Krönika: Kan leda IKO tillbaka ner i allsvenskan

SPORTKRÖNIKA

Som ett negativt och förtrollande mantra. Ännu en hedersam förlust, ännu en hedersam förlust, ännu en hedersam förlust… 1-2 hemma mot Rögle. Och då hade IKO 34 skott men gjorde bara ett mål.

Med de mentala förutsättningarna IKO spelar under är 1-2 hemma mot topplaget från Ängelholm inte mycket att säga om.

Däremot finns all anledning att ha synpunkter på att laget inte lyckas vända det negativa mantrat. Man har haft 14 matcher på sig sedan det senast blev seger men inte lyckats.

Att vara nära, att vara spelmässigt lika bra som motståndarna men inte ha förmågan att göra fler mål än motståndarna är en oförmåga som kan leda IKO tillbaka ner i allsvenskan igen.

I sig hade Rögle något att spela för. Det handlade om fjärde eller femteplatsen. Rögle ligger kvar på fjärdeplatsen, tätt jagade av HV71 som bara är tre poäng efter. Alltså en jätteviktig seger för Rögle.

Räcker inte

Även om matchen inte gällde något, tabellmässigt, för IKO så gällde den otroligt mycket för att få upp självförtroendet. Att få igång målskyttet. Spelet och kompetensen finns i laget, men det räcker inte när det inte blir tillräckligt med mål.

Spelmässigt var IKO med i 60 minuter mot Rögle och IKO var mer i gästernas försvarszon är tvärtom. Men det är inte någon större tröst när det inte blir några mål. Många av skotten som IKO avlossade, och har avlossat i tidigare matcher, går inte ens på mål eller ger medspelarna chans till styrningar. Det smäller till i sargen och allt rinner ut i sanden.

Inte heller Rögle var effektiva, men aningen mer effektiva än IKO.

Gästernas 1-0-mål var en bjudning av IKO:s defensiva spel när Erlend Lesund fick gå rakt in i slottet och fram och pricksköt in pucken bakom Marcus Hellgren i IKO-kassen. IKO:s tredjemålvakt från Karlskrona.

Det var många som höjde på ögonbrynen när de fick se Hellgren i kassen istället för Daniel Rosengren. Men det är förståeligt att Per-Erik Johnsson vill matcha Hellgren om Tex Williamsson inte hinner bli okej till playoffspelet.

Gjorde en bra match

Och ingen skugga ska falla på Hellgren. Han gjorde en mycket bra match. Så något positivt besked fick Perra Johnsson.

IKO hade två powerplay i slutet av första och två i början av andra. Men inte ens i denna spelform skapade IKO några egentliga farligheter. De skott som gick på mål hade Roman Will inga problem att plocka eller stöta undan.

Rögle fick powerplay nästan direkt efter IKO:s fjärde och det tog en minut innan måltjuven Daniel Zaar stod tätt vid högerstolpen och stötte in ett överspel från Kodie Curran. Enkelt och effektivt – som vanligt.

Att det blev kedjan med Rickard Palmberg, Tyler Kelleher och Johannes Salmonsson som lyckades göra lagets enda mål var ingen tillfällighet. Palmberg var sist på pucken och krigade in den under benskyddet på Will efter 15 minuter i andra.

Och att IKO-keepern Hellgren hade kontroll på nerverna visade han när IKO spelade powerplay i slutet på andra. Utespelarna gick bort sig helt vid ett uppspel och som gjorde att Rögle fick tre mot noll mot Hellgren. Hellgren räddade både första och andra målförsöket.

I sista perioden bytte lagen chanser med varandra. IKO kom igång lite de tio sista minuterna men blev även snuvade av domarna på en matchens mest tydliga utvisningar. IKO spelade redan i powerplay när Johannes Salmonsson fick en crosschecking i anfallszonen som utan tvekan hade lett till utvisning om lagen spelat fem mot fem. Därmed missade IKO ett jätteläge att få in kvitteringen och spela fem mot tre.

Båda huvuddomarna såg händelsen men det ryckte inte ens i armarna på dem. Fegt och inkorrekt.

Till och med Rögleklacken, som jag satt två meter ifrån, mumlade och sa att Rögle hade en jäkla tur som inte fick en spelare till utvisad.

Men det var inte där IKO förlorade matchen.

IKO förlorade på grund av oförmågan att spela med ryggmärgen i de avgörande lägena. Precis som Palmberg gjorde vid 1-2 målet.

Kan bli 16 förluster

Förmodligen var det många som trodde att Per-Erik Johnsson skulle få ordning på den mentala delen i laget, speciellt i de avgörande lägena. Att få spelarna att våga och spela på intuition. Att våga tror på det man gör.

Nu återstår två matcher. Brynäs hemma på tisdag och Linköping borta på torsdag.

Jag ser hellre IKO göra två skitmacther och vinner än ännu två hedersamma förluster.

Att gå in i playoff med 16 förluster på rad låter inte som några bra förutsättning.