Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Leif Axelsson (SD): ”Det måste finnas något som de vill dölja”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Sverigedemokraterna i Oskarshamns kommun vill att socialnämndens ledamöter och ersättare ska få chansen att gå bredvid inom äldreomsorgen.

Partiet lägger fram förslaget i en skrivelse som lämnades in till nämnden på fredagen.

– Jag tror inte att så många av socialnämndens politiker har jobbat inom äldreomsorgen. Det här är ett ypperligt sätt att se hur verksamheten fungerar, säger Leif Axelsson (SD), som själv har jobbat som chef inom äldreomsorgen.

SD vill att förvaltningen ska ta fram en plan för detta.

Partiet föreslår dessutom att förvaltningen ska utreda förutsättningarna, och plocka fram en plan, för en förbättrad dialog mellan nämndens politiker och medarbetarna inom omsorgen.

I skrivelsen pekar SD på den senaste tidens artiklar i Oskarshamns-Nytt, där personal har riktat kritik mot äldreomsorgen i kommunen.

Leif Axelsson berättar att medarbetare även har hört av sig direkt till honom – och berättat att de inte mår bra och att verksamhetsledningen inte lyssnar på dem.

”Hörda och sedda”

”Sverigedemokraternas bestämda uppfattning är att verksamheten finns till för våra äldre och andra brukare och att personalen måste känna att de blir hörda och sedda för att kunna må bra. Det är först när våra medarbetare blir hörda och respekterade som vi kan skapa en omsorg av toppkvalitet för våra äldre”, står det i skrivelsen som har lämnats in till socialnämnden.

”Närheten mellan politiker och medarbetare kan stärkas genom möjligheten för folkvalda att gå bredvid i verksamheten. Detta ger beslutsfattande politiker mer insyn, kunskap och förståelse för personalens förutsättningar och verklighet. Sverigedemokraterna anser att vägarna ska vara korta mellan politiker och väljare och vill att nämnden ska arbeta för närmare kontakt mellan de folkvalda och medarbetare i omsorgen”, betonar SD i skrivelsen, som är undertecknad av socialnämndsledamöterna Leif Axelsson och Ulla Bengzon.

Oskarshamns-Nytt pratar med Leif Axelsson via telefon på fredagen.

– Vi kan ju inte kliva in i verksamheten hur som helst. Det säger ju sunda förnuftet. Detta måste planeras av verksamheten, säger han.

– Men vi har, exempelvis, sett att Peter Wretlund (S) har praktiserat på sjukhuset i sin roll som regionpolitiker. Mycket bra. Varför fungerar regionen på ett annat sätt, jämfört med kommunen? Vad är skillnaden?

”Rädda”

– Min högst personliga åsikt är att majoritetens politiker i kommunen är rädda för att vi ska få se hur det egentligen fungerar inom omsorgen. Det måste finnas något som de vill dölja, säger Leif Axelsson.

Han betonar dock att det givetvis inte är lämpligt att gå bredvid inom verksamheten i dessa coronatider.

– Men någon gång har vi tagit oss förbi coronapandemin. Och det fanns ju faktiskt en tid innan coronautbrottet också.

– Får vi inte möjligheten att gå bredvid inom omsorgen längre fram, så kommer vi att hitta andra kanaler. Vi tycker att det är viktigt att lyssna på personalen. Och det är viktigt att de mår bra.

”Har arbetsmiljöansvaret”

– Det är Sverigedemokraterna som driver äldreomsorgsfrågorna i Oskarshamns kommun. Jag vet inte varför de andra partierna inte är lika intresserade. Kanske tycker de att frågan är ointressant, vilket i sådana fall förvånar mig. Skolan, vården och omsorgen är ju kärnfrågorna. Hela personalgrupper och enskilda medarbetare har vittnat om saker som inte fungerar inom omsorgen. Det finns ingen anledning för mig att inte tro på dem. Och vi inom socialnämnden har faktiskt arbetsmiljöansvaret.

Dialogen mellan politikerna och personalen är oerhört betydelsefull, understryker Leif Axelsson.

Har du haft många samtal med medarbetare?

– Jag har haft en del samtal. Det rör sig om medarbetare som berättar att ledningen inte lyssnar på dem. Det tar upp problem med ledning och chefer, men de säger att det inte händer något.

– Medarbetarna gör ett jättebra jobb. De ska inte tystas. De ska våga säga vad de tycker.

– Jag tycker dessutom att det är dåligt och på gränsen till nonchalant av de partier i kommunen som har valt att inte svara på de frågor som Oskarshamns-Nytt ställde om äldreomsorgen. De uteblivna svaren speglar det politiska klimatet i Oskarshamns kommun, säger Leif Axelsson.

Varför svarar inte alla, tror du?

– Det kan bero på rädsla och frustration. De har kanske en annan bild och andra glasögon. För mig är det dock obegripligt att man inte tar chansen och svarar när man får den möjligheten.

TEXT & FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

Ulla Bengzon (SD).
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS