Leif Axelsson (SD) är förbannad: ”Vad är det för griller han har fått i huvudet?”

Leif Axelsson (SD) är förbannad: ”Vad är det för griller han har fått i huvudet?”

2022-11-02 Av av Peter A Rosén

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

OSKARSHAMN

Leif Axelsson, som är gruppledare för Sverigedemokraterna i Oskarshamns kommun, berättar att han blev förbannad när han läste vad regionrådet Peter Wretlund (S) sa om honom i ON.

– Vad är det för griller han har fått i huvudet? Wretlund borde i stället ägna mer tid åt att fundera över alla svikna vallöften. Det blev inte ens en tummetott kvar av allt som Socialdemokraterna i regionen lovade inför valet, dundrar Leif Axelsson i en intervju med Oskarshamns-Nytt på onsdagsförmiddagen.

Leif Axelsson (SD)
Leif Axelsson (SD). Foto: Peter A Rosén

Peter Wretlund, tidigare mångårigt kommunalråd i Oskarshamn, reagerade starkt när han läste vad Leif Axelsson sa om Socialdemokraternas och Moderaternas sparpaket i Oskarshamns kommun (läs den artikeln här).

– Det är nu dags att leverera en politik som ger välfärden en chans. Han kan inte stå vid sidan och klaga. Leverera billigare drivmedel och pengar till välfärden. Leif behöver för en gångs skull ta ansvar och behöver granskas noga i framtiden. Han har alltid valt den enkla vägen. Upp till bevis nu, Leif, sa Peter Wretlund.

”Herr Wretlund får finna sig i att oppositionen ifrågasätter majoriteten”

LEIF AXELSSON (SD)

– Han ska inte uppfatta det som att jag klagar – han ska uppfatta det som att jag ifrågasätter majoritetens budgetförslag. Det har oppositionspartierna naturligtvis rätt att göra. Herr Wretlund får finna sig i att oppositionen ifrågasätter majoriteten, säger Leif Axelsson.

Han fortsätter:

– Sedan säger jag inte att vi inte ska spara. Det säger jag inte någonstans i artikeln. Jag förstår allvaret. Jag förväntar mig också att regeringen ska skjuta till pengar till kommunerna. Men jag som lokalpolitiker är inte med och styr över rikspolitiken. Och jag vet inte om Wretlund kunde göra det när vi hade en S-styrd regering? Självklart ska vi diskutera drivmedels- och välfärdsfrågorna i vårt parti, men jag personligen – som kommunpolitiker – äger inte de frågorna. Det är regeringen som styr.

Men ni kan kanske trycka på inom partiet?

– Ja, absolut, vi kan trycka på.

Drivmedlet sänks med sammanlagt en krona vid pump från och med 1 januari. Det var inte mycket till sänkning. Är du besviken?

– Ja, det borde väl ha blivit mer, självklart. Men det kanske kommer mer. Jag vet inte. Jag kan inte svara på det, säger Leif Axelsson.

I valrörelsen stod er partiledare Jimmie Åkesson och pratade om en dieselprissänkning på tio kronor…

– Precis.

Förstår du att många är besvikna på den blygsamma sänkningen?

– Ja, det finns alltid vinnare och förlorare och besvikna människor. Förhoppningsvis kan man närma sig den tian framöver. Men varför det inte blev en större sänkning, ja, det vet inte jag. Jag som kommunpolitiker äger inte den frågan. Men självklart ska vi trycka på så gott vi kan.

”Jag väljer inte den enkla vägen – det finns inga enkla vägar”

Peter Wretlund säger att du alltid har valt den enkla vägen. Hur ser du på det?

– Det skulle vara intressant att höra vad han menar med den enkla vägen. Jag har bara ifrågasatt majoritetens budget. Han ska inte uppfatta det som att jag bara klagar. Och jag väljer inte den enkla vägen – det finns inga enkla vägar. Det borde han veta som har suttit och styrt i kommunen. Och nu sitter han i regionstyret.

– Han borde lägga mer energi på regionen, tycker jag.

Peter Wretlund säger att du för en gångs skull behöver ta ansvar…

– Vi har inte suttit i den positionen. Men vi har också tagit ansvar. Vi har lagt fram ansvarsfulla budgetar – men de har röstats ner av Wretlund och hans gäng. Vi lägger alltid fram ansvarsfulla budgetar.

Att du står vid sidlinjen och klagar – den bilden delar du inte?

– Nej, det får stå för honom. Är det så han uppfattar oss politiker – att vi står vid sidan och klagar? Jag står mitt i och klagar. Om Wretlund står vid sidan och klagar, ja, det får stå för honom i sådana fall.

”Jag är inte dummare än att jag förstår att vi måste spara”

– Jag förstår inte vad han gick i gång på här. Jag klagade inte – jag ifrågasatte. Jag förstår också allvaret, som sagt var. Jag förstår allvaret som Oskarshamns kommun, Sverige och världen befinner sig i. Jag förstår det lika bra som Wretlund. Jag är inte dummare än att jag förstår att vi måste spara. Majoritetspartierna i kommunen har sina förslag och vi kommer kanske med andra förslag. Och det måste vi få göra som oppositionsparti. Vi kanske kommer fram till samma förslag som majoriteten – jag vet inte, vi har inte diskuterat det inom vårt parti än, säger Leif Axelsson.

”Upp till bevis nu, Leif”, säger Peter Wretlund. Hur ser du på det?

– Ja, det får han väl se. Jag vet inte vad det är som jag, eller vi, ska bevisa. Men jag tolkar det som att han syftar på att vi sitter i majoriteten på riksnivån nu. Och han kommer att få se en helt annan politik än den socialdemokratiska, med Magdalena Andersson och Stefan Löfven i toppen.

Tror du att regeringen kommer att lägga några pengar på välfärden?

– Ja, det hoppas jag verkligen. Vi får avvakta och se vad regeringen kommer med (den moderatledda regeringen presenterar sin budgetproposition på måndag, den 7 november).

– Nu har vi, i mitt tycke, fått en ansvarsfull regering. Det saknade vi tyvärr under de senaste åtta åren. Regeringen har nyss kommit i gång, så vi får väl avvakta lite grand med recensionerna. Men de har ändå kommit i gång bra och snabbt.

”Wretlund borde använda sig av moderatkanalerna här i kommunen om han vill nå upp till rikspolitiken”

– Jag är förväntansfull. Och jag vill understryka att Sverigedemokraterna inte är ett regeringsparti. Det är Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna som sitter i regeringen. Och de regerar med stöd av Sverigedemokraterna. I Oskarshamns kommun regerar Socialdemokraterna tillsammans med Moderaterna, så det enklaste för Wretlund är att utnyttja de lokala kanalerna om han vill skicka upp något budskap till regeringen.

– Det är Ulf Kristersson (M) som är statsminister – och Wretlund borde använda sig av moderatkanalerna här i kommunen om han vill nå upp till rikspolitiken. Det är kanske lättare än att gå via mig, om han är intresserad av en snabb framgång, säger Leif Axelsson.

Han säger också att han förstår att Peter Wretlund är frustrerad och besviken.

– Wretlund är förstås irriterad på att väljarna svek Socialdemokraterna och valde ett annat styre på riksplanet, säger Leif Axelsson.

Här kan du läsa Peter Wretlunds svar.

Peter Wretlund (S), regionråd
Peter Wretlund (S), regionråd. Foto: Peter A Rosén
Dela gärna artikeln med dina vänner: