Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Läsarfråga: ”Får jag skjuta hunden?”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

FRÅGA JURISTEN

Får jag skjuta hunden? Jag har problem med en hund som jagar mina kor och orsakar frakturer och stress för dem. Den uppträder aggressivt och låter sig inte infångas och nu undrar jag vad jag kan göra. En granne har förresten en hund som skäller något extremt mycket. Finns det något att göra?

Tack för din fråga! Lagen om tillsyn över hundar och katter anger att dessa ”skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter”.

Exempel på en sådan avsevärd olägenhet är en hund som är i en rastgård och skäller dagarna i ända.

En skada som orsakas av en hund skall ersättas av ägaren. Detta oavsett om hen vållat skadan. Vad hen har betalat i skadestånd har hen rätt att få tillbaka av den som orsakat skadan, exempelvis en inbrottstjuv som släpper ut hunden.

1 mars–20 augusti får inte hundar springa lösa i marker där det finns vilt. Hundar får aldrig jaga vilt, med undantag för när hundar används för jakt. En hund som befinner sig lös i en hage eller på annan mark där det finns djur tillhörande ett lantbruk får infångas. Om det är nödvändigt för att förhindra skada på djuren får den till och med dödas av den som äger eller vårdar dem.

Vill det sig riktigt illa kan alltså en inbrottstjuv bryta sig in i hundägarens bostad, släppa ut hunden som biter ihjäl en annan hund och sedan kommer in på marker med boskap och blir skjuten. Hundägaren blir av med hunden och får ersätta skadan (den ihjälbitna hunden). Om inbrottstjuven hittas får denne ersätta ägaren till den skadevållande och ihjälskjutna hunden.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS