Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Ingela Ottosson (M) ilsknade till på Leif Axelsson (SD)

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Kommunalrådet Ingela Ottosson (M) blev upprörd under det digitala budgetfullmäktigesammanträdet i Oskarshamn på måndagen.

Hon berättade själv att hon kände sig upprörd när interpellationen från Leif Axelsson (SD) avhandlades.

Kommunalrådet ilsknade till när Leif Axelsson påpekade att hon har ett rejält arvode och att det därför är självklart att hon ska kunna svara på frågor.

Ingela Ottosson anser inte att arvodesdiskussionen är relevant i det här sammanhanget.

Ingela Ottosson (M).

Vår tidning har tidigare berättat att socialnämndsledamoten Leif Axelsson reagerade starkt på Oskarshamns-Nytts artiklar om den bristfälliga städningen inom äldreomsorgen i Oskarshamns kommun.

Han konstaterade att Ingela Ottosson är ett, av två, kommunalråd inom den politiska majoriteten i kommunen (Socialdemokraterna styr tillsammans med Moderaterna, reds. anm.). Därför är han extra nyfiken på hennes synpunkter.

”Så här kan det inte se ut”

LEIF AXELSSON (SD), LEDAMOT I SOCIALNÄMNDEN

Leif Axelsson ställde följande frågor:

  1. Vad är din spontana tanke och reflektion när du hör att det finns stora brister i städningen på våra äldreboenden, samt att det framkommer uppgifter om att personalen inte får förutsättningar att storstäda våra äldreboenden?
  2. Tycker du att det är tillfredsställande att våra äldre ska bo i äldreboenden med spindelnät, maskar under möbler, tjocka dammlager och flugor?
  3. Är du villig att påverka och se till att kommunens äldreboenden ska storstädas två gånger per år?
  4. För att avlasta ordinarie personal, är du villig att tillskjuta ekonomiska medel för inköp av extern utförare för storstädning två gånger per år?

I interpellationen skriver Leif Axelsson att Sverigedemokraterna kräver att kommunen vidtar åtgärder som leder till att äldreboendena får regelbunden storstädning framöver.

”För så här kan det inte se ut”, betonar han.

Leif Axelsson (SD).

I sitt svar i fullmäktige betonade Ingela Ottosson att Leif Axelsson sitter i socialnämnden och att han är ledamot i nämndens arbetsutskott. Hon slog fast att Leif Axelsson borde lyfta frågorna där och inte i kommunens högsta beslutande organ.

”Det är inte en fråga för fullmäktige i och med att den inte är av principiell karaktär”

INGELA OTTOSSON (M), KOMMUNALRÅD

– Det är inte en fråga för fullmäktige i och med att den inte är av principiell karaktär, underströk hon.

Hon påpekade dock att det är väldigt viktigt att det är rent och snyggt på kommunens äldreboenden.

– Påståendena om brister i städrutinerna inom äldreomsorgen är otroligt allvarliga. Men det är viktigt att ta reda på om kritiken är befogad. Det blir svårt att gå vidare i frågan när vi inte vet var problemet finns. Vi vet heller inte vem avsändaren är. Därmed är det omöjligt att ställa följdfrågor, sa Ingela Ottosson.

Kan vara anonym

– Jag förstår att det finns tillfällen då man känner att man måste vara anonym. Man har kanske inte fått gehör för sina synpunkter. Men det går bra att lämna in skriftliga synpunkter anonymt. Vi måste ha konkret information för att kunna följa upp med åtgärder. Vi behöver fler signaler, vi kan inte bara gå på det som har stått i medier. Man undrar också om syftet var att förbättra verksamheten eller om det handlade om att skapa misstänksamhet mot den kommunala verksamheten, sa Ingela Ottosson, som har fullt förtroende för att verksamheterna sköter städningen på bästa sätt.

Leif Axelsson undrade om Ingela Ottosson tror att uppgiftslämnaren ifråga ljög i artikeln i Oskarshamns-Nytt.

– Nej, det tror jag inte. Men vi har rutiner för hur man ska anmäla brister i verksamheterna. Vi måste få information om felen och bristerna, annars kan vi inte åtgärda dem, sa Ingela Ottosson.

Michael Erlandsson (SD) påpekade att städningen på kommunens äldreboenden definitivt bör betraktas som en principfråga – och därmed ska man kunna ta upp den i fullmäktige, fastslog han.

Michael Erlandsson (SD).

Ingela Ottosson underströk att hon verkligen inte vill att äldreboendena ska vara smutsiga.

”Förvaltningsfråga”

– Vi ska ha en hög kvalitet och då ingår städning av lokalerna. Men det här är en förvaltningsfråga, sa hon.

– Hur säkerställer du att förvaltningen sköter uppgifterna?

Det undrade Leif Axelsson.

– Hur? Jag förväntar mig att anställda och chefer gör sitt jobb och att man städar där det behövs. Vi ska ha en hög och bra kvalitet, men det är verksamheterna som gör prioriteringarna. Först och främst måste vi veta att det finns ett problem, svarade Ingela Ottosson.

Sverigedemokraterna har öronmärkt pengar i budgeten för storstädning av gruppboenden.

TEXT & FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS