Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Kraven på sjukvårdens skyddsutrustning sänks: “De kan dö”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Mitt under den pågående coronapandemin sänker Sveriges regioner kraven på vårdpersonalens skyddsutrustning.

Munskydd kommer inte längre att vara standard.

– Man ska ha klart för sig att svårt sjuka coronapatienter fräser, spottar och hostar rakt ut. Det är inte bara tre virus som åker ur dem – det är tre miljarder, säger Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar, till Expressen.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro slår larm och varnar för att personal riskerar att dö på grund av brist på skyddsutrustning, skriver Expressen.

”Personal i flera olika delar av vårdkedjan larmar om brist på skyddsutrustning som visir, ansiktsmaskar och handskar”, skriver tidningen.

– Personal som utsätts för mycket smitta utan skyddsutrustning blir väldigt sjuka själva. De kan till och med dö, säger Sineva Ribeiro till Expressen.

I det läget väljer alltså regionerna att sänka kraven på skyddsutrustning vid vård av patienter som har covid-19.

”Tidigare gällde munskydd med hepafilter, visir, mössa, långärmad skyddsrock, handskar som tejpades fast på den långärmade rocken och gummistövlar”, skriver Expressen.

Läkare och sjuksköterskor har dött

– Jag tycker att de tidigare kraven var adekvata med tanke på att de kom ur erfarenheter från Kina och Italien – och i Italien har de nu ett antal sjuksköterskor och 26 läkare som har dött. Erfarenheterna säger att det är riktigt täta dräkter som gäller, säger Björn Olsen till Expressen.

Efter de sänkta kraven tvingas personalen använda sig av nästan samma utrustning som man använder vid vård av patienter som har vanlig influensa, och det handlar om handskar, förkläde, munskydd och visir, enligt Ekot på Sveriges Radio.

Munskydd kommer inte längre att vara standard, enligt de nya direktiven.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO: FREEPIK
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS