Oskarshamns-Nytt ON-logo
Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Lättnad för hushållen när matpriserna sjunker: ”Lite mer än vanligt”

ANNONS

EKONOMI

Matpriserna sjunker igen, visar SCB:s Konsumentprisindex för augusti. Prisnedgångarna är relativt små men breda. Bland varugrupperna stiger bara priserna på sötsaker och glass. Det konstaterar SCB i ett pressmeddelande.

I juli steg priserna på livsmedel och alkoholfria drycker jämfört med föregående månad. Men nu vänder de nedåt igen.

– Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker sjönk med 0,7 procent i augusti jämfört med juli. De brukar gå ner i augusti, men nu sjunker de lite mer än vanligt, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Han fortsätter:

– Det rör sig inte om några stora prisnedgångar, men breda. Priserna sjunker för alla varugrupper utom sötsaker och glass.

Långsammare årstakt

Totalt har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker stigit med 9 procent sedan augusti 2022. Året dessförinnan steg de med 14 procent.

– Priserna fortsätter alltså att stiga sett till årstakt, men inte lika snabbt som tidigare. Räknat på hela perioden augusti 2021–augusti 2023 har priserna på livsmedel och alkoholfria drycker ökat med drygt 24 procent, säger Carl Mårtensson.

– Det senaste året är fisk, sötsaker och glass samt grönsaker de varugrupper som ökat mest i pris.

FAKTA / KONSUMENTPRISINDEX

Konsumentprisindex (KPI) mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen i Sverige. Priserna som mäts är de som konsumenterna faktiskt betalar.

Källa: SCB

Foto: Freepik

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS