Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Läkemedelsverket varnar: Stor säkerhetsrisk som kan leda till allvarliga bieffekter

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

HÄLSA

Efter flera fall av förfalskade fillers på den svenska marknaden vill Läkemedelsverket uppmana till vaksamhet hos de som köper den här typen av produkter. Användning av en förfalskad produkt riskerar att leda till svullnad, knölar, allergiska reaktioner och infektioner.

Fillers är avsedda för professionell användning av legitimerade behandlare. Förfalskade fillers förekommer på näthandelssidor men kan även finnas hos behandlande kliniker eftersom de kan vara svåra att identifiera och skilja ifrån originalprodukterna.

För att minska risken är en bra grundregel är att man som privatperson undviker att köpa fillers på nätet. Det ska vara ett väl övervägt beslut att få fillers injicerat och man ska vara medveten om riskerna som finns även när det görs hos en legitimerad behandlare.

Fråga och kontrollera

– Vi vill uppmana både legitimerade behandlare och konsumenter att vara uppmärksamma på om något verkar konstigt med produkten. Det kan exempelvis vara att förpackningen har öppnats och förseglats igen, att det ligger felaktiga kanyler i förpackningen eller att batchnummer på förpackning och spruta inte överensstämmer, säger Camilla Bysell, gruppchef på enheten för medicinteknik vid Läkemedelsverket.

Fråga, kontrollera och begär att få bevis på att den produkt som du vill använda är en äkta produkt och kommer från en seriös tillverkare. För att ta reda på om enskilda produkter är falska eller korrekta behöver man vända sig tillverkaren eller den auktoriserade representanten (EC REP). Den uppgiften ska gå att hitta på förpackningen.

Köp eller använd aldrig produkter som kan vara förfalskade

Fillers är medicintekniska produkter och ska vara CE-märkta och uppfylla strikta krav för att få marknadsföras och säljas i Sverige och de övriga EU-länderna. De betraktas som högriskprodukter och ska därför också ha granskats av ett oberoende granskningsföretag (ett så kallat anmält organ).

De förfalskade produkterna innebär stora risker. Det går exempelvis inte att veta säkert vilket innehåll som finns i sprutan eller att produkten är steril.

– Att använda en förfalskad produkt riskerar att leda till svullnad, knölar, allergiska reaktioner och infektioner. Att de här produkterna finns på marknaden innebär en stor säkerhetsrisk för användarna. Läkemedelsverket tar gärna emot information om förfalskade och felaktiga produkter, avslutar Camilla Bysell.

FAKTA / ANMÄLAN

Har du råkat ut för en felaktig produkt? Mejla registrator@lakemedelsverket.se eller använd Läkemedelsverkets anonyma tipsfunktion.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS