Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Länsstyrelsen förbjuder ett bolag att gräva ner kabelledningar för fiber i delar av tre kommuner

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”Länsstyrelsen i Kalmar län förbjuder Open Infra Core AB att gräva ner kabelledningar för fiber i delar av Högsby, Västerviks och Hultsfreds kommuner. Bolaget har anmält samråd enligt miljöbalken för nedläggning av fiberkabel. Tidigare har Open Infra Core AB fått tillstånd som berört sex av länets kommuner, där de inte har följt förelägganden och förbud”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Vi anser att det är tydligt att företaget inte fullgjort sina skyldigheter enligt tidigare tillstånd, godkännande eller dispens. Då har vi enligt miljöbalken möjlighet att fatta ett sådant här beslut, men det är mycket ovanligt att vi tvingas ta till en sådan nödåtgärd, säger enhetschef Magnus Danbolt.

”Alla som ska göra en åtgärd som till exempel att gräva i naturen ska utföra de skyddsåtgärder, begränsningar och vidta de försiktighetsmått som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att åtgärden medför skada eller olägenhet för miljön”, skriver länsstyrelsen.

“Grävt utan tillstånd”

”Open Infra Core har som exempel grävt ner en kabel i Hulöhamns naturreservat på en annan plats än de fått dispens för samt grävt utan tillstånd i Vindåsens naturreservat. Bolaget har också grävt ner en sjökabel i Långsjön utan anmälan om vattenverksamhet. Vid ett tillsynsbesök i Vimmerby kommun kunde länsstyrelsen konstatera att bolaget gjort flera felaktiga grävningar och skador på naturmiljön. Sammanlagt har bolaget verksamhet eller har haft verksamhet i sex av länets kommuner där åtaganden och beslut inte har följts både på privat mark och i reservat”, skriver länsstyrelsen.

– Utifrån den tillsyn som vi har gjort kan vi inte utesluta att det skett en betydande påverkan på miljön och naturvärdena i de aktuella områdena. Vi har också anledning att befara att överträdelserna kommer upprepas, eftersom bolaget har undvikit att pröva verksamheten under en längre tid och vid flera olika tillfällen på olika platser i länet, säger Magnus Danbolt.

Genrebild: Freepik

+1
7
+1
0
+1
1
+1
3
+1
1
+1
0
+1
5

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS