Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Lägsta antalet skilsmässor på många år – och allt färre par gifter sig

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Allt färre skiljer sig i Sverige, visar ny statistik från SCB. Samtidigt är andelen gifta personer i den vuxna befolkningen lägre än någonsin tidigare på 2000-talet. Det konstaterar SCB i ett pressmeddelande.

Under 2023 registrerades 21 231 skilsmässor, enligt SCB:s årliga befolkningsstatistik.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

Färre gifter sig

Satt i relation till antalet gifta och ogifta (där även skilda och änkor/änklingar ingår) personer i den vuxna befolkningen blir utvecklingen nämligen ännu tydligare.

– Antalet skilsmässor per gift invånare under 2023 var det lägsta på hela 2000-talet.

Ett liknande mönster går att se i statistiken om antalet giftermål, som också minskade i fjol jämfört med 2022.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Andelen gifta sjunker

Ett annat sätt att studera skilsmässor och giftermål över tid är att se på antalet och andelen gifta respektive skilda personer i den vuxna befolkningen.

Andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit varje år på 2000-talet. Från drygt 45 procent år 2000 till drygt 40 procent i fjol. Samtidigt har andelen skilda personer vuxit från 11,3 procent år 2000 till 12,5 procent förra året.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Vanligare i stora kommuner

Bland landets 30 största kommuner var det förra året vanligast med giftermål i Järfälla, Botkyrka och Södertälje – och vanligast med skilsmässor i Haninge, Malmö och Borås.

– I flertalet av de största kommunerna var det vanligare både med giftermål och skilsmässor än i riket som helhet. I de tre storstadskommunerna var det vanligast med både giftermål och skilsmässor i Malmö.

FAKTA / OM STATISTIKEN

Befolkningsstatistiken baseras på folkbokförd befolkning. Statistiken är beräknad på samtliga invånare som var minst 18 år gamla 31 december 2023. I beräkningen av ogifta invånare ingår även änkor/änklingar och skilda.

Foto:

+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS