Krokstorps IF tar nya tag efter en stökig säsong: ”Ska vara roligt att spela fotboll”

Krokstorps IF tar nya tag efter en stökig säsong: ”Ska vara roligt att spela fotboll”

2020-11-24 0 av Thomas WennerklintOSKARSHAMN

Krokstorps säsong var turbulent och slutade i moll när man drog sig ur serien i slutomgångarna, men föreningen kommer att ha ett lag även nästa år.

 Det har varit tufft men nu finns det en stomme till ett nytt lag, säger mångårige Krokstorpseldsjälen och lagledaren Lasse Lundgren, som erkänner att han var rätt trött på fotbollen ett tag.

Krokstorp var nära att lägga ner seniorverksamheten redan för ett år sedan men kom ändå till spel sedan när ett stort gäng Oskarshamnskillar, i samråd med dåvarande Krokstorpsspelaren Younes Askar, anslöt till föreningen.

”Grabbarna var trevliga och jäkligt duktiga på fotboll, så jag lovade att stötta upp med lagledarbiten”

LASSE LUNDGREN, LAGLEDARE I KROKSTORPS IF

De hade tänkt bilda ett eget lag i Oskarshamn, men fick inte ihop det praktiska med föreningsbildandet utan flyttade helt enkelt in i Krokstorps organisation. Younes axlade tränarrollen och laget tränade i Oskarshamn och spelade bara sina matcher på Furulid.

Younes Askar och Lasse Lundgren. ARKIVFOTO: THOMAS WENNERKLINT

– Vi var lite fundersamma till att köra ett lag i princip helt utan lokal förankring, men att lägga ner seniorverksamheten var inget vi ville göra. Grabbarna var trevliga och jäkligt duktiga på fotboll, så jag lovade att stötta upp med lagledarbiten, säger Lasse Lundgren.

En av favoriterna

Under försäsongen ökade förväntningarna på laget då vinsterna radades upp och det var många, inte minst Krokstorpsspelarna själva, som utmålade laget till en av favoriterna till att vinna division sex.

När väl säsongen kom igång, började det fina spelet hacka en aning och dessutom var det flera spelare som försvann på grund av studier eller flytt.

På plan hade spelarna svårt att tygla humöret vilket resulterade i alldeles för många gula och röda kort.

Detta var något som Younes Askar före säsongen noga hade påpekat var en av sakerna man skulle hålla sig ifrån om man skulle slåss i toppen.

Problemen kulminerade när Younes bror Habib Askar, som då tillhörde Oskarshamns AIK, spelade en match i broderns namn och blev avslöjad. Ett pinsamt, och onödigt, kanske ungdomligt misstag – men som ledde till att Habib fick lämna OAIK och att Krokstorp blev straffat.

”Det var såklart bara sorgligt alltihop, de tänkte ju inte alls på vilka konsekvenser det kunde få”

LASSE LUNDGREN

– Det var såklart bara sorgligt alltihop, de tänkte ju inte alls på vilka konsekvenser det kunde få, suckar Lasse Lundgren – som själv blev avstängd på kuppen.

– När vi sedan fick flera sena återbud till sista matchen mot Ariel, och då menar jag verkligen sena – då rann bägaren över och jag orkade inte längre, vi lämnade walk over och blev uteslutna ur serien.

Du var ganska trött på fotboll?

– Ja, det kan man säga, milt uttryckt. Det kändes inte kul alls, till att börja så ställde ju corona till det så att säsongen knappt kom igång, sedan strulade det med spelare och sedan… ja, det är klart man tröttnar.

– Det var också ganska ensamt på bortamatcherna, man hade liksom inte så mycket hjälp med det praktiska.

Du hade funderingar på att sluta helt och hållet?

– Ja, de tankarna fanns där redan i somras och när säsongen väl var över hade vi ju faktiskt heller inget lag inför nästa år. Det såg ganska mörkt ut.

Men sedan hände det något?

– Ja, Thomas ”Trollet” Gustavsson ringde och sa att han hade ett gäng killar, 14-15 stycken med fotbollsbakgrund som i princip bara tränat och inte spelat matcher för någon klubb på ett tag. Han ville ta med sig dem till Krokstorp och starta upp ett lag.

– ”Trollet” känner jag väl, han har ju ett förflutet i Korkstorp, bland annat har han tränat damlaget, så det var ett välkommet samtal.

Vad vet du om spelarna?

– Inte så mycket, vi skulle haft ett möte, men det fick vi ställa in förstås.  En av dem är i alla fall Trollets grabb, Pierre (hockeyspelaren, ni vet, reds. anm.), men flera av dem har pappor som spelat i Krokstorp.

– Hur de står sig rent fotbollsmässigt vet jag inte riktigt, det får vi se, men att vi har ett lag till nästa år det är klart, sedan om det blir i sexan eller i en reservlagsserie är inte bestämt.

Fotbollsglöden vaknade till liv igen?

– Ja, den finns ju alltid där och det här kändes som en stabil grund att bygga ifrån. Det är nog ganska troligt att en del ”gamla” Krokstorpsspelare återvänder också. De vet ju vem ”Trollet” är.

Du blir alltså lagledare än en gång?

– Jag kommer att hjälpa ”Trollet” en del ja, men den här gången blir det inte lika ensamt, vi får hjälpas åt med det praktiska kring laget. Han har ju som sagt varit här förut och vet hur saker och ting fungerar i och kring en förening. Dessutom ska Jimmy Appelqvist också vara en del av lagledningen.

Vad blir viktigt för att få det här att fungera?

– Vi ska spela för att det är roligt, det har vi pratat mycket om. Det kommer inte att sättas upp någon speciell målsättning, vi vill att det är glädjen i att spela som ska driva spelarna.

Serieindelningen är ju alltid en sak som brukar vålla diskussioner, hur ser du på den?

– Ja, i år var det konstigt. Att Oskarshamnslag placerades i Västerviksserien, det blev långa bortaresor för att vara i sexan.

– Man hoppas ju på en riktigt lokal Oskarshamnssexa. Det finns ju många lag här i närheten. BB 2001, Fagerhult och Fågelfors spelade ju i Nybrosexan… Fliseryd hade ju inget lag i år, men de var också placerade i Nybrosexan initialt, tror jag.

Det hade kunnat bli en serie som i gamla tider?

– Ja då kunde man nästan cykla till alla bortamatcher. När man skulle spela i Påskallavik tyckte man det var långt… Fast det fanns ännu fler lag på närmre håll än idag. En del, som Björnhult, har försvunnit och andra har slagits ihop,

– Men det skulle ändå kunna bli en kul serie med Krokstorp, Fliseryd, Fågelfors, BB2001, Rödsle, IK Tuna Södra och Fagerhult.

– Vi få se hur förbundet tänker, förhoppningsvis sätter de ihop en vettig.

Då får vi på Oskarshamns-Nytt anledning till att återkomma till Krokstorp och Furulid nästa säsong – och då är du där precis som vanligt.

– Ja, så ser det ut, jag kör på ett tag till.

TEXT

THOMAS WENNERKLINT

thomas@oskarshamns-nytt.se

FOTO (ÖVERSTA BILDEN)

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se