Längtan efter uteplats och pool har ökat under pandemiåret enligt statistik från Hemnet

Längtan efter uteplats och pool har ökat under pandemiåret enligt statistik från Hemnet

2021-02-28 Av av Annicka Gunnarsson

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

SVERIGE

Bostadssajten Hemnet konstaterar att svenskarnas intresse för större bostäder, trädgård och pooler har ökat sedan pandemin slog. Kanske är det inte helt oväntat. Enligt nya siffror har sökordet ”uteplats” i samband med villasök ökat med hela 223% under 2020.

Bostadsmarknaden har varit het under hela hösten 2020 och inledningen av 2021. Framförallt är suget på villor och fritidshus stort enligt bostadssajten Hemnet.

– ”Detta är en trend vi sett under några år och som accelererat i samband med coronapandemin, när fler spenderar mer tid i hemmet och där utlandsresor blivit svårare att genomföra”, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Pandemin har påverkat bostadsönskemålen

Hemnet genomförde en undersökning i juni 2020 där 31% svarade att de ansåg att coronapandemin hade påverkat deras önskemål för en bostad. Trädgård 14%, större boyta 8% och hemmakontor 7% värderades högre än tidigare.

Nu visar nya siffror för hela år 2020 att sökordstrenderna har förändrats jämfört med året innan. Sökordet “uteplats” har ökat med 223% för sökningar på villor och 96% för sökningar på bostadsrätter. Sökordet ”pool” i samband med sökningar efter villor har ökat med hela 20%.

– ”Det är uppenbart att pandemin har påverkat våra bostadspreferenser och det kan nog fortsätta en bit in i 2021. Om dessa förändrade preferens återstår även efter pandemin återstår dock att se”, säger Erik Holmberg på Hemnet.

FOTO: FREEPIK

Dela gärna artikeln med dina vänner: