Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

KULTUR: Årets sommarutställning i konsthallen är Skulptörer möter Döderhultaren

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Den 1 juni är det vernissage för årets sommarutställning i konsthallen på Kulturhuset i Oskarshamn. I utställningen, som pågår mellan den 1 juni och den 11 augusti, visas samtida skulptörer riktar blicken mot Döderhultarens liv och verk.

Sommarutställningen Skulptörer möter Döderhultaren är en jurybedömd samproduktion av Skulptörförbundet och Oskarshamns konsthall där samtida skulptörer riktar blicken mot Döderhultarens liv och verk. Döderhultarn, Axel Peterson (1868-1925), är en av Sveriges mest kända träskulptörer. Han föddes i Döderhults socken, hela sitt vuxna liv var han emellertid bosatt och verksam i Oskarshamn.

Var världsberömd

Genombrottet kom först 1909, men därefter gick det snabbt. På bara några år hade Döderhultarns grovhuggna träskulpturer erövrat hela Europa med sin melankoliska charm. På sin dödsbädd var Döderhultarn världsberömd.

Han var en mästare på att tränga igenom människans alla skal och locka fram känslor och dramatik. Många av hans skulpturer vittnar om ett ställningstagande för den lilla människan. Bland hans motiv möter vi det som låg honom närmast: boskapen från barndomshemmets lantbruk, särlingarna han mötte på Oskarshamns gator och olika laddade situationer från förra sekelskiftets Småland.

Tydlig koppling till Döderhultarn

I utställningen Skulptörer möter Döderhultarn ställer 20 samtida skulptörer ut sina verk. Verken är utvalda av en juryn vars uppdrag var att utse verk baserat på kvalité och koppling till temat. I flera av de inkomna verken fanns det en tydlig koppling till Döderhultarn med en känslighet, lekfullhet och originalitet.

“Vi fick se allvar och ömsinthet i skulpturerna. Det är de vardagliga scenerna som spelats upp, det fina hantverket, humorn i vardagen och fina kompositioner. Vi har också sett skildringar av samtiden och verk med dagsaktuell och fin relevans”, skriver Oskarshamns konsthall i ett pressutskick.

Stort intresse

Intresset att få delta i utställningen var fantastiskt och av totalt 81 inskickade ansökningar har sjutton skulptörer valts ut. Förutom dessa sjutton så har dessutom tre meriterade gästutställare bjudits in: Antti Immonen från Finland, Julia Vance från Norge och Thomas Kadziola från Danmark.

Vernissagen hålls den 1 juni i konsthallen på Kulturhuset i Oskarshamn och utställningen visas fram till den 11 augusti varje dag som Kulturhuset är öppet.

Skulptörer möter Döderhultarn

Arkivfoto: Peter A Rosén (ett av Döderhultarns verk)

+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS