ekonomi

Under småbarnsåren är det viktigt att man har koll på ekonomin både på kort och längre sikt. 

– Den som har en högre lön bör betala en större del av utgifterna, då ökar förutsättningarna för båda att vara trygga med sin privatekonomi. För en jämställd ekonomi på sikt bör man också försöka dela lika på föräldraledighet, VAB och eventuellt deltidsarbete. Gör man inte det behöver den som tar det större ansvaret hemma kompenseras ekonomiskt av den andra. Det handlar inte bara om att väga upp för en lägre inkomst här och nu utan också för den framtida pensionen, säger Madelén Falkenhäll.

Sovande spädbarn
Har man möjlighet kan det vara klokt att spara ihop lite pengar innan man skaffar barn.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS