Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Krönika: ”Något av det naivaste jag läst”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

Conny Blomander skrev populära tisdagskrönikor i Nyheterna under många år.
Nu gör han comeback.
I Oskarshamns-Nytt.

Och den som har läst Blomanders alster tidigare känner tveklöst igen sig. Makthavarna i ”styrhytten nere på Varvsgatan” får, som väntat, sin släng av sleven.

Den tredje december 2013 skrev jag min sista sportkrönika i Nyheterna. Två dagar senare slutade jag efter 25 år som sportjournalist på tidningen. 

Anledningen var att Nyheternas nya ägare, Gota Media, hade beslutat att Nyheterna skulle köpa sporten av konkurrenten, Oskarshamns-Tidningen – som Gota Media också ägde och äger. 

Det var inte bara jag som valde att sluta utan alla fast anställda på redaktionen i Oskarshamn tog den avgångsersättning vi erbjöds av kaptenen för det sjunkande skeppet. 

Vi anställda var säkra på att Nyheterna skulle tvingas lägga ner inom ett halvår, högst ett år. Men vi tog fel och inser nu hur värdefullt presstödet och distributionsstödet för Nyheterna var för Gota Media. Gota Media behöll inte Nyheterna för att bevara mångfalden i mediebranschen utan det var alltså helt ekonomiska orsaker. 

Men i december förra året tog det slut. Det gick på bara några dagar så var Nyheterna borta. Ensamma stod Oskarshamns-Tidningen. 

Ett tungt slag för mångfalden och demokratin. 

Just detta är en av anledningarna till att webbtidningen Oskarshamns-Nytt körde igång den första februari. 

Jag måste erkänna att jag varit dålig på att följa Oskarshamnsidrotten sedan jag slutade på Nyheterna. Det har blivit på avstånd. Dels var jag väl bitter efter Gota Medias rockad att göra två tidningar som i princip var kopior av varandra, dels var det inte lika kul längre när jag inte fick skriva om idrotten. 

När Peter Rosén, en av upphovsmännen till Oskarshamns-Nytt och en gammal arbetskamrat från Nyheterna, hörde av sig och frågade om jag var intresserad av att skriva sport i webbtidningen så tvekade jag aldrig. 

Istället kände jag en glädje vakna till liv. Glädjen att få skriva igen. Sticka ut hakan och ha åsikter igen, som jag hade i den populära sportkrönikan i Nyheterna. 

Att återigen få bevaka den lokala idrotten. Fotbollen med Oskarshamns AIK. Få känna den härliga känslan av att stå på bland andra Ekskogsvallen, Nötö, Ljungvallen, Riavallen. Att få stå ute i skogen och bevaka en rallydeltävling i typ SSRC. 

Tillbringa nästan en vecka med att bevaka Semesterracet i folkrace på Gnagaredalen i Vimmerby och förhoppningsvis någon folkracetävling på Solkustbanan i Oskarshamn. 

Just det jag räknat upp försvann när Nyheternas egen sportbevakning lades ner – och det var ännu ett argument för mig att hoppa av. 

Givetvis är Oskarshamns AIK värda en intensiv bevakning, precis som IK Oskarshamn. 

Just IKO kom rejält på tapeten i förra veckan, nästan några dagar för tidigt för att Oskarshamns-Nytt skulle kunna vara med från början. 

Jag syftar då på att huvudtränaren Håkan Åhlund fick sparken i fredags. Jag träffade general managern, Thomas Fröberg, och sportchefen Daniel Stolt i torsdags för att presentera mig själv och Oskarshamns-Nytt. Givetvis frågade jag om sanningshalten i spekulationerna om att Håkan Åhlund var på väg att få sparken. 

– Inget av vad kvällstidningarna skriver stämmer. Vad vi vet idag så ska Åhlund vara kvar som huvudtränare säsongen ut. Det finns inga andra beslut, sa Fröberg och Stolt. 

Alltså ljög både Fröberg och Stolt mig rakt upp i ansiktet. 

Dagen efter fick Åhlund sparken och den officiella anledningen som Fröberg lämnade i ett pressmeddelande är nog något av det naivaste jag läst under mina 25 år som sportjournalist. 

– Vår ambition har hela tiden varit att Håkan skulle fortsätta leda laget resten av säsongen. De senaste dagarnas uppgifter i media har dessvärre skapat ett fokus på Håkan istället för på laget och därför har jag tillsammans med styrelsen beslutat att det här är den bästa lösningen för IK Oskarshamn under rådande omständigheter, säger IKO:s general manager Thomas Fröberg. 

Fröberg menar alltså att IKO tvingades ge Åhlund sparken på grund av skriverierna från olika medier. 

Att media brukar kallas för den tredje statsmakten är välbekant, men att medierna skulle ha så stort inflytande och makt över en idrottsförening är bara trams, vilket gjorde saken löjlig. 

Antingen ska Fröberg vara ärlig eller använda den välbekanta ramsan: Håkan Åhlund har idag entledigats från sina uppgifter som huvudtränare. I övrigt har vi inget mer att tillägga. 

IKO har en kompetent kvinnlig kommunikatör som Fröberg och Stolt borde ha tagit hjälp av innan de totade ihop pressmeddelandet. 

Huruvida det var rätt att sparka Åhlund har jag inga synpunkter på då jag inte följt IKO på så nära håll som jag gjorde när jag jobbade för Nyheterna. 

Och att klubben fått in Per-Erik ”Perra” Johnsson och Jeff Jakobs känns helt okej. Taktikgeniet Fredrik Hallberg är kvar som assisterande tränare. 

En trio som ger goda vibbar. IKO kan fixa nytt kontrakt i SHL. Det här kan få laget att jobba minst lika bra som under Åhlunds ledning. 

Till sist en liten reflektion av det allmänna slaget. 

Alla känner till den långdragna fajten om Jojjes vara eller inte vara. Från arrendatorns, kommunens, sida var det jätteviktigt att få till en snabb lösning. Det behövs fler parkeringsplatser, och det kommer nog att ge tre-fyra nya parkeringsplatser. Kanske till och med fem. 

Jojjes flyttade ut för flera veckor sedan. Byggnaden står kvar. 

Hur bråttom och angeläget var det egentligen med ytterligare parkeringsplatser? 

Eller var det mer prestigen som krävde utrymme nere i styrhytten på Varvsgatan? 

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS