Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Peter Wretlund (S) kontrar: ”Leif får stå oemotsagd alldeles för ofta”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Regionrådet Peter Wretlund (S), tidigare mångårigt kommunalråd i Oskarshamns kommun, säger att Leif Axelsson (SD) gärna får vara arg om han väljer att vara det.

– Leif får stå oemotsagd alldeles för ofta – det var därför jag valde att reagera den här gången, säger Peter Wretlund till ON på onsdagsförmiddagen.

– Nu sitter han i förarsätet i ett parti som är med och styr i det här landet. Det är dags för leverans. Sverigedemokraterna har lovat kraftiga drivmedelssänkningar. Hur kommer Leif att verka gentemot den nya regeringen, för att kommuner och regioner ska få mer pengar? Så det inte blir så oerhört smärtsamt. Tidigare hade vi en regering (den S-ledda regeringen) som gav kommuner och regioner väldigt goda förutsättningar, säger Peter Wretlund.

Han tycker inte att Leif Axelsson kan sitta och klaga på sparpaketet i Oskarshamns kommun om han inte samtidigt verkar för att regeringen ska lägga mer pengar på den offentliga sektorn.

– Nu är det, för första gången, på riktigt allvar för honom. Nu avkrävs han ansvar. Det ska bli väldigt spännande att följa hur han kommer att jobba med den här typen av frågor framöver.

”Han har alltid kritiserat svåra beslut – men sällan kommit med relevanta alternativ till dem”

PETER WRETLUND (S), REGIONRÅD OCH TIDIGARE MÅNGÅRIGT KOMMUNALRÅD I OSKARSHAMNS KOMMUN

Leif Axelsson undrar vad du menar med att han alltid har valt den enkla vägen?

– Han har alltid kritiserat svåra beslut – och sällan kommit med relevanta alternativ till dem. Nu kräver jag att han offentligt ska driva frågan om mer pengar till kommuner och regioner. Det är hans roll som ledande sverigedemokrat. Sverigedemokraterna sitter med i framsätet på riksnivån. Jag förstår att han inte tycker att det är så lätt att påverka det som händer i Stockholm. Men han får gärna synas och höras i de lokala medierna, för att påverka regeringskursen.

Leif Axelsson menar att han som kommunpolitiker inte kan påverka rikspolitiken…

– Nej, men han kan definitivt vara med och påverka inom sitt parti. Och som kommunpolitiker kan han gå ut med starka uttalanden. Det är oerhört viktigt.

Leif Axelsson påpekar också att Sverigedemokraterna inte sitter i regeringen. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna styr med stöd av SD…

– Ja, men SD finns med i Tidö-avtalet. Och de har fått god utdelning i det avtalet. Det har Jimmie Åkesson (SD:s partiledare) själv sagt.

Men drivmedelssänkningen blev inte större än en krona (från och med 1 januari nästa år), konstaterar Peter Wretlund.

– Jag har stor respekt för att Leif inte kan påverka rikspolitiken direkt – men han kan säga saker och ting offentligt.

Och blir Leif Axelsson oppositionsråd i Oskarshamns kommun så har han en god plattform att stå på, betonar Peter Wretlund.

”Nu kliver han in i politiken på allvar”

– Det förpliktigar. Nu kliver han in i politiken på allvar.

Men Leif Axelsson tycker att du ska ägna dig mer åt politiken inom regionen och Socialdemokraternas svikna vallöften. Hur ser du på det?

– Vi har lagt en budget utifrån förutsättningarna – och mandatperioden är inte slut än.

Han säger att det inte ens blev en tummetott kvar av era vallöften i regionen?

– Det är den absolut första budgeten som vi lägger (tillsammans med samarbetspartierna Centerpartiet och Vänsterpartiet) – och vi tar ansvar. Vi kommer definitivt att verka för våra vallöften så långt som det bara är möjligt.

– Vi har haft extremt kort tid på oss att lägga den här budgeten.

– Jag lovar att jag kommer att slåss för en stark offentlig sektor. Det har jag gjort under hela mitt politiska liv. Och nu vill jag veta om även Leif vill slåss för detta.

Han betonar att han som oppositionspolitiker måste få kritisera majoritetens budgetförslag. Hur ser du på det?

– Ja, absolut. Men när man kritiserar, så bör man även komma med alternativa lösningar. Det är de lösningarna som jag är ute efter. I dag kan jag inte utläsa att regeringen prioriterar den offentliga sektorn, kommunerna och regionerna. Men jag kan ha fel.

– Jag står för att jag vill ha en stark offentlig sektor – och inte en massa skattesänkningar och så vidare. I den andan har jag arbetat både som kommunalråd och regionråd, på olika sätt. Var står Leif i den här frågan? Det vill jag veta, säger Peter Wretlund.

Hur mycket kunde du själv påverka S-regeringarna?

– Vi påverkade väldigt mycket – vi fick ut historiskt mycket pengar. Vi har haft det bra med pengar ute i regionerna och kommunerna. Vi hade en regering som lade väldigt mycket fokus på detta. Det har varit pandemistöd och statsbidrag – både generella och riktade. Under den förra regeringens fyra år kan man se åtskilliga satsningar inom det området. Det är den socialdemokratiska politikens DNA. Det är väldigt lätt att tycka en massa andra saker – men det är egentligen resurserna ut till regionerna och kommunerna som är det viktiga i de här sammanhangen.

”Jag kommer att följa Leif noga”

– Det är möjligt att SD kommer att jobba med de här frågorna – det är bra i sådana fall, men jag kommer att följa Leif noga. SKR (Sveriges kommuner och regioner) är väldigt bekymrade. Det är inte bara jag som är bekymrad.

Leif Axelsson tycker att vi bör invänta regeringens budgetproposition, som presenteras på måndag, den 7 november, innan vi recenserar regeringspolitiken. Hur ser du på det?

– Ja, det blir jättespännande. Jag önskar att jag har fel. Lägger regeringen en massa pengar på kommunerna och regionerna, så är jag den första som kommer att säga ”men vad bra”. Men jag vågar sticka ut hakan och säga att jag är tveksam till detta.

Leif Axelsson tycker också att du bör använda dig av moderatkanalerna i Oskarshamns kommun om du vill nå upp till rikspolitiken. Det är Ulf Kristersson (M) som är statsminister och S och M regerar ihop i kommunen. Hur ser du på det?

– Jo, men jag har stor respekt för kommunbudgeten. Den har lagts utifrån de förutsättningarna som man har – men i det här fallet går Leif ut och kritiserar den kommunala budgeten. Det är ju ändå han som måste stå till svars, med tanke på att han kritiserade den.

– Jag har stor respekt för Lucas Lodge (M) och Andreas Erlandsson (S) och deras jobb kring detta. Men Leif kan inte räkna med att han kan gå ut och kritisera och sedan stå oemotsagd. Så fungerar det inte. Men han har fått göra det alldeles för många gånger, tycker jag. Därför reagerar jag. Upp till bevis nu, Leif – vad vill du göra i stället?

”Han kommer sällan med konkreta förslag”

Är det Leif Axelssons svaghet som politiker, att han sällan kommer med alternativa åtgärdsförslag?

– Jag vill inte kalla det för svaghet – jag vill inte ge mig in och recensera på det sättet. Men förhållandevis ofta använder han sig av allmänna ordalag och allmänna svepningar. Han kommer sällan med konkreta förslag, svarar Peter Wretlund, som påpekar att Sverigedemokraterna kablade ut en drivmedelsfilm om ”sossepriser” under valrörelsen.

– Åkesson stod och tankade bilen. Men helt plötsligt är det så himla svårt att genomföra förändringarna som man pratade om.

En rejäl drivmedelsförlust för SD i förhandlingarna med regeringen om inte annat…

– Ja, absolut. Och jag tror att det var väldigt många väljare som föll för SD:s budskap i den frågan under valrörelsen.

– Nu vill jag se att Leif kämpar för välfärdspengarna framöver. Det är inte bara att hoppas. Är man inte nöjd med sitt parti, så är det oerhört viktigt att kommunala profiler kliver fram och berättar vad de tycker. Då brukar det hända grejer i Stockholm.

Vilken väg tog du som kommunalråd när du ville nå fram till regeringen?

– Ofta försökte jag bygga nätverk med andra kommunpolitiker runtom i landet. Man hittade kompisar på olika sätt. Handlade det om industrifrågor, så hade man ett nätverk med industrikommuner. Rörde det sig om kärnkraftsfrågor, så hade vi kärnkraftskommunerna – och så vidare. Man gick samman några stycken och tryckte på. Det är det framgångsrikaste sättet. Sedan ska man givetvis använda sig av lokala riksdagsledamöter också. Absolut.

”Där har man en unik chans”

– Det är också viktigt att kunna agera inom ett distrikt – tillsammans med politiker i andra kommuner som ser på saken på samma sätt. Då skakar det till lite i systemet.

Och SD i Oskarshamns kommun har en direktingång via riksdagsledamoten och partisekreteraren (tillförordnad) Mattias Bäckström Johansson…

– Ja, absolut. Den är inte dålig. Där har man en unik chans, säger Peter Wretlund.

Peter Wretlund, politiker, socialdemokrat.
Peter Wretlund (S). Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS