Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Kunskapen om adhd-medicin ska öka: “Patientens bästa i fokus”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

För att underlätta en jämlik, säker och ändamålsenlig läkemedelsanvändning har Läkemedelsverket fått ett uppdrag av regeringen att öka kunskapen hos berörda aktörer om användningen av adhd-läkemedel i Sverige. Uppdraget ska genomföras i nära samverkan med berörda myndigheter och andra aktörer.

Adhd är ett av de vanligaste psykiatriska tillstånden bland barn och unga i Sverige. Antalet personer med en adhd-diagnos i Sverige har ökat kraftigt sedan 2006 och andelen med en diagnos eller med läkemedel är 5–10 gånger högre i dag än för 15 år sedan. Utvecklingen tyder på att det finns behov av att öka kunskapen inom adhd-området.

– Det här är ett mycket välkommet uppdrag. Det hänger tätt ihop med vår roll att, med patientens bästa i fokus, säkerställa att läkemedel används både ändamålsenligt och effektivt, säger Veronica Arthurson, direktör vid Läkemedelsverket.

Behandling och korrekt diagnossättning

Behandlingsrekommendationen för adhd behöver uppdateras. Sedan den förra gavs ut av Läkemedelsverket 2016 har det tillkommit nya läkemedel och ny forskning.

– Mot bakgrund av utvecklingen är behovet stort av att dels titta på hur många som får adhd-läkemedel utifrån behandlingslängd, uppehåll i behandling samt utsättning, dels att utvärdera diagnossättningen. I samband med detta kommer vi att uppdatera vår tidigare behandlingsrekommendation om vilka läkemedel som rekommenderas för barn, unga och vuxna, säger Rickard Ljung, enhetschef på Läkemedelsverket.

FAKTA / UPPDRAGET

Läkemedelsverket ska genomföra uppdraget i nära samverkan och dialog med berörda myndigheter och aktörer och resultaten av arbetet ska löpande kommuniceras på ett lättillgängligt och målgruppsanpassat sätt. Vid genomförandet av uppdraget kommer kunskap från länder inom Norden, EU och internationellt genomgående tas i beaktande.

Foto: Läkemedelsverket

+1
5
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS