SVERIGE
Kungen tänker särskilt på alla barn i Sverige som riskerar att förlora sina mor- och farföräldrar under coronapandemin.
Det betonade han i sitt tal till nationen, som sändes i Sveriges Television, SVT, på söndagskvällen.
Kungen, Carl XVI Gustaf, underströk att många barn kan gå miste om den trygghet och erfarenhet som mor- och farföräldrar kan erbjuda.
– För deras skull måste vi agera ansvarsfullt och osjälviskt. Den skyldigheten har vi alla i vårt land. Var och en av oss, sa han.
– Det är fortfarande mycket som är ovisst. Men en sak är säker: Vi kommer alla att minnas den här tiden – och se tillbaka på den. Tänkte jag på mina medmänniskor? Eller satte jag mig själv i första rummet? De val vi gör i dag ska vi leva med, länge. De kommer att påverka många.
“I slutet segrar ljuset”
– Snart kommer påsken Och oavsett om vi firar den eller inte, tror jag att vi alla kan ta till oss av dess budskap: Vandringen är lång och mödosam. Men i slutet segrar ljuset över mörkret – och vi kan åter känna hopp, sa kungen.
Han konstaterade också att han fyller 74 år om några veckor.
– Det är ganska mycket. Men det betyder också att jag har hunnit uppleva många av de kriser som vårt land har gått igenom. Jag har sett hur kriser hjälper oss att omvärdera; att skilja mellan viktigt och oviktigt. Hur rädsla omvandlas till insikt om problemens allvar och hur de kan lösas.
– Och en sak har jag lärt mig: Oavsett hur djup eller långvarig krisen blir, så tar den förr eller senare slut. Och när den gör det, ja, då kommer vi alla att ha nytta av den omtanke och den kraft som svenska folket nu uppbådar. Den kraften kommer att vara en tillgång för vårt land – i den framtid som vi längtar efter.
Kungen sa också att den kommande påskhelgen är viktig och efterlängtad – både för honom och många andra i Sverige.
“Vi måste tänka om”
– Det är en tid då man gärna vill resa och kanske umgås med släkt och vänner. Många går i kyrkan. Men – en del av detta kommer inte att vara möjligt denna påsk. Det måste vi acceptera. Vi måste tänka om – och ställa in oss på att stanna hemma.
– Det kan kännas tråkigt. Men det kommer fler påskhelger. För de flesta av oss handlar det trots allt om ganska små uppoffringar. Inte minst om man jämför med att bli allvarligt sjuk, att förlora en vän eller en familjevän.
Kungen önskade alla i Sverige en fin påskhelg – ”trots allt”.
– Och även om det kan kännas svårt, så kom ihåg: Du är inte ensam, sa han.
“Mitt djupt kända tack”
Kungen skickade också en hälsning till alla som arbetar inom hälso- och sjukvården:
– Till alla er som deltar i detta viktiga arbete vill jag rikta mitt djupt kända tack. Låt oss sända en tanke till alla dem, som nu ser till att Sverige även i övrigt fortsätter att fungera. Trots en ansträngd situation. Och trots risker för den egna hälsan.
– Alla ni som ser till att våra äldre får den omsorg de behöver, att vi kan handla mat, att kollektivtrafiken fungerar, och allt annat som vi så lätt tar för givet – till er sänder jag också ett stort och varmt tack.
TEXT
Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare