Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Krönika: Våren har anlänt med tranan, hemgjorda våfflor och högljudda vårkänslor

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KRÖNIKA

Under lördagen den 25 mars firas Trandagen runt om i sydöstra Småland och Öland. Traditionen härrör från 1500-talet och är ett tecken på att tranan och våren har anlänt.

Tidigare i veckan var det vårdagjämning och under lördagen firas att tranan och våren har anlänt till sydöstra Småland och Öland. Enligt Wikipedia så firas dagen tydligen till viss del även i Västmanland, Värmland, Dalsland och Danmark.

Godis i strumpan

Trandagen är en tradition med en mycket lokal prägel och inträffar när tranan åter syns på himlen efter vintern. Och visst har tranan anlänt. Jag såg ett vackert tranpar på en åker i Sanden utanför Kristdala vid 18-tiden på fredagskvällen.

När jag var liten så hängde vi alltid upp varsin strumpa vid spisen. Under natten kom tranan på besök och på morgonen var strumpan fylld med godis. En trevlig tradition som mamma höll i under många år. Nu är det mest ett härligt minne.

Våffeldagen

Hade turen att bli bjuden på hemgjorda våfflor tidigare i veckan när min vän Ingrid tog på sig att grädda våfflor till fikat på styrelsemötet.

Dessa toppades såklart med lite socker, grädde och hemgjord jordgubbssylt. Perfekt med tanke på att våffeldagen också infaller idag.

Högljudda vårkänslor

Under veckan har en 9 månader gamla redaktionskatten Lexie genomgått en förändring och haft väldigt svårt att hålla de högljudda vårkänslorna i styr.

Tur att vi har en tid i bokad hos veterinären om två veckor så att matte får sova ordentligt utan öronproppar.

Vårtecken

Bilen gick igenom besiktningen och snart är det dags för sommardäcken att få checka ut från däckhotellet.

Krokusar och snödroppar tittar äntligen fram i gräsmattan och småfåglarna kvittrar för fullt.

Nu kan vi äntligen fira att våren och ljuset har kommit tillbaka. Kanske att vi passar på att fira med årets första grillning medan solen skiner?

Önskar alla våra läsare en fortsatt trevlig helg!

Blev bjuden på hemgjorda våfflor med grädde och hemgjord jordgubbssylt tidigare i veckan. Mycket gott! Foto: Annicka Gunnarsson

Foto: Pierre Stjernfeldt (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS