Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Olycksrisk: Många cyklar mot trafiken, på vänster sida av vägen – ”vi har högertrafik, punkt”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Så var ännu en helg här och jag hoppas att ni alla har haft en bra vecka. Förra helgen var ju en riktig långhelg, vilket gjorde att arbetsveckan bara blev fyra dagar för många och tiden till helgen lite kortare.

Själv har jag ju haft påsklov, så precis som skolbarnen har jag ju inte haft någon arbetsvecka alls. Inte så dumt måste jag säga.

Det har gjort att jag har haft tid att ordna en del praktiska saker, ringa lite samtal och sådant som man inte hinner, eller kanske tar sig tid till, när vardagen går i raketfart.

Mindre stressigt

Lite jobb har det faktiskt också blivit; en del mailande och dokumenterande som numera är en lite för stor del av lärarens vardag kan jag tycka. Ändå skönt att få det gjort och det gör också att det känns mindre stressigt att gå tillbaka till jobbet på måndag.

Ni ska i denna lördagstext, krönika är nog att ta i, få ta del av några saker som jag noterat – och funderat – över i veckan.

Nummer 1: “Vi har ingen lokal!” Ni som var med när “Lorry” gick på TV vet vad jag menar. Ett gäng ungdomar i “tuffa” kläder á la 80-tal, typ punk-ish, som ställde till oreda intervjuades och klagade på att de inte hade någon lokal att träffas i… Just det var det enda de sa, till och med när “reportern” påpekade att de själva hade bränt ner den fritidsgård de faktiskt hade.

Själv minns jag Claes Månssons tuggummiidisslande karaktär bäst. Han sa inte ord.

Vandalism

Varför tar jag upp detta då? Jo, uppenbarligen hade ungdomarna väldigt tråkigt den gångna påskhelgen, tråkigt så till den milda grad att de var tvungna att liva upp tillvaron med att vandalisera både Kristinebergsskolan i Oskarshamn och Krungårdsskolan i Blomstermåla. Tydligen hade man krossat glasrutor som skulle kosta 20 000 respektive 35 000 att ersätta.

Stackars barn – de har nog ingen lokal.

Nummer 2: Den ena krogen/utestället efter den andra stänger igen i Oskarshamn. Tråkigt.

På kort tid har Badholmen, Nox och nu Munthes alla stängt ner sin verksamhet, det går helt enkelt inte längre. Kostnaderna är för stora och intäkterna för små.

Jag ska inte ge mig in i någon större analys av varför det är svårt att få lönsamhet i den här branschen i Oskarshamn, jag är för dåligt insatt i den situation krögarna befinner sig i med konkurrens, hyror, råvarukostnader, marknadsföring och annat.

Troligtvis handlar det om att få lönsamhet under icke-sommarmånaderna – hur får man lokalbefolkningen att gå ut.

”Som lekman kan jag tipsa om att kanske hämta in lite tips norrifrån, nämligen från Västervik”

Thomas Wennerklint, krönikör

Men som lekman kan jag tipsa om att kanske hämta in lite tips norrifrån, nämligen från Västervik. Restaurangerna ligger bokstavligen på varandra i stadskärnan, men ändå klarar de sig, med några få undantag, bra år efter år. Visserligen är sommarmånaderna extrema kassakor, men det är mycket folk ute en sketen onsdag i mars också. Tro mig, jag är en hel del i Västervik så jag vet.

Jag har tidigare skrivit om att Oskarshamns restaurangutbud blivit så mycket bättre än vad det var när jag flyttade hit 2005. Nu hoppas jag att det inte är på väg tillbaka till den nivån igen.

Eller är det så enkelt att gå-ut-kulturen är så mycket mer etablerad i Västervik än i Oskarshamn?

”Märkligt”

Förresten – vad är grejen med Abbes? Har aldrig sett någon som äter där när man går förbi, och samma skylt med erbjudande om rödspätta har stått utanför så länge jag kan minnas. Märkligt.

Nummer tre: Eftersom jag har varit på många promenader så har jag noterat att både barn och vuxna som cyklar har stora problem med att hålla sig på rätt sida vägen. Många cyklar helt sonika på vänster sida av vägen – alltså mot trafiken.

Två gånger denna vecka har det varit nära kollisioner med mötande bilar. En gång var det en vuxen cyklist, den andra en pojke i tioårsåldern.

Vi har högertrafik. Punkt.

Dags för Anita och Televinken igen. Eller kanske det är skolans ansvar att utbilda både barn och föräldrar?  Det skulle inte förvåna mig.

”Är det inte lika bra att skita i det helt och hållet?”

Nummer fyra: Postnord vill dela ut brev mer sällan. Ni vet alla vad jag tycker om företaget, men alltså snälla…

Var tredje dag är tydligen förslaget. Är det inte lika bra att skita i det helt och hållet?

Redan nu är det ju omöjligt att hålla reda på när posten eventuellt ska delas ut, inte minst när det dyker upp helgdagar måndag-fredag.

Ska man någon gång skicka ett brev, till exempel ett födelsedagskort, måste man vara ute i god tid. Helst två veckor innan man vill att försändelsen ska vara framme. Dessutom kostar ett frimärke 18 spänn – vad får jag för pengarna?

Jo, jag får dålig service och en verklighetsfrånvänd VD (Annemarie Gardshol) med en fantasilön på 899 083 kronor i månaden (siffran för 2024). Sjukt.

Nummer fem: Det händer saker i IKO och efter degraderingen på långfredagen så kan vi konstatera att det blir stora förändringar i laget till kommande säsong på både spelar- och ledarsidan.

Vem är förvånad? Pengar styr och det går inte att klandra någon. Klubbkänsla är ett omodernt och alltmer sällsynt ord.

Trött på kyla

Men det kan säkert bli bra ändå.

För det sjätte så längtar jag till den där vårvärmen som det snackas om ska dyka upp i morgon, alltså söndag. Uppemot tjugo grader kan det bli.

Låter perfekt, jag är trött på kyla och snålblåst. Dessutom ska jag byta till sommardäck på tisdag.

Ha en fantastisk helg nu!

/Thomas

Genrebild: Freepik

Montage: Oskarshamns-Nytt

+1
31
+1
0
+1
1
+1
5
+1
2
+1
1
+1
2

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS