Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

ANNONS

Aktuellt

Kristdemokraterna vill motverka ofrivillig ensamhet hos äldre

Lokal annons inför EU-valet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

OSKARSHAMN

Kristdemokraterna i Oskarshamns kommun vill motverka ofrivillig ensamhet hos äldre.

Partiet – som skriver om detta i en fullmäktigemotion – föreslår att det vid biståndshandläggning för hemtjänst och särskilt boende också görs en ensamhetsscreening, samt att kommunen ska arbeta aktivt för att informera ensamma äldre, exempelvis med hjälp av en seniorlots, om kommunens och föreningslivets utbud gällande sådant som kan bidra till en ökad social gemenskap.

KD föreslår också att kommunen ska upprätta en plan för att motverka ofrivillig ensamhet och social isolering hos äldre. Det är gruppledaren Ingemar Lennartsson (bilden) och fullmäktigeersättaren Andreas Englund som har skrivit under motionen.

“Måste agera mer offensivt”

”Idag är ofrivillig ensamhet en av vår tids största folkhälsosjukdomar och därmed en av vår tids största utmaningar. Det finns många studier och undersökningar som visar att goda relationer är bra för hälsan, samtidigt som dåliga relationer och känslan av ensamhet är det motsatta. Ofrivillig ensamhet kan ge flertalet konsekvenser på en individs hälsa – såsom stress, högt blodtryck, ökad risk för hjärtinfarkt, stroke och depression.”

“Vi vet också att äldre upplever att ensamheten breder ut sig då anhöriga går bort, sjukdom påverkar livskraften och då vi lever i allt högre utsträckning långt ifrån anhöriga som kan ge kontinuerliga besök. Undersökningar från Socialstyrelsen riktade till äldre visar att över hälften av personer med hemtjänst eller personer i särskilt boende besväras av ensamhet. Ändå talar vi sällan om hur vi ska kunna driva tillbaka den ofrivilliga ensamheten och att alla kan få känna och ta del av en gemenskap, hela livet.”

“Kommunen måste agera mer offensivt för att vara en viktig part i att tränga undan ofrivillig ensamhet bland våra äldre. Människan har inte bara fysiska behov, utan såväl emotionella som psykiska. Här måste kommunen aktivt verka för att vid biståndshandläggning till hemtjänst eller särskilt boende också ta reda på individers emotionella och psykiska behov och hjälpa till att skapa kontakter mellan våra sociala mötesplatser och föreningsliv”, skriver duon.

Ingemar Lennartsson (KD)
Ingemar Lennartsson (KD). Arkivfoto: Peter A Rosén
Andreas Englund (KD) tittar in i kameran.
Andreas Englund (KD). Arkivfoto: Peter A Rosén

Foto: Peter A Rosén (överst)

+1
7
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

LOKAL ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS