Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

Aktuellt

Krönika: Jag håller tummarna för Craftstaden

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS INFÖR EU-VALET

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Jag håller tummarna för Craftstadens herrar och damer.

Innebandy var inte något jag intresserade mig för nämnvärt innan jag började arbeta som sportskribent.

Visserligen spelade jag rätt mycket på motionsnivå under universitetstiden i Linköping, men att se innebandy på TV eller ha koll på seriespel i Sverige var inte aktuellt trots ett brett sportintresse.

Inte ens FC Helsingborg lyckades fånga mitt intresse…

Det gjorde däremot Craftstaden.

Joakim blev Fredrik

Första gången jag var i sporthallen och tittade på CIBK var tillsammans med mentor Conny Blomander på hösten 2008 – det var till och med min allra första artikel i dåvarande NYHETERNA. Det gick ganska bra – förutom att jag kallade Joakim Dolk, ”Fredrik” genom hela texten.

Det blev många fler gånger – och intresset växte. Intensiteten, farten och tekniken – det var imponerande. Dessutom fick jag träffa många engagerade ledare och spelare som var beredda att ge allt för att hjälpa sin klubb till framgång. Publiken var också oerhört högljudd, laget hade en klart lokal prägel som engagerade.

Vägen uppåt i seriesystemet har inte varit helt spikrak för CIBK:s herrar.

När jag skrev min första artikel låg CIBK i division 2, en tuff säsong som slutade med degradering. Man var dock snabbt tillbaka i tvåan och sedan fortsatte resan mot att etablera sig högre upp i seriesystemet. En resa med fortsatt mest hemvävda spelare från närområdet. Som utifrån kommande kände jag att Craftstadens spelare verkligen representerade människorna i Oskarshamn

2015 gick man efter ett spännande kvalspel upp i Allsvenskan, näst högsta serien, där man huserat sedan dess.

Så här har det sett ut sedan jag började följa CIBK:

2008/09:  11:a Div 2 Mellersta Svealand

2009/10:  3:a  Div 3

2010/11:  6:a  Div 2

2011/12:  2:a  Div 2

2012/13:  2:a  Div 1 Mellersta Götaland

2013/14:  3:a  Div 1 Södra Götaland

2014/15:  1:a  Div 1 Södra Götaland

2015/16:  8:a Allsvenskan Södra

2016/17:  8:a Allsvenskan Södra

2017/18:  6:a Allsvenskan Södra

2018/19:  6:a Allsvenskan Södra

2019/20:  ???

Efter att ha kommit ifrån innebandyn ett par år har jag nu i samband med att Oskarshamns-Nytt startat upp hittat tillbaka. Nerven och spänningen är densamma, publiken är lika engagerad. Just nu är herrarna tyvärr i ett mycket tufft läge, det är mycket osäkert om man klarar av att behålla sin allsvenska status, Med två matcher kvar behöver man passera två lag och när man dessutom ligger två respektive fem poäng efter dessa lag så förstår alla att Craftstaden har kniven mot strupen.

Craftstadens damer har varit ett stabilt topplag i division ett de senaste åren och verkligen nosat på en plats i allsvenskan. Kvalspelen har dock inte varit lyckosamma.

Överlägsna

I år har man redan vunnit sin division ett i överlägsen stil, trots att en match återstår. Bedrövligt nog måste man ändå kvala för en plats i allsvenskan – när man spelat en hel säsong och vunnit sin serie ska man flyttas upp direkt, den belöningen är man värd.

Kvalet verkar inte helt logiskt heller tycker jag, ett återkommande bekymmer i svensk innebandy. Man ska i första kvalomgången möta ett lag från Allsvenska Södra (Hovslätt) för att i nästa och avgörande omgång möta en etta eller tvåa från andra division ett-serier. Segraren där spelar i allsvenskan nästa säsong.

Så här har förresten damernas tabellplaceringar sett ut de senaste åren:

16/17: 1:a div 1 Kval

17/18: 2:a div 1 Kval

18/19: 3:a div 1

19/20: 1:a div 1

Redan efter den här helgen kan herrlagets öde vara beseglat, men förhoppningsvis så vinner man samtidigt som andra resultat går lagets väg. Då avgörs allt i sista omgången. Läskigt spännande.

Får vänta länge

Damernas kval inleds inte förrän om ett par veckor, det är en lång väntan på de godbitarna.

Hur som helst så håller jag alla tummar jag har för att det ska gå bra för båda lagen. Hoppas också publiken fortsätter att fylla sporthallen som i tidigare kvalfyllda tider.

Craftstaden är dock en stabil klubb med en bred och gedigen ungdomsverksamhet som klarar lite motgångar. Det har man visat förut.

Skulle det inte gå som man vill, så knyter man näven och kommer tillbaka.

Lycka till nu, både herrar och damer!

önskar

Thomas

TEXT

Thomas Wennerklint

thomas@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

LOKAL ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS