Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Kristdemokraterna vill förbättra tillgängligheten i Mönsterås kommun

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

MÖNSTERÅS KOMMUN

Kristdemokraterna i Mönsterås kommun tycker att tillgängligheten i kommunen behöver bli bättre.

Partiet föreslår därför att kommunfullmäktige ska ta ett beslut om att kommunen ska ta fram en ny tillgänglighetsplan för alla människor – oavsett ålder, funktionsförmåga eller funktionsvariation.

Partiet, som lägger fram förslaget i en fullmäktigemotion, vill också att barnkonventionen, som blev svensk lag 2020, ska införlivas vid framtagandet av en ny tillgänglighetsplan.

”Grundläggande rättighet”

Motionen har skrivits under av Madeleine Rosenqvist, Björn Östman, Marcus Läggeberger och Chatrine Pålsson Ahlgren.

Madeleine Rosenqvist (KD) och Björn Östman (KD). Foto: Kristdemokraterna i Mönsterås kommun

”Tillgänglighet är en grundläggande rättighet för alla människor oavsett ålder, funktionsförmåga eller funktionsvariation. Den kristdemokratiska politiken är förankrad i en människosyn som utgår från människans okränkbara värde och att alla människor är olika. Utifrån sina egna villkor ska alla ha rätt till full delaktighet i samhället. Det är därför viktigt att säkerställa att kommunens verksamheter och tjänster är tillgängliga för alla. Det gäller fysisk tillgänglighet såväl som tillgänglighet till information eller kommunikation”, skriver kvartetten.

”Inkluderar alla”

”Kristdemokraterna vill ha ett samhälle som ser, bejakar och inkluderar alla människor. Därför måste även kunskapen om dolda funktionsnedsättningar öka och situationen för personer med neuropsykiatrisk eller intellektuell funktionsnedsättning stärkas. Vi ser att det finns möjligheter att på flera ställen förbättra arbetet med tillgänglighet i många av kommunens verksamma lokaler och fysiska platser. Tillgängligheten i bland annat skolan för elever med olika diagnoser och funktionsbehov brister och att man ibland vid renoveringar eller nybyggnationer missar tillgänlighetstanken.”

”Kan bli fel”

”Personer som är rullstolsburna kan oftast inte ta sig upp för en trappa – men alla kan gå i en ramp eller på ett lätt sluttande plan till en dörr. Utformningen av handikapparkeringar kan bli fel så exempelvis barn tvingas åka rullstol ut på en trafikerad gata för att komma till skolan. Vissa cykelvägar och trottoarer behöver förbättras så att det blir lätt att komma fram med barnvagn och att personer med rullator inte tvingas ut på gatan för att ta sig fram. Detta visar på några exempel där vi kan göra vår kommun mer tillgänglig för alla. Den 1 januari 2020 blev barnkonventionen svensk lag. Det finns flera delar i konventionen som har direkt beröring för barn med funktionsnedsättning. Det avser bland annat artikel 23: Barn med funktionshinder har rätt till ett fullvärdigt och anständigt liv samt hjälp att aktivt delta i samhället”, skriver de.

+1
3
+1
0
+1
0
+1
1
+1
2
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS