Låna ut pengar till en vän? Bra eller dålig idé – juristen svarar

Låna ut pengar till en vän? Bra eller dålig idé – juristen svarar

2021-09-21 Av av Fråga Juristen

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

FRÅGA JURISTEN

Varje vecka svarar juristen Julia Engström på Ludvig & Co i Oskarshamn/Mönsterås på läsarnas juridiska frågor. Har du en fråga? Välkommen att mejla den till Julia!

I juni 2018 lånade jag ut 60 00 kronor till en bekant för att han tillfälligt hade dåligt med pengar. Vi skrev ett skuldebrev att jag skulle få 8% ränta och att skulden skulle vara betald inom 3 månader. Nu har det gått flera år och trots uppmaningar från mig har han inte betalat. Vad ska jag göra?

Tack för din fråga!

Inledningsvis får jag lov att beklaga att du inte fått tillbaka pengarna som ni hade kommit överens om. Som tur var skrev ni ett skuldebrev. Jag skulle givetvis behöva se vad som står i skuldebrevet innan jag uttalar mig men jag kan ge ett generellt svar.

Om det finns ett skuldebrev som båda parterna undertecknat, och som förfallit till betalning, utgör skuldebrevet underlaget för ansökan om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten.

När det kommer till att låna ut pengar får man vara vaksam på att man kommit med betalningsuppmaningar till sin gäldenär (den man lånat ut till), för att skulden inte ska preskriberas. Men i ditt fall verkar det som att du kontinuerligt kommit med betalningsuppmaningar.

Mitt råd till dig är därför att skicka in en ansökan om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten. Därefter tar Kronofogdemyndigheten hand om indrivningen av fordran. Du är varmt välkommen att höra av dig till mig om du har fler frågor eller önskar hjälp i ärendet.

Dela gärna artikeln med dina vänner: