Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Leif Axelsson (SD): ”Målgruppen behöver Nymålen eller något som liknar Nymålen”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

– Min spontana kommentar är att jag inte kan inte se något annat än att vi ska ha en fortsättning på den kommunala verksamheten på Nymålen. 200 000 kronor per år är en liten droppe i det stora sammanhanget. Samtidigt blir många bäckar små snart en stor å – men jag tycker att det är viktigt att vi har den här verksamheten. Efter vad jag har förstått så är den väldigt betydelsefull för dem som är där. Frågan är vad man ska göra i stället för den här målgruppen? Hur tar man hand om dem? Man kan inte bara lämna dem hur som helst. Så gör man inte. Det blir ingen besparing om de inte kan påvisa att det blir billigare att ha dem någon annanstans. Målgruppen behöver Nymålen eller något som liknar Nymålen. Man kan inte bara lämna dem vind för våg, säger oppositionsrådet Leif Axelsson (SD).

– Jag kan inte ärendet i detalj. Jag har inte hela bilden klar för mig – men det som jag har fått till mig är ju att regionen har plockat bort en tjänst. Varför gjorde de det? Det skulle jag vilja ha svar på. Avtalet med kommunen går ju inte ut förrän vid årsskiftet. Varför har de då inte den tjänsten besatt under hela avtalsperioden?

Det känns som att kommun och region skyller på varandra lite grand i den här frågan, som tycks falla mellan stolarna…

– Ja, det är väldigt olyckligt. Det är ett bevis på att det inte är bra med två huvudmän, som styr och ställer. Då kan man hamna i ett läge där den ena bromsar och den andra gasar. Det blir inte bra. Och det känns konstigt att verksamheten tar ett sådant här beslut innan det har förankrats med politiken.

– Jag sitter ju i både regionen och kommunen – så jag kan svara åt båda hållen. Som region- och kommunpolitiker tycker jag att det är väldigt konstigt att man från verksamhetens sida plockar bort en tjänst från den ena dagen till den andra. Och sedan ersätter man inte den personen. Det innebär att man har genomfört en verksamhetsförsämring. Med lite framförhållning borde psykiatrin ha fixat detta. Det vet jag som har jobbat med den här målgruppen, att det är väldigt betydelsefullt att man blir instruerad och att man får information när en tjänst plockas bort. Det uppstår ju ett frågetecken hos brukarna. De undrar varför man har gjort på det här sättet. Jag hoppas att de har förklarat och förankrat det hos sina brukare, säger Leif Axelsson.

Leif Axelsson (SD)
Leif Axelsson (SD). Foto: Peter A Rosén

Andreas Englund (KD) är andre vice ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun.

Han skriver så här via e-post:

”Kristdemokraternas uppfattning om Nymålen är att det är en oerhört viktig verksamhet för människor i kommunen, en unik plats i regionen med involvering av djur i rehabiliteringsprocessen som varit uppskattad av många deltagare. Utifrån den information som kommit till oss har regionen gjort en personalförändring som sedan lett till att föreningen nu aviserat att upphöra med djurhållning på gården. Tjänstemännen i Oskarshamn föreslår följaktligen att inte fortsätta med bidraget då den delen av verksamheten inte längre ska fortsätta att bedrivas. Att fortsätta betala verksamhetsbidrag till verksamhet som inte bedrivs vore orimligt och inte att hushålla med våra skattepengar, och det förvånar oss att Centerpartiet och Vänsterpartiet är inne på den linjen i Oskarshamn. Som vi ser det är det styret i regionen (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet) som är svaret skyldig kring framtiden för djurhållningen på Nymålen, där personalförändringen skett. Om styret i regionen anser att djurhållningen är värd att bevara, bör de rimligen se till så att djurhållningen kan fortsätta efter personalförändringen som gjorts alternativt undersöka möjligheten för andra aktörer att hålla verksamheten eller liknande verksamhet fortsatt igång.”

Andreas Englund (KD) tittar in i kameran.
Andreas Englund (KD). Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS