Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Leif Axelsson (SD): ”Jag förstår inte riktigt hur tekniska kontoret tänker”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

– Vill Moderaternas väljare att Lucas Lodge (M) och hans parti ska fortsätta att samarbeta med Socialdemokraterna även under nästa mandatperiod? Det är frågan, säger Sverigedemokraternas fullmäktigegruppledare Leif Axelsson i en stor intervju med ON.

Leif Axelsson (SD)
Leif Axelsson (SD). Foto: Peter A Rosén

”Det är han som blinkar höger och vänster”

LEIF AXELSSON (SD), FULLMÄKTIGEGRUPPLEDARE OCH LEDAMOT I SOCIALNÄMNDEN I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Vad Lucas kan tänka sig är en sak – vad hans väljare kan tänka sig är en annan sak. Min uppfattning är att Moderaterna och Lucas sitter, och har suttit, i baksätet, och Socialdemokraternas Andreas Erlandsson (kommunstyrelsens ordförande) sitter, och har suttit, i förarsätet i kommunbilen. Han styr – det är han som blinkar åt höger och svänger åt vänster. Det är han som sätter på lyset och det är han som stänger av lyset och säger att ”nu är vi framme”, säger Leif Axelsson.

Vilka partier vill ni samarbeta med?

– Vi stänger inte dörren för någon – alla är välkomna att förhandla med oss. Vi får se hur valresultatet ser ut i höst. Man ska inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten. Men jag personligen ser helst ett samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Har ni några vallöften?

– Vi kommer att presentera våra vallöften lite längre fram – men att tryggheten, integrationen, språkkraven och företagandet hamnar högt upp på agendan är ingen hemlighet.

Hur vill du summera mandatperioden som snart är slut?

– För min egen del – och för partiets del – så tycker jag att det har varit givande. Vi har kommit ut i medier och fullmäktige – och faktum är att vi har skrivit sammanlagt 45 motioner/interpellationer. Vi är etta i den ligan.

”Vi har inte suttit tysta i båten”

– Vi har legat på. Vi har inte suttit tysta i båten. Inte i någon nämnd. Alla i vårt parti har gjort ett jättebra jobb.

– Vi har också mött väljare regelbundet – på Flanaden och på torget. Vi har också fått tummen upp för vår politik. Mandatperioden har således varit bra – bortsett från att vi har den majoritet som vi har.

Hur vill du summera situationen för nämnderna, ekonomiskt och verksamhetsmässigt?

– Ja, socialnämnden är en tung nämnd. Det är svårt att få ihop ekonomin, med tanke på att det handlar om lagstyrda placeringar som vi måste sköta, säger Leif Axelsson, som är ledamot i socialnämnden.

– Men majoriteten håller förstås i taktpinnen även i nämnderna.

Hur ska man få fler att flytta till kommunen?

– Ja, det är den där 10 000-kronorsfrågan. För det första måste industrin få en möjlighet att fylla på med kompetens. Just nu brottas de med en kompetensbrist.

”Oskarshamn måste vara en attraktiv kommun”

– För att få hit kompetens måste vi kunna erbjuda ett intressant innehåll. Jag tänker på attraktiva bostäder, havsnära tomter för dem som vill. Och det måste finnas andra möjligheter för dem som vill ha något annat. Det är viktigt att det finns både hyres- och bostadsrätter och tomter att bygga egna hus på.

– Vi måste också ha en bra skola, bra fritidsaktiviteter och, självklart, en bra äldreomsorg. Allt hänger ihop. Oskarshamn måste vara en attraktiv kommun. Så tänker naturligtvis politikerna i alla kommuner. Men vi måste framför allt ha en bra landsbygd – och då är kollektivtrafiken viktig. Alla vill kanske inte bo i centralorten Oskarshamn. Bränslepriserna är också viktiga – det är dock en fråga som vi inte kan påverka på det lokala planet. Men vi har ju kompisar på riksplanet som kan driva den frågan. Hela Oskarshamns kommun ska leva – och då är landsbygden inkluderad.

Hur ser du på den kommande mandatperioden?

– Då tar vi över. Det är klart att vi måste sikta mot stjärnorna för att nå grantopparna. För det första är jag ganska övertygad om att vi kommer att få fler fullmäktigemandat. Så känns det.

Hur många mandat hoppas ni på?

– Vi hoppas på en ökning från nio till tolv. Det är det minsta. Vi är redan det näst största partiet, säger Leif Axelsson.

Socialdemokraterna har 17 platser i fullmäktigeförsamlingen, Sverigedemokraterna har nio, Moderaterna åtta, Liberalerna fem, Vänsterpartiet fyra, Kristdemokraterna tre och Centerpartiet tre.

– Med lite trixande och dribblande och oheliga allianser lyckades man få bort oss från oppositionsrådsposten och oppositionens presidieplatser i nämnderna (Liberalerna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet samarbetar i en valsamverkan och kunde således utse ett oppositionsråd – först blev det Mathias Karlsson (då i Liberalerna, nu i Kustlandspartiet) och nyligen utsågs Ingemar Lennartsson (KD) till nytt oppositionsråd efter Mathias Karlsson, som lämnade uppdraget då han startade ett nytt parti, Kustlandspartiet).

”Jag hoppas att vi slipper se några oheliga allianser efter valet i höst”

– Jag hoppas att vi slipper se några oheliga allianser efter valet i höst. Man måste respektera ett valresultat. Man måste respektera väljarnas vilja, säger Leif Axelsson.

Vilka är de främsta utmaningarna för kommunen under den kommande mandatperioden?

– Att vi inte tappar industri – att vi inte tappar kompetens.

– Jag tycker att ungdomar ska passa på att flytta i väg under utbildningsåren och de inledande yrkesåren. Men jag hoppas, och tror, att de vill komma tillbaka.

– Sedan har vi vår äldreomsorg som vi måste designa om.

Hur vill du beskriva den rådande situationen inom äldreomsorgen?

– Vad jag tycker är ingen hemlighet. När jag läser om det och lyssnar på vad medarbetare och anhöriga säger till mig, så måste jag konstatera att det är nästintill bedrövligt. Sedan vet jag att det finns många bra ställen – och jag vet att vår personal är fantastisk. Men de orkar inte med. Vi måste tillsätta en parlamentarisk grupp – det borde vi göra redan nu. Alla politiker måste sätta sig ned och prata om vilka problem vi har. Vi kan inte fortsätta på det här sättet, med personal som mår så dåligt.

”Vi måste ta de här frågorna på allvar”

– Förvaltningen har en uppfattning, majoriteten har en – och vi har en. Vi måste ta de här frågorna på allvar. Ingen vet hur vår morgondag ser ut. Man har rätt att känna sig trygg när man blir gammal. Jag ska veta att jag blir sedd och hörd – och att jag får den hjälp som jag ska ha – när jag kommer till ett boende. Och personalen ska orka.

– Sedan finns det säkert personal som inte håller måttet – men då måste cheferna våga ta tag i den problematiken och ta bort dem om man ser att det inte fungerar. Vi har också en rekryteringsproblematik. Det måste vara attraktivt att vara undersköterska i vår kommun. Vi måste bygga upp en ny äldreomsorg – en äldreomsorg där man kanske inte har undersköterskor som städar eller står i en Ica-butik och köper tomater. Det är sysslor som kan utföras av någon annan. Det finns även undersköterskor som säger att de tycker att det är roligt att laga mat tillsammans med de gamla. Men jag tror inte att vi kan ha det så längre.

Tänker du på tvättandet också?

– Ja, undersköterskorna ska jobba nära de äldre. Äldreomsorgen i Oskarshamns kommun ska ha en hög kvalitet.

Vad säger du om skolan och förskolan?

– Även pedagogerna inom förskolan har det väldigt tufft, tror jag. Barngrupperna är stora. Man måste samtala med personalen och lyssna av. Chefer och verksamhetschefer måste lyfta upp det till politiken – och det måste komma upp på politikens bord.

”Tryggheten är väldigt viktig inom alla verksamheter i kommunen”

– Skolan måste få kosta. Sedan har vi haft incidenter på skolor i kommunen – och skolor där ledarskapet har ifrågasatts. Det är väldigt viktigt att vi har ett gott ledarskap på våra skolor. Varje elev ska bli sedd och få möjlighet till kunskapsinhämtning på ett tryggt och bra sätt. Tryggheten är väldigt viktig inom alla verksamheter i kommunen. Elever måste känna sig trygga när de är i skolan – och när de är på väg till och från skolan.

– När jag läste om Lupp-rapporten, så kände jag att ingen ska behöva må så dåligt. Vårt parti föreslår att elever i årskurs åtta ska få komma ut på praktik under en vecka, så att de får se hur det är att vara målare, snickare eller butikspersonal, för att nämna några exempel. Skolan ska ge tidiga möjligheter att prova olika jobb. Det ska vara jobb som eleverna är intresserade av. Då tar man bort en hel del stress. Prova på-jobbet kan sedan leda till feriejobb på arbetsplatsen i fråga och så vidare. Näringslivet och skolan måste samarbeta mycket, mycket mer.

ON har skrivit en hel del om barn med särskilda behov. Det har bevisligen varit problematiskt på vissa ställen, enligt flera föräldrar…

– Där är det dags för ett omtag. Det gäller att sätta sig ned och lägga mycket tid på det. Det är inget som görs på en kvart, eller under en halvtimme på ett personalmöte. Man måste lägga mycket tid på det, så att barn med särskilda behov får det bra.

”Alla barn har rätt till en bra och trygg skolgång”

– Alla barn har rätt till en bra och trygg skolgång. Och föräldrarna ska känna sig trygga med att ha sina barn i skolan. Jag säger inte att det är eländigt överallt – men det gäller att ta tag i de problem som finns.

Hur ser du på ungdomarnas behov, generellt sett?

– Min känsla är att de har tillräckligt mycket att göra. Jag brukar samtala med ungdomar ibland och fråga hur de har det i skolan och på fritiden. Det låter som att det är hyfsat bra – sedan finns det alltid ungdomar som inte känner sig hemma överallt, eller kanske inte känner att de platsar. Den gruppen måste också få en meningsfull sysselsättning. Jag vill inte att unga människor ska hamna i kriminalitetens värld. Här måste vi vidta åtgärder tidigt – genom att hjälpa till och ge föräldrastöd och så vidare.

– Ungdomarna får jättegärna komma fram till oss under valrörelsen och berätta vad de efterfrågar och saknar. Jag välkomnar dem.

Hur ser du på bostadsbyggandet i kommunen?

– Det har kommit i gång på ett bra sätt, måste jag säga. Det är kul. Vi har attraktiva lägenheter. Men det är inte färdigt där. Vi måste bygga mer, bygga nytt och bygga om där det går – och ta vara på det attraktiva.

”Det känns jättepositivt att vi kunde stoppa rivningen av Kikeboskolan”

– Och det känns jättebra att vi kunde stoppa rivningen av Kikeboskolan i Oskarshamn. Det var ett förslag från oss sverigedemokrater. Alla andra partier ville jämna skolan med marken. Nu ska skolan iordningsställas till lägenheter – det är jätteroligt. Den ligger nära stadskärnan.

Kikeboskolan i Oskarshamn
Kikeboskolan i Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

– Sedan skulle jag gärna vilja se ett 55 plus-boende. Alla vill kanske inte ha bebisskrik i närheten av sina bostäder. Och bebisarna måste få skrika utan att någon stör sig på dem. Det vore väldigt trevligt med ett 55 plus-boende – jag själv skulle inte ha något emot att flytta in i ett sådant. Men det ska vara attraktivt och bra.

Hur ser du på brottsligheten i kommunen, generellt sett?

– Varje fall måste följas upp. Och vi måste ha ett bra samarbete med polisen. Och det vi kan förebygga ska vi förebygga. Mer belysning är viktigt. Vi har också förespråkat att man ska ha vakter i skolan. Inte att de ska vara i varje skola varje dag mellan klockan 8 och 17. Men man ska kunna köpa in vakttjänster. Och vi vill att polisen ska kunna komma till skolan, framför allt gymnasieskolan, med hund och leta efter narkotika. Hittar man narkotika, eller en kniv eller ett vapen, så ska det självklart rapporteras och åtgärder måste vidtas. Sådant får inte förekomma. Tryggheten är nummer ett för oss sverigedemokrater.

Hur ser du på landsbygdsfrågorna?

– De är också viktiga. Folk som vill bo på landsbygden ska kunna göra det, som jag sa tidigare. Det är viktigt att skapa möjligheter för detta. För många på landsbygden är det dock ett väldigt körande hit och dit – särskilt om man har flera barn. Det kan behövas två bilar i en sådan familj. Jag tänker på de höga drivmedelspriserna.

Vilken mindre ort i kommunen besökte du senast?

– Vi har varit mycket i Misterhult, av förklarliga skäl. Partiet har även besökt Påskallavik, Bråbo och Bockara. Härnäst ska vi på marknaden i Figeholm (på onsdag) och Kristdala marknad (på fredag).

Hur ser du på kultur- och idrottsfrågorna?

– Jag tycker att utbudet är bra. Då tänker jag även på kyrkoverksamhet.

Hur ser du på miljöfrågorna?

– Visst, de är jätteviktiga. Hade vi fått styra så hade vi behållit kärnkraften, naturligtvis. Den är renare än det vi köper in.

”Det är bedrövligt”

ON får många insändare om nedskräpning. Hur ser du på den frågan?

– Det är bedrövligt. Det är också en miljöfråga – det heter ju miljöstation. Jag förstår inte hur en del tänker. Det är ju omöjligt att få in en soffgrupp i de små hålen. Det går inte. Men de ställer det på återvinningsstationerna ändå.

Trots att Storskogen ligger så nära…

– Ja, och Storskogen är otroligt fin. Öppettiderna är mycket bra och personalen är fantastisk. De är hjälpsamma, tillmötesgående och trevliga. All eloge till dem.

– Men jag tycker att det brister ute i Ernemarområdet, exempelvis. Papperskorgarna är alldeles för små. Kommunen borde sätta ut gamla hederliga soptunnor med en säck i. Folk tar med sig sin picknick, potatissallad och allt vad det kan vara, men de vill inte ta hem skräpet – och det ska de inte behöva göra. Jag förstår inte riktigt hur tekniska kontoret tänker. De måste väl ändå se att det behövs större sopkärl.

Nedskräpning vid soptunna i Oskarshamn
Nedskräpning i Ernemarområdet. Foto: Privat

Hur ser du på vägfrågorna, inklusive snöröjning och kollektivtrafik?

– På det stora hela är det okej – men jag förstår mig inte på stenlådorna inne i stan. För mig får de ta bort dem. De kunde väl åtminstone måla dem. När det regnar och är grått i november, så ser man dem inte. Men självklart vill jag inte ha högre hastighet inne i stan – men man måste kunna tänka på ett annat sätt. Vi måste väl kunna byta ut sandlådorna och ersätta dem med något annat, vettigt. Vi målar ju en massa elskåp, då kan vi väl måla lådorna också. Men jag skulle helst se att vi tog bort dem. Vi har ju transporter som ska fram inne i stan – och i värsta fall står det en lastbil och en sandlåda och blockerar vägen.

”Det skulle inte falla mig in att bära kassarna så långt”

– Vi skulle kanske ha ett bilfritt centrum – men nu har vi inte det. Folk parkerar inte i hamnen för att gå på stan. Det gör inte jag. Det skulle inte falla mig in att bära kassarna så långt. Och stan är inte bara till för oss som bor här. Den är till för dem som besöker oss också.

– När det gäller E22:an, så är den bra söderöver. Men norrut är den bedrövlig, där det saknas två plus ett-vägar och viltstängsel. Det är mycket vilt norr om Oskarshamn, i höjd med flygplatsen och norröver. Det är vanligt med olyckor i det området. Väg 37/47 mot Bockara finns ju med i planen framåt.

Hur ser ditt parti på Oskarshamns sjukhus?

– Sjukhuset är oerhört viktigt för oss i den här regionen. Alla våra tre sjukhus i länet är jätteviktiga. Sedan kan jag förstå tanken om att förstatliga sjukvården – för att få en likvärdig vård över hela landet. Där finns det en poäng, för vården är inte likvärdig. Men vi här är jäkligt rädda om vårt sjukhus. Det är fantastiskt att vi får doktorer som vill jobba på vårt sjukhus – och att vi har kompetensen här. Det ska vi vara jätteglada för. Och att vi kan rekrytera sjuksköterskor och undersköterskor och all kompetens. Sjukhuset ska vara kvar.

Oskarshamns sjukhus. Foto: Peter A Rosén

Hur ser ni på arbetslösheten i kommunen?

– Det är glädjande att arbetslösheten är förhållandevis låg här. Vi har ju brist på kompetent arbetskraft.

Hur ser du på näringslivsfrågorna?

– De är jätteviktiga. Det handlar om kompetensen, som sagt var. I vårt parti har vi Marko (Raiskio) som är företagare och han har tillfört enormt mycket kunskap när det gäller de här frågorna. Han har en idé som man kan gå in och läsa om på nykarriar.se. Jag rekommenderar folk att gå in och läsa där. Och jag rekommenderar kommunen och politiken att anamma detta. Det är en väldigt bra idé inom rekryteringsområdet.

Vill ni höja eller sänka skatten – eller behålla den som den är i dag?

– Den var Moderaterna med och höjde, trots att de i valrörelsen 2018 lovade att de inte skulle höja skatten. Där borde Moderaterna ha hållit emot på ett bättre sätt i samarbetet med Socialdemokraterna. Det fanns ingen anledning att höja skatten – det kunde man ha löst på ett annat sätt, måste jag säga.

– Slipper vi, så vill vi förstås inte höja skatten. Först måste man dammsuga och titta på vad man kan designa om och ta bort.

Men du tror inte på en skattesänkning?

– Jag stänger inte den dörren. Går det att sänka skatten, så ska vi självklart göra det. Men det får inte äventyra kvaliteten på vården, omsorgen och skolan. Det är jätteviktiga kärnverksamheter.

Hur ser du på politikerarvodena – ska de höjas, sänkas eller ligger de på en bra nivå?

– Arvodena styr politiken alldeles för mycket. Men en heltidspolitiker måste naturligtvis kunna försörja sig.

Hur ser din politiska vision/målbild ut för kommunen?

– Det ska vara gott att leva i Oskarshamns kommun – från vaggan till graven. Det ska vara tryggt och säkert för alla.

Leif Axelsson (SD)
Leif Axelsson (SD) promenerar i det vackra Ernemarområdet i Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

Vad är det som driver dig som politiker? Vilka är dina hjärtefrågor?

– Det var väl det där om att jag tycker så mycket. Jag har alltid haft gott om åsikter. Jag har alltid varit politiskt intresserad, men jag gick inte in och engagerade mig förrän jag var i 40-årsåldern. Då gick jag in i Moderaterna. Jag tyckte att det var en politik som passade mig. Jag har ett stort samhällsengagemang – jag vill vara med och påverka. Skola, vård och omsorg är viktigast för mig. Sedan är det förstås viktigt med asfalt och belysning, med mera, också.

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som person?

– Jag är nog ganska lättsam, glad och positiv. Jag är ingen surgubbe. Jag är inte så tungsint av mig. Jag har lätt för att skämta och skratta – och jag tycker om att ha roligt. Jag försöker också omge mig med positiva människor, som ger en någonting. Sedan kan jag även vara bestämd, envis och strukturerad när det behövs.

Hur går det i kommunvalet i höst, tror du?

– Jag tror att det kommer att gå jättebra för oss.

Hur går det för de andra partierna, tror du?

– Jag tror att Moderaterna kommer att backa – om de inte går ut och talar om vem de tänker regera med. Jag tror att moderatväljarna känner att deras parti har svikit dem. Jag tänker på min pappa som var så mörkblå. Det är min förebild. Han skulle inte ens i sin vildaste fantasi ha kunnat tänka sig att regera ihop med Olof Palme och hans gäng. Pappa tillhörde ju Palme-generationen. För mig finns inte ett samarbete mellan Moderaterna och Socialdemokraterna på kartan – men tiderna har ändrats. Jag tror dock att Moderaterna kommer att backa. Kristdemokraterna backar nog också en del.

”Jag är varken rasist, nazist eller homofob”

– Politiken är förstås viktig i en kommun. Men det handlar också om personer. De är oerhört viktiga. Sedan finns det de som alltid röstar blått eller rött. För oss är det viktigt att betona att vi inte är de där hemska personerna som andra beskriver oss som. Jag känner inte igen mig i de beskrivningarna. Jag är varken rasist, nazist eller homofob eller något sådant. Att den politiska vaggan har stått någonstans, ja, så kan det vara – och alla partier har haft sin vagga någonstans. Alla har något som de inte är stolta över.

– Sedan ska det skrivas så fort en sverigedemokrat kastar sitt tuggummi på fel plats – men det ska kvickt glömmas om det är en socialdemokrat som kastar sitt tuggummi på fel plats. Det stör mig.

Personligt / Leif Axelsson

Ålder: 69 år.

Bor i: Oskarshamn (Lyckebo, Kristineberg).

Uppvuxen i: Bockara.

Familj: Fru, fyra barn och nio barnbarn (det tionde är på gång). ”Det är väldigt roligt – jag älskar min familj”, säger Leif Axelsson.

Utbildning: Högskoleutbildad sjuksköterska, med vidareutbildning inom psykiatri och administration.”Jag har jobbat mycket administrativt som chef och ledare. Sista jobbet var som verksamhetschef.”

Politiska uppdrag av betydelse genom åren: Oppositionsråd (under sin tid som moderat), ledamot i dåvarande barn- och utbildningsnämnden (under sin tid som moderat), ledamot i tekniska nämnden (under sin tid som liberal) och ledamot i socialnämnden (där sitter han nu).

Fritidsintressen: ”Hem och familj. Det är många födelsedagar i vår stora familj. Jag har en hustru som håller reda på alla datum. Familjen är dessutom utspridd. Vi har inte alla barn och barnbarn här i närheten. Födelsedagar och julfirandena är väldigt viktiga för oss. Nu börjar studenterna komma också. Jag tror att vi har en student vartenda år framöver. Familjen betyder väldigt mycket för mig. Och jag får tillbaka väldigt mycket. Jag känner att barn och barnbarn gillar mig – och jag gillar dem.”

Lättsamma snabbfrågor:

Vad läser du helst?

– Det blir mycket dagspress och tidskrifter. Försöker hänga med på nätet hela tiden.

”Jag gillar Beck-filmerna och Wallander”

Vad tittar du helst på?

– Jag är ingen tv-tittare. Men jag tycker om politiska debatter. Det är roligt. Allt som är kopplat till samhällsfrågor är intressant. Sedan kan jag även koppla av med en gammal film. Jag är förtjust i kriminalare – jag gillar Beck-filmerna och Wallander.

Vad lyssnar du helst på?

– Jag är allätare när det kommer till musik. Men det är framför allt 60-talsmusiken som ligger mig varmt om hjärtat, både svenskt och utländskt. Men det finns mycket nytt som är bra också. Jag har även lärt mig att tycka om klassisk musik på senare tid. Tycker även om religiös musik. Det kan ta tag i en och lyfta en.

Favoritmat?

– Vanlig husmanskost – rotmos, kåldolmar och köttbullar och så vidare. Det är nummer ett för mig. Sedan tycker jag om att grilla på sommaren.

Vad dricker du helst?

– Vatten. Och jag tycker om rött vin – och en och annan öl kan det också bli. Men jag dricker sällan starksprit. Det kan bli en snaps till jul och en till midsommar. Men jag är ingen starkspritsvän.

”Jag gläds med dem som skjuter bollen i mål”

Vilket favoritlag har du inom sportens värld?

– Jag är inte så sportintresserad. Men jag tittar på det som står till buds. Och jag gläds med dem som skjuter bollen i mål, oavsett vilket lag det är. Men jag blir givetvis glad när Oskarshamns AIK och IK Oskarshamn vinner. Men jag måste inte gå på matcherna.

Husdjur?

– Nej, vi hade en hund för många år sedan.

Favoritfärg?

– Blått i olika konstellationer. Det är trevligt.

Vad gör du helst under en ledig dag?

– Då sätter jag mig gärna med ett glas rödvin, om det är på helgen. Annars är det trädgårdsarbete och vanliga sysslor. Vi kan åka i väg, min fru och jag. Det kan bli Stockholm eller Kalmar. Vi har börjat åka till Mönsterås och handla emellanåt på sistone. Bara för att byta miljö. Vi tycker att det är lite roligt.

Hur mycket sover du?

– Jag sover nog sex-sju timmar, i snitt. Jag har blivit kvällströttare med åren. Men jag går upp tidigare. Jag har en bra dygnsrytm och jag sover tillräckligt mycket. Tycker att man behöver mindre och mindre sömn med åren.

Vad skulle du göra om du var osynlig under en dag?

– Det vore lite kul att höra vad de pratar om i Vita huset i USA. Det vore roligt att flyga runt i maktens korridorer – även i Sverige, förstås. Det hade varit intressant att vara med när Magdalena Andersson skrev avtalet med Turkiet. Då hade jag velat vara en liten fluga på väggen. Vad var det hon lovade dem? Det hade jag velat höra.

Vilket förhållande har du till sociala medier?

– Jag har bara Facebook, faktiskt. Det räcker. Det är nästan för mycket.

Om du var tvungen att gå med i ett annat parti, vilket skulle det bli då?

– Vilket har jag kvar?, svarar Leif Axelsson och skrattar.

– Om jag tvingades, så skulle det väl bli en reträtt till Moderaterna, som det ser ut i dag. Inte som det var när jag var där. Då var det inte roligt.

Vilka personer tycker du bäst om i de andra partierna? Vilka skulle du kunna fika med?

– Jag har inga problem med någon av dem. Jag fikar gärna med dem.

Favoritårstid?

– Våren och sommaren.

Favoritställe i kommunen?

– Jag tycker att det är fint i Ernemar. Jag tycker om att vara vid havet. Men jag känner även en harmoni när jag kommer ut på landsbygden.

Leif Axelsson (SD)
Leif Axelsson (SD). Foto: Peter A Rosén

Hur skulle du vilja beskriva din kontakt med vanligt folk?

– Den är fantastisk. Jag tycker att det är så roligt. Har jag varit inne i stan, så har jag säkert pratat med tre personer i alla fall. Folk är hyggliga och trevliga mot mig. Jag älskar att prata med dem.

Vad skrattar du åt?

– Allt möjligt. Jag är väldigt lättroad. Jag har även lätt för skratt i fel sammanhang, där man inte ska skratta. Som i kyrkan, exempelvis. Det kan vara lite jobbigt.

Tror du på Gud?

– Ja.

Tror du på ett liv efter döden?

– Ja.

Vad är meningen med livet, enligt dig?

– Det är väl att föra släktet vidare – och att man ska vara en god förebild och ett föredöme för sina medmänniskor och sina barn, säger Leif Axelsson.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS