Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Krafttag för att förhindra unga att dras in i gängkriminalitet: ”Kartlägga rekryteringen”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Regeringen har under torsdagen fattat beslut om att ge Polismyndigheten, Socialstyrelsen och Statens institutionsstyrelse i uppdrag att lämna förslag på hur myndigheter och andra aktörer kan samverka i arbetet med barn och unga som befinner sig i, och i närheten av, miljöer kopplade till den organiserade brottsligheten. ”Rättsstat och socialstat måste nu till­sammans mobilisera för att vända dagens destruktiva utveckling”, säger justitie­minister Gunnar Strömmer (M) (bilden).

På senare tid har polisen vittnat om att allt yngre personer påträffas såväl som offer som gärnings­män i samband med grova vålds­brott och kriminella nätverks­uppgörelser. Genom att använda sig av yngre personer som utförare kan äldre krimi­nella skydda sig själva från expo­nering och straff.

Kartlägga rekryteringen

Som en del i arbetet med att motverka detta ska Polis­myndigheten, Social­styrelsen och Statens institutions­styrelse lämna förslag om en struktur för systema­tisk och långsiktig samverkan mellan myndig­heter och andra aktörer på nationell, regional och lokal nivå.

– Vi ger nu flera centrala myndig­heter i uppdrag att snabbt, men med hög precision, kartlägga rekryte­ringen av barn och unga in i de kriminella gängen. Rättsstat och socialstat måste nu till­sammans mobilisera för att vända dagens destruktiva utveckling, säger justitie­minister Gunnar Strömmer (M).

Skydda barn och unga

I uppdraget ingår också att myndig­heterna ska lämna en bedömning av hur många barn och unga i olika ålders­kategorier som är aktiva i krimi­nella miljöer och hur fördel­ningen ser ut över landet. Syftet med upp­draget är samman­taget att dels förhindra att barn och unga dras in i miljöer kopplade till organi­serad brotts­lighet och gäng­kriminalitet, dels att säker­ställa att effektiva och ända­måls­enliga åtgärder vidtas när barn och unga är inblandade i grov krimi­nalitet.

– Uppdraget ska leda till konkreta åtgärder inom myndig­heterna. Men det ska även ge ökad kunskap och en bild av hur många barn och unga som är aktiva i krimi­nella miljöer samt var de befinner sig. Detta är relevant för att kunna vidta åtgärder som verkligen skyddar barn och unga från våld och krimi­nalitet, säger social­tjänst­minister Camilla Waltersson Grönvall.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M)
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M)

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS