Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Länsstyrelsen säger nej till tillfälligt studentboende i Oskarshamn

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Länsstyrelsen säger nej till beslutet om tillfälligt bygglov för studentlägenheter vid Garvaregatan i Oskarshamn.

Därmed upphävs samhällsbyggnadsnämndens beslut.

Det var den 2 juli i år som nämnden sade ja till ett tidsbegränsat bygglov, från kontorslokal till studentboende i den aktuella fastigheten, som ägs av Fastokraten Invest AB.

Tanken var att ishockey- och fotbollsgymnasiets ungdomar skulle bo i studentlägenheterna.

Nämnden bedömde att förutsättningarna finns för att bevilja ett tidsbegränsat bygglov, i och med att man ansåg att åtgärden var av tillfällig art.

De överklagade

Bygglovet beviljades till och med den 6 maj 2030.

Två personer överklagade nämndens beslut. De betonade att vardagsmiljön kommer att påverkas negativt, i och med att det kommer att bli liv och rörelse efter kontorstid. De underströk också att bostadsrättens värde kommer att påverkas negativt samt att bygglovet strider mot detaljplanen.

Länsstyrelsen konstaterar att området omfattas av en detaljplan där det anges att den aktuella byggnaden är avsedd för kontor och hantverk.

”Studentboendets användningsändamål strider därmed mot bestämmelserna i detaljplanen och permanent bygglov kan inte ges för åtgärden. Tillfälligt bygglov kan dock, under vissa förutsättningar, meddelas även om åtgärden inte överensstämmer med detaljplanen”, skriver länsstyrelsen.

”För att ett tidsbegränsat bygglov ska kunna meddelas krävs att åtgärden avser ett behov som verkligen är tillfälligt. För att behovet av den sökta åtgärden ska ses som tillfälligt krävs att den alternativa lösningen är så konkret att man kan bedöma att behovet av den sökta åtgärden kommer att upphöra”, skriver länsstyrelsen och fortsätter:

”Som skäl för det tidsbegränsade lovet har nämnden anfört att boendet för studenter på sikt kommer att lösas. Nämnden har däremot inte lämnat några uppgifter som visar att det finns en konkret plan för hur boende för studenter kommer att lösas. Varken nämnden eller sökanden har lämnat förslag på alternativ eller framtida lösning eller preciserat när i tiden behovet av studentbostäder kommer att upphöra.”

“Saknas skäl”

”Länsstyrelsen anser mot bakgrund av detta att det inte är visat att behovet av studentboende verkligen är tillfälligt. Förutsättningar för att meddela tidsbegränsat bygglov finns därmed inte och nämndens beslut ska därför upphävas. Med denna utgång saknas skäl att ta ställning till vad klagandena har anfört om de eventuella olägenheter studentboendet kan medföra.”

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO

Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS