Länsstyrelsen varnar: Extremt hög brandrisk

Länsstyrelsen varnar: Extremt hög brandrisk

2021-06-17 Av av Oskarshamns-Nytt

Annons: Nationaldagen 6 juni

LÄNET

Länsstyrelsen Kalmar län och alla räddningstjänster i länet vill varna för extrem hög brandrisk. Varningen gäller hela Kalmar län och riktar sig både till allmänheten och till dem som arbetar i skog och mark.

Det skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande på torsdagen.

”Mycket höga temperaturer”

Det är torrt i skog och mark och det är nu extremt hög brandrisk i hela Kalmar län. SMHI varnar samtidigt för mycket höga temperaturer med över 30 grader från fredag och till början av nästa vecka. Varningen omfattar hela Kalmar län förutom Öland.”

”Extrem brandrisk innebär att risken för antändning är mycket hög och om en brand uppstår är brandspridningen mycket snabb.”

”Sedan 10 juni råder eldningsförbud i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse i hela Kalmar län. Respektive kommun har fattat beslut om eldningsförbudet och mer information finns på respektive kommuns webbplatser. Om du vistas i, eller bedriver verksamhet i skog och mark ska du vidta de förebyggande åtgärder som är nödvändiga för att minska brandrisken. Det är avgörande att alla följer rådande eldningsförbud.”

”Drick mer”

”De höga dagstemperaturerna innebär även en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper. Var även uppmärksam på inomhustemperaturen och drick mer. Vänta inte på att bli törstig. Mer råd vid värmebölja finns på Krisinformation.se.”

”Allmänheten uppmanas att hålla sig uppdaterad genom att följa myndigheternas och mediernas kanaler för aktuell information om rådande eldningsförbud. Aktuella eldningsförbud för hela länet finns alltid på Länsstyrelsens webbplats: www.lansstyrelsen.se/kalmar/eldningsforbud”, skriver länsstyrelsen.

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln med dina vänner: