Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Leif Axelsson (SD): “Hon ska inte springa tjänstemännens ärenden”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

OSKARSHAMN

Politiker ska inte springa tjänstemännens ärenden.

Det betonar socialnämndsledamoten Leif Axelsson (SD), som inte är nöjd med Ingela Ottossons svar på interpellationen om den bristfälliga storstädningen inom äldreomsorgen i Oskarshamns kommun.

Tidigare idag berättade vår tidning att kommunalrådet Ingela Ottosson (M) ilsknade till på Leif Axelsson när interpellationen behandlades under det digitala budgetfullmäktigesammanträdet på måndagen.

Hon blev upprörd när Leif Axelsson påpekade att hon har ett högt arvode och att det är en självklarhet att hon ska kunna svara på frågor.

“Hon är en av våra heltidsarvoderade politiker som skulle kunna ägna en del av sin arbetstid åt att själv åka runt på våra äldreboenden och ta reda på hur storstädningen fungerar. Hon arbetar på uppdrag av väljarna – hon ska inte springa tjänstemännens ärenden”

LEIF AXELSSON (SD)

Leif Axelsson tycker dock att arvodet är relevant i sammanhanget.

– Hon är en av våra heltidsarvoderade politiker som skulle kunna ägna en del av sin arbetstid åt att själv åka runt på våra äldreboenden och ta reda på hur storstädningen fungerar. Hon arbetar på uppdrag av väljarna – hon ska inte springa tjänstemännens ärenden, betonar han när Oskarshamns-Nytt pratar med honom på tisdagen.

Leif Axelsson säger också att han är medveten om att Ingela Ottosson är förhållandevis grön inom politiken – och att man får ha förståelse för att hon inte är insatt i all formalia.

Ordföranden bestämmer

– Det är faktiskt ordföranden i fullmäktige som avgör om en interpellation ska behandlas i fullmäktige eller inte. Ingela Ottosson kunde naturligtvis ha struntat i att svara, men då hade hon också fått stå där och skämmas. Nu svarade hon i alla fall – men jag tycker inte att det var ett uttömmande svar.

– Hon försvarade cheferna inom förvaltningen och negligerade medborgaren som framförde kritik i en artikel i Oskarshamns-Nytt. Frågan handlar ju om storstädning och inte om veckostädning.

“Gör ni det hemma?”

– Ingela Ottosson sa att jag borde lyfta de här frågorna i socialnämnden och socialnämndens arbetsutskott. Jag har redan tagit upp dem där – men de förringades av nämndordföranden och socialchefen. Under mötet ifråga var det till och med en person i församlingen som sa: ”Storstädar? Gör ni det hemma?”. För mig är det självklart att man storstädar ett par gånger om året. Jag tänker på grundläggande städning av taklampor och lister, exempelvis. Det var ju detta som inte fungerade på det aktuella boendet, enligt medborgaren, säger Leif Axelsson.

Han är förvånad över Ingela Ottossons sätt att hantera interpellationen.

“Det är beklagligt. En rutinerad politiker hade sannolikt inte blivit så upprörd”

LEIF AXELSSON

– Det är beklagligt. En rutinerad politiker hade sannolikt inte blivit så upprörd. Jag förväntade mig att hon skulle sätta sig in i frågan istället för att bara försvara tjänstemännen. ”Det här är inte bra, vi måste titta på hur vi kan förbättra det”, borde hon ha sagt.

– Jag tycker också att det är beklagligt att Ingela Ottosson inte tycks ha klart för sig hur viktigt det är med fria medier i en demokrati. Det är en självklarhet att man ska kunna framföra kritik anonymt via en tidning. Det är en rättighet. Personen ifråga hade ju lyft problematiken med sina chefer utan att få något gehör. Av rädsla för repressalier valde hon att vara anonym när hon berättade för Oskarshamns-Nytt. Hon var orolig av någon anledning.

“Rädsla?”

– Kanske speglar det klimatet i vår kommun? Kanske finns det en rädsla för att framföra synpunkter till sina chefer? Cheferna hade ju till och med sagt att de inte fick storstäda. Detta borde Ingela Ottosson ha tagit till sig, istället för att försvara cheferna och tjänstemännen. Det känns som att hon förringade personalen på golvet. Jag är bekymrad över att Ingela Ottosson inte kan hantera en saklig debatt. Hon borde ändå ha lärt sig en del, i och med att drygt två år av mandatperioden har gått nu.

Leif Axelsson säger att han förväntar sig mer ”hyfs och stil” av ett kommunalråd.

Oskarshamns-Nytt har kontaktat Ingela Ottosson och frågat om hon vill replikera.

“Nej, tack, jag vill inte ha replik på den”, skriver hon i ett svar via e-post.

TEXT & FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS