Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Leif Axelsson (SD): ”Jag tycker att det är lite snålt”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

– Jag blir lite orolig när jag i majoritetens budget läser om de språkförstärkande insatserna inom omsorgen. Vi lägger två miljoner kronor och majoriteten lägger 250 000 kronor, för en licens. Då kan man fundera lite på vad man får för 250 000 kronor? Vi vet att vi i dag har många inom omsorgen som inte behärskar svenska språket – vi vet att vi har dem som är inne i verksamheten, och vi vet att vi har en hel del som ska in i verksamheten. Och vi behöver våra nyanlända i omsorgen, det råder ingen tvekan om det. Men vi måste också ha personal som förstår vad de gamla säger – och de gamla måste förstå vad personalen säger. Jag tycker att det är lite snålt med 250 000 kronor. Jag skulle vilja höra hur ni tänker kring det, sa Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun, på måndagens budgetfullmäktigemöte.

– Tack, Leif, för frågan om vad man får för 250 000 kronor. Jo, man får en licens på att kunna genomföra de här språktesterna som vi ska införa i kommunen. Vi vill kartlägga och synliggöra vad vi behöver jobba med – så att alla förstår varandra, både brukare och de som jobbar, svarade kommunalrådet Lucas Lodge (M).

– Så ni menar att ni ska ha en licens för att kartlägga det här – men hur går ni sedan vidare med dem som ni har kartlagt? Var hämtar ni pengar till dem? Om ni, exempelvis, hittar 100 personer som behöver en utbildning i svenska språket – då har ni kartlagt det, men hur finansierar ni verkstaden sedan?

Det undrade Leif Axelsson när han gick upp i talarstolen och replikerade.

Leif Axelsson (SD) talar på ett fullmäktigemöte i Oskarshamn
Oppositionsrådet Leif Axelsson (SD). Arkivfoto: Peter A Rosén

– Vi jobbar ju vidare med dem inom verksamheterna, inom de ramarna som vi har. Det finns vissa medel som är avsatta för att jobba med språkförbättringar inom personalen. Men redan innan man anställs av kommunen, så ska man jobba med detta. Nu stärker vi upp med språktestet inför anställning, svarade Lucas Lodge.

Lucas Lodge (M) talar på ett fullmäktigemöte i Oskarshamn
Kommunalrådet Lucas Lodge (M). Arkivfoto: Peter A Rosén

Leif Axelsson replikerade:

– Det låter jättebra att ni tar tag i den här bollen på något sätt. Men bara en liten fråga – när tänker ni gå i gång med det här?

Lucas Lodges repliker var slut – men kommunalrådskollegan Andreas Erlandsson (S), som är ordförande i kommunstyrelsen, klev upp i talarstolen:

– Skyndsamt, svarade han.

Andreas Erlandsson (S)
Andreas Erlandsson (S) är ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamns kommun. Arkivfoto: Peter A Rosén

Grafik: Sverigedemokraterna

+1
1
+1
0
+1
0
+1
12
+1
1
+1
1
+1
5

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS