Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Länsunionen vill inte ha ovaccinerade medarbetare i direkta patientkontakter

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

“För oss i den politiska majoriteten i Region Kalmar län är det viktigt att våra patienter känner en trygghet i att personalen de möter i verksamheten är vaccinerade mot covid-19. Det handlar om att ta ansvar för att minska smittspridningen och för att våra patienter ska känna sig trygga när de är i kontakt med vården”, skriver Länsunionen – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna – i ett pressmeddelande på torsdagen.

– Vi har den största respekt för våra medarbetares integritet och det kan naturligtvis finnas exempelvis medicinska skäl till att inte vaccinera sig – men vi vill vara tydliga, att i patientnära kontakter så vill vi att det ska vara vaccinerad personal, säger Mattias Adolfson (S), regionråd och ordförande i personalutskottet. 

”Självklarhet”

”Sverige öppnar nu upp samhället och de flesta restriktioner som har gällt under covid-19 pandemin är nu släppta. Samhället återgår nu till mer normala förhållanden och det gäller naturligtvis också kontakterna med vården. För patientsäkerhetens skull så vill vi från Länsunionen nu markera att vi ser det som en självklarhet att den vårdpersonal som möter patienterna också är vaccinerade”, står det i pressmeddelandet.

”Våra chefer och ledare har en viktig funktion i att uppmuntra våra medarbetare till att vaccinera sig”

CHRISTER JONSSON (C)

– Det är oerhört viktigt med chefs- och ledarskapet även i dessa frågor som rör vaccination. Våra chefer och ledare har en viktig funktion i att uppmuntra våra medarbetare till att vaccinera sig och att också förstå vikten av detta, säger Christer Jonsson (C), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

“Det är viktigt att vi använder de verktyg som idag är möjliga arbetsrättsligt för att uppmuntra våra medarbetare som ännu inte är vaccinerade att skyndsamt ta sitt vaccin. Regionen som arbetsgivare har idag inget lagligt stöd att kräva att medarbetare vaccinerar sig eller ens rätt att kräva att en medarbetare svarar på frågan om denne är vaccinerad. Vi följer dock utvecklingen på nationell nivå om lagar och förordningar skulle ändra”, skriver Länsunionen.

Kan vaccinera sig på arbetstid

– Det handlar om att värna våra mest utsatta grupper och våra sköra och äldre, det är dessa grupper som oftast är i kontakt med vården. För att underlätta för våra medarbetare att vaccinera sig erbjuder vi möjlighet att vaccinera sig på arbetstid och så nära arbetsplatsen som möjligt, säger Johanna Wyckman (L), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

“Vi vet att en väldigt stor andel av våra medarbetare är vaccinerade, genom att vår företagshälsa vaccinerade en stor andel under våren. Vi känner att det också är viktigt att förmedla denna bild till våra invånare att de kan känna sig trygga, vår uppmaning handlar om den lilla andel medarbetare som fortfarande inte vaccinerats sig”, skriver Länsunionen.

Foto: Region Kalmar län

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS