Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Krönika: ”Michael Erlandsson och Leif Axelsson gnuggar händerna”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KRÖNIKA

Sluta att underskatta väljarna och läsarna.

De styrande partierna i Oskarshamns kommun lägger sig på rygg och låter Sverigedemokraterna helt ta över frågan och kritiken mot äldreomsorgen i kommunen.

Att underskatta väljare och mediernas läsare, i detta fall Oskarshamns-Nytts, är ett otroligt stort misstag.

Bakgrunden är att en person vände sig till ON och berättade hur hon lämnat in två skrivelser till kommunen om äldreomsorgen och hemtjänsten i allmänhet och ett demensboende i synnerhet.

Hon lämnade in skrivelserna under det senaste året och har fortfarande inte fått något som helst svar.

Socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) och socialchefen Anna Lindquist har getts utrymme att svara på kritiken.

Ingen av de båda förstår eller tycker det finns någon anledning till kritik mot hemtjänsten.

Peter Rosén jobbade vidare och skrev ihop ett antal frågor om äldreomsorgen, som han både skickat per mejl till de sju fullmäktigepartierna och som han lagt ut på ON:s hemsida.

Fyra partier har i dagsläget svarat.

SD och Moderaterna har svarat fråga för fråga. Vänsterpartiet gjorde en ganska genomlysande sammanfattning som svar.

”Hade fått ett stort F”

Även S har svarat på frågorna. Men att kalla det för ett svar är att överdriva. Hade det varit ett nationellt prov i högstadiet så hade vederbörande, som lämnade in svaret till ON, fått ett stort F.

Det var inget svar på frågorna utan bara floskler som kunde varit taget från något valprogram.

Övriga partier, L, C och KD har inte lämnat in några svar eller kommentarer.

Det är ganska enkelt att se vad väljare och läsare tycker om detta. Det är bara att gå in på kommentarsfälten på ON:s hemsida och läsa.

”Mycket konstigt”

För mig är det mycket konstigt att just ett parti som S inte tar kritiken på större allvar utan låter SD ta över frågan helt och hållet.

Vi vet att det idag finns en hel del SD-väljare som jobbar inom bland annat hemtjänsten.

Anledningen är att hemtjänstpersonalen är mycket besvikna på neddragningar, delade turer och chefer som inte klarar av sina jobb.

Låglönejobb

Att personal som jobbar inom hemtjänsten, ett typiskt låglönejobb kan gå till ett parti som SD anser jag ännu mer konstigt.

Det är SD centralt, riksdagen, som medverkat till att statsbidrag dragits ner till kommunerna och som gjort att kommunerna tvingats spara, bland annat genom att dra ner på tjänster inom hemtjänsten.

Hade SD varit i majoritet i riksdagen hade dessa kommunala statsbidrag varit väsentligt mindre. Statsbidragen till LSS-boende hade i stort sett varit borta. Samtidigt vill SD ha privata, vinstdrivande företag inom välfärden.

SD vill att kommunerna själva ska se till att verksamheten går ihop – utan några större statsbidrag.

Det enda sättet för kommunerna är då att öka kommunalskatten rejält och det är absolut inget som de lågavlönade inom hemtjänsten tjänar på, tvärtom.

”Har inte råd”

Så de partier som verkligen vill slåss för hemtjänstpersonalens väl och ve har inte råd att så här enkelt ge bort en så allvarlig fråga till SD som nu har skett.

Självklart sitter Michael Erlandsson och Leif Axelsson och gnuggar händerna när de märker de övriga partiernas enfald i denna fråga och ser med tillförsikt fram mot valet 2022.

TEXT

CONNY BLOMANDER

conny@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS