Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Lena Granath (V) är bekymrad: Hon undrar hur den nya hockeyarenan ska finansieras

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

– Jag är väldigt bekymrad över hur den kommande styrande majoriteten kommer att ta sig an det nya skolbygget i Oskarshamn samtidigt som en ny hockey- och evenemangsarena ska byggas för en halv miljard kronor, säger Lena Granath (V) i en stor valintervju.

Lena Granath (V)
Lena Granath (V) bor i ett hus i Kristineberg, med man, två söner och tre katter. Foto: Peter A Rosén

Hon konstaterar att det inte är några konstigheter med att låna till byggnationerna.

”Frågan är vilka som ska betala avskrivningarna och driftskostnaderna – när byggnationerna är klara?”

LENA GRANATH (V), LEDAMOT I KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Men frågan är vilka som ska betala avskrivningarna och driftskostnaderna – när byggnationerna är klara? När det gäller arenan har inget av de andra politiska partierna presenterat någon tanke över huvud taget kring finansieringen.

”Är rädd”

– Jag är rädd för att det kommer att drabba övrig verksamhet. Vi kommer att vara tvungna att dra ned ännu mer inom äldreomsorgen – eller lägga ned någon skola. Alternativet är höjd skatt. De driftskostnader som finns framräknade på den nya arenan landar någonstans mellan 18 och 36 miljoner kronor, samtidigt som den nuvarande hallen ska vara kvar, säger Lena Granath.

Hon betonar dock att Vänsterpartiet definitivt vill ha en ny träningshall på gamla Jysk-området (där det finns parkeringsplatser i dag).

– Vi tycker att det förslaget är bra.

Och ni vill renovera den befintliga ishallen…

– Ja, precis. Och det tror jag att man behöver göra – inte bara beroende på a-lagets behov. Det handlar också om barn- och ungdomsverksamheten. Att man ska fortsätta att bygga en förening som lägger grunden för att man ska kunna ha kvar laget i högsta serien. Vi behöver en ny träningsyta, absolut, och det har vi råd med.

– Men ska vi bygga en ny 0–9-skola samtidigt som vi ska bygga en ny arena, ja, då undrar jag hur man ska finansiera det? Jag blir bekymrad när jag tänker på det. Det är en stor utmaning under den kommande mandatperioden, säger Lena Granath.

– Personalfrågan inom äldreomsorgen och LSS är också en stor utmaning. Hur ska vi behålla dem som redan finns hos oss? Hur kan vi utbilda fler och rekrytera ny personal? Det är de stora frågorna.

”Vi blir ofta anklagade för att vara ett skattehöjarparti”

Och ni vill inte höja skatten?

– Nej, vi blir ofta anklagade för att vara ett skattehöjarparti. Men kommun- och regionskatten är en platt skatt som drabbar alla lika mycket. Vi vill snarare höja beskattningen på dem som tjänar mest. Vi tänker på värnskatt, bankskatt, gåvoskatt och, ja, den typen av skatter som är kopplade till dem som redan har mycket. Så att höja kommunskatten – nej, absolut inte. Samtidigt tycker vi att det var rimligt att höja skatten när det stod klart att äldreboendena i Misterhult skulle återöppnas. Där stod vi bakom majoriteten (Socialdemokraterna och Moderaterna). Det är inte rimligt att hela tiden skära på saker.

Vilka frågor är viktigast för Vänsterpartiet i kommunen?

– För oss handlar det givetvis om grundverksamheten – skolan, förskolan, omsorgen och vården. Det är det kommunen är bäst på – och det är det vi ska hålla på med.

”Rätt stort”

– Det är rätt stort att vi nu har satt ner foten och sagt att vi ska bygga en ny 0–9-skola i Oskarshamn. Det är stora investeringar – det måste bli bra, men skolan måste också ligga på en plats där den inte bidrar till ökad segregation. Skolor där elever från olika socioekonomiska bakgrunder möts blir bäst – både kunskaps- och utvecklingsmässigt.

”Det behövs fler vuxna i skolan”

– Vi anser dessutom att det behövs fler vuxna i skolan. Inte bara elever, utan även elevassistenter/elevcoacher. Skolmatspersonalen är också jätteviktig. Vaktmästarna och städpersonalen är väldigt viktiga. Vi vill ha många vuxna i skolan och en bra elevhälsa. Som det ser ut nu, så ökar administrationen inom nästan alla verksamheter, vilket innebär att både vårdpersonal och lärare tvingas hålla på med uppgifter som det inte var tänkt att de skulle ägna sig åt. Man måste se över om vi har för mycket administration i skolans värld, och om vi har för många nationella prov – sådana saker – så att man inte överöses med bedömnings- och dokumentationsarbete.

Ytterst är det elevernas kunskaper som är det absolut viktigaste, betonar Lena Granath.

– Skolan ska lägga grunden för ett liv med möjligheter.

Den nya skolan vill ni följaktligen inte ha i Havslätt?

– Nej, den bör ligga mer centralt, så att vi får en blandning i upptagningsområdet – med elever från både villaområden och flerfamiljsbostäder, där ingen elevgrupp har betydligt längre till skolan än de andra. Så att man inte bygger i ett villaområde dit elever från flerfamiljsbostäder bussas.

”Placeringen är jätteviktig”

– Placeringen är jätteviktig.

Lena Granath konstaterar vidare att Vänsterpartiet driver frågan om en konstgräsmatta på Kristinebergskolans område.

”Väldigt viktiga”

– Utomhusmiljöerna har visat sig vara väldigt viktiga, inte minst under pandemin. Vi vill att kommunen ska lyssna på vad eleverna själva vill ha på sina skolgårdar – det är viktigt att de får vara med och påverka. Det är olika behov på olika stadier.

– Sedan är skolmaten väldigt viktig. Vi har drivit frågan om mer vegetarisk mat i skolan. Det handlar både om hållbarhet och ekologiska och närodlade grönsaker, för att stötta livsmedelsproduktionen i vårt närområde. Att kommunen är en stor och stark beställare betyder mycket. Det ger förutsättningar för de mindre lantbruken att växa.

Hur ser du på ungdomarnas behov, generellt sett?

– Det är väldigt viktigt att man följer Lupp-undersökningarna som görs. Vad efterfrågas? Och vi vet att man ofta efterfrågar aktiviteter som ofta finns.

Den senaste Lupp-undersökningen visade bland annat att många tjejer på gymnasiet mår dåligt…

– Där handlar det om psykisk ohälsa – och därför är det viktigt att elevhälsan har tillräckligt med resurser. Det ska finnas kuratorer och stödfunktioner. Sedan handlar det om att samarbetet mellan BUP (barn- och ungdomspsykiatrin) och ungdomsmottagningarna ska fungera bra.

– Den psykiska ohälsan bland unga har ökat – det syns både på det nationella och regionala planet.

Har ni fler vallöften?

– Ja, inom omsorgen är undersköterskorna hjältar. De bär hela verksamheten på sina axlar – och de behöver bättre förutsättningar. De behöver fler kollegor. Men det är också viktigt att yrket värdesätts. Där handlar det om jämlika löner. Vad värderar vi högst, tekniska yrken – med parkskötsel och sådana saker – eller värdesätter man undersköterskornas arbete mer? De har ett omsorgsarbete med ansvar för liv och hälsa. Det är främst en stor, nationell fråga som man behöver lyfta.

– Vi har brist på undersköterskor i Oskarshamns kommun – ett problem som vi har gemensamt med alla kommuner i landet. Vi har satsat en del på att man får läsa upp till undersköterska – och det behöver fortsätta, så att vi får fler undersköterskor.

”Totalt beroende av dem”

– Pandemin har visat att det här är en yrkesgrupp som måste höjas. Vi är totalt beroende av dem. Då måste det värdesättas.

”Det är hemskt”

ON har under sommaren fått in ett flertal insändare från undersköterskor i Oskarshamns kommun. Merparten av dem är missnöjda med situationen inom omsorgen av olika anledningar. Hur ser du på det?

– Det är hemskt. Det finns väldigt många grupper där det fungerar bra – men sedan finns det också grupper där det absolut inte fungerar. Egentligen är det en organisationsfråga – men samtidigt är det politiken som ger ekonomin och förutsättningarna. Där måste vi efterfråga och ställa krav och se till att det finns resurser.

– Men när man sitter i en situation där det inte finns undersköterskor att anställa, så handlar det också om att vi måste satsa på utbildningsinsatser. Det handlar om att skola om personer som jobbar inom andra yrken – men också om att se till att vi har tillräckligt många elever som faktiskt väljer en omsorgsutbildning.

För att göra yrket attraktivare vill Vänsterpartiet exempelvis införa sex timmars arbetsdag inom hemtjänsten.

”Slitsamt yrke”

– Det är ett slitsamt yrke. Det sliter på kropparna, det påverkar pensionen – det påverkar hela livet.

Och ni gillar väl inte de delade turerna?

– Nej, absolut inte. Vi vill avskaffa dem och ta bort tidsstyrningen.

– Är du – som äldre eller funktionsnedsatt – i behov av omsorg, så tas ett beslut om vilka insatser du ska få. Men då ska vi inte samtidigt tala om att det får ta exempelvis sex eller tolv minuter för olika saker – som dusch och matinköp.

”Fokuset ska ligga på omsorg och inte på tid”

– Fokuset ska ligga på omsorg och inte på tid. Man behöver också se över vilka arbetsuppgifter som andra kan göra – med tanke på att vi har brist på undersköterskor och utbildad personal. Ska undersköterskor tvätta, städa och laga mat?

Det kan kanske andra göra?

– Ja, andra kan göra det. Och då kan den utbildade personalen ägna sig åt omsorgsarbetet – vilket de är utbildade för.

Hur vill du summera mandatperioden som snart är slut?

– Det har varit en väldigt annorlunda mandatperiod. Vi i Vänsterpartiet har för första gången på väldigt länge suttit i opposition. Vi har ju tidigare varit med och lagt budgetar i Oskarshamns kommun så länge jag har varit politiskt aktiv. Vi började samarbeta mer organiserat efter valet 2010 (dessförinnan handlade det om ett budgetsamarbete mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet och inget annat).

– Vi har dessutom haft en mandatperiod som har genomsyrats av en pandemi, vilket ledde till att vi varken kunde eller fick besöka verksamheterna.

”Stora insatser”

– Sedan är politiken oftast långsiktig. Det är sällan något som sker snabbt. Mycket av det som vi var med om att dra i gång tidigare, då vi satt med i majoriteten, får vi nu se resultatet av. Vi gjorde stora insatser för att få till fler förskoleplatser med mera. Det är något som syns – vi har mindre barngrupper i dag, jämfört med hur det såg ut tidigare. Nästa förskola som står färdig är den som står på Kristineäng i Kristineberg. När det gäller äldreboenden har Hantverksgatan 17 (gamla Hotell Ett) tillkommit. Sådana satsningar tar sin tid. Det är likadant med den nya skolan som är på gång. Det rör sig om ett långsiktigt arbete.

Lena Granath är glad över ett flertal satsningar – bland dem finns exempelvis budgetsatsningar på solceller på kommunala byggnader och ytterkläder till äldreomsorgen.

Hon nämner även återöppnandet av äldreboendena i Misterhult (Hultgården och Charlottagården).

”Vi fick även med i ägardirektivet till Byggebo att de har ett särskilt ansvar för att det finns fler och större lägenheter med vettiga hyror, så att barnfamiljer ska slippa trångboddheten”

– Vi fick även med i ägardirektivet till Byggebo (allmännyttan i Oskarshamn) att de har ett särskilt ansvar för att det finns fler och större lägenheter med vettiga hyror, så att barnfamiljer ska slippa trångboddheten. Alla kan inte köpa hus eller insatslägenheter. Nyproducerade bostäder, som byggs i dag, är nästan alltid insatslägenheter för en stor peng. Och hyrorna är ofta höga. Där har allmännyttan andra redskap att ta till. Och är det inte hyreslägenheter vi behöver just nu? Den frågan ställer jag ofta när det kommer olika exploateringsplaner. Vi i Vänsterpartiet vill ha fler hyreslägenheter – och vi får medhåll. Därför finns det hyreslägenheter på planeringsstadiet.

Hur vill du summera situationen för nämnderna?

– Det har fungerat bra – men vi inom Vänsterpartiet gillar inte hur tekniska nämnden hanterar kommunens skogsmarker, där vi fortfarande låter avverkningsavkastningen vara väldigt relevant för övrig verksamhet – där de intäkterna är väldigt viktiga. Vi driver på för bevarandet av biologisk mångfald och att vi inte ska ha kalhyggen eller slutavverkningar.

”Det är ett galet sätt”

– Vi har visserligen en väldigt fin skogspolicy – men när man beslutar om avverkningar i olika områden, så blir det slutavverkningar. Det är ett galet sätt på lång sikt. Man måste se till den biologiska mångfalden – det är viktigt för klimatet och framtiden.

Vill se ett stopp

– Sedan har vi ett kommunalt system med väldigt mycket internfakturering, där de mjukare nämnderna – bildningsnämnden och socialnämnden – ofta är beställare, medan de hårdare nämnderna – tekniska nämnden och samhällsbyggnadsnämnden – är utförare. Och man fakturerar hela tiden. Jag tänker att om man har en snickare anställd på tekniska, för kommunala skattemedel, och han eller hon ska utföra arbete på exempelvis Solbacka eller Kristinebergskolan, så ska inte den berörda förvaltningen bli fakturerad för det jobbet. Vi vill se ett stopp för internfaktureringen. Det skulle spara väldigt mycket resurser. De som sitter och administrerar detta skulle kunna göra viktigare saker i stället.

Och socialnämnden har det tufft, vilket till stor del är kopplat till de lagstyrda placeringarna…

– Ja, det är svårt att påverka – det är något vi måste sköta. Men man kan fundera kring vilka typer av placeringar som kommunen kan bygga upp egna verksamheter för. Man kan ha stödfamiljer i hemkommunen och så vidare.

– Jag vet att man har försökt och gjort mycket inom området. Men frågan är om man kan göra mer?

Hur ska man få fler att flytta till kommunen?

– Förr flyttade de flesta på grund av jobben, säger statistiken och forskarna. I dag flyttar många på grund av livet och inte jobbet i första hand. Man flyttar till platser där det finns bra bostäder, en bra förskola, en bra skola och en bra äldreomsorg och så vidare. Och Oskarshamns kommun har gjort mycket under en längre tid. Vi har bra och trygga bostadsområden – vi har skolor och förskolor och det är inte långa avstånd.

– Man har också satsat väldigt mycket på olika evenemang. Och man satsar väldigt mycket på föreningslivet. Allt detta ska vi fortsätta med.

Hur ser du på brottsligheten och tryggheten i kommunen?

– Tittar man på statistiken så har inte den faktiska brottsligheten ökat – däremot har känslan av otrygghet ökat. Och det är viktigt att prata om det. Man har genomfört insatser som belysningspunkter, exempelvis. Det har också handlat om hur man formar olika miljöer och områden och så vidare. Det ska vi fortsätta med.

”Bekymrar mig”

– Men den arga attityden, som ofta finns i sociala medier, bidrar till att höja den upplevda otryggheten. Det bekymrar mig väldigt mycket.

”Vi behöver absolut prata om mäns våld mot kvinnor”

– När det gäller riktiga tragedier som kvinnomord, våldtäkter och misshandlade kvinnor, så handlar det ofta om våld i nära relationer, där förövaren känner offret. Vi behöver absolut prata om mäns våld mot kvinnor. I dag är det egna hemmet den otryggaste platsen för kvinnor. Det behöver man också diskutera, samtidigt som man pratar om den ökade otryggheten. Hur förebygger man den typen av våld? Där handlar det om tidiga insatser i förskolan och skolan – synen på mänskligheten och synen på kvinnan. Och vi har en organisation inom socialförvaltningen som jobbar med det här. Det är ett viktigt arbete. Men då är det ju egentligen redan för sent. Så vi måste ha tidiga, förebyggande, insatser.

Hur ser du på landsbygdsfrågorna?

– Landsbygden är en del av kommunen. Det ska satsas lika mycket oavsett plats i kommunen.

– Vi vill knyta ihop de olika mindre orterna med centralorten med gång- och cykelvägar. Det är en fråga som vi har drivit länge. Vi vill också ha säkra gång- och cykelvägar till alla badplatser i kommunen. Där har vi fortfarande ett stort arbete att göra. Vi ska inte skicka ut våra barn och ungdomar oskyddade i trafiken.

”Hänt en hel del”

– Det är också viktigt att det satsas på olika aktiviteter i varje ort. I Misterhult har det, exempelvis, hänt en hel del. Utegymmen och motionsspåren är ytterligare ett exempel på satsningar. Det är viktigt att det finns en kommunal närvaro i varje ort – och att det finns samma aktivitetsmöjligheter i alla områden i kommunen.

Socialdemokraterna har presenterat ett vallöfte, där partiet lovar att satsa omkring åtta miljoner kronor i en medborgarbudget om S är kvar vid makten efter valet (Misterhult, Figeholm, Fårbo, stadsdelarna Kristineberg och Södertorn i Oskarshamn, Påskallavik, Bockara och Kristdala får cirka en miljon kronor var – de olika satsningarna spikas efter en medborgardialog på varje ställe). Hur ser du på det förslaget?

– Det låter som en jättebra satsning. Och tidigare hade man ju något som kallades för landsbygdspåsar. Under den här mandatperioden har landsbygdspengarna varit placerade under kommunstyrelsen. Med en medborgarbudget ser man ännu mer till de behov som faktiskt finns i de olika områdena. Jag hoppas verkligen att folk använder sin röst och tycker till, så att det inte bara blir ett fåtal som hörs mest.

”Det börjar bli en klassfråga”

Hur tänker ni kring miljöfrågorna på det lokala planet?

– Vi ser ett väldigt stort behov av klimatsatsningar – och då tänker vi att vi behöver ha laddstolpar i områden där det finns flerfamiljshus. Det börjar bli en klassfråga. I dag kan en villaägare få bidrag för att sätta upp ett eluttag på din tomt. Vi ser också en hel del investeringar på laddstolpar på offentliga platser – vid handelsområden, utanför sjukhus och andra platser. Det sker också utanför arbetsplatser, säger Lena Granath, som konstaterar att laddstolparna lyser med sin frånvaro vid hyreshusområdena.

– Jag kontaktade Byggebo för ett tag sedan och frågade hur många laddstolpar de har vid flerfamiljshusen. ”Ingen”, var svaret. Hyresgästen ska begära det – och då ska hyresgästen hyra en lokal.

– Kommunen och allmännyttan borde tillsammans söka bidrag och se till att det kommer upp laddstolpar vid flerfamiljshusen.

Ja, annars kan ju inte hyresgästen skaffa en elbil…

– Nej, och det kan man kanske inte göra ändå – det är en väldigt stor investering.

Men tröskeln kunde vara lägre…

– Ja. Och så småningom kommer det väl att finnas så många elbilar på marknaden att det finns rimliga andrahandspriser.

Havsbaserad vindkraft

– Vi vill dessutom ha solceller på alla kommunala fastigheter, där det går att bygga. Det är en långsiktig investering – men när det byggs nytt, så måste energibesparande åtgärder vara med på planeringsstadiet.

– Vi skulle också vilja se en havsbaserad vindkraftspark. Vindkraft är kontroversiellt i dag. Markägaren som får den placerad hos sig brukar vara väldigt positiv, i och med att han eller hon får en viss peng – samtidigt som grannar brukar vara väldigt negativt inställda. För dem är det bara ett störande inslag. Oavsett vilken industri som skulle byggas i närheten av ens bostad, så skulle det upplevas som störande. Men långsiktigt behöver vi ha flera olika energislag – och havsbaserad vindkraft är något som inte påverkar boendet i samma utsträckning. Där finns det en utvecklingsmöjlighet.

Vänsterpartiet vill vidare ha fri kollektivtrafik (avgiftsfri, skattefinansierad) för barn och ungdomar.

– Inte bara ett sommarbusskort. De ska kunna åka helt fritt. Det är en jämlikhetsfråga samt en insats både för klimatet och miljön – i och med att färre skjutsar ungar och fler åker kollektivt. Vi har en fossilbränslefri kollektivtrafik i länet. Den ska vi använda.

Ska kommuner och regioner dela på den kostnaden?

–  Vi driver fri kollektivtrafik i olika led. Vi driver det nationellt – för alla – och vi driver det i regionen, både för barn och ungdomar och pensionärer. På lång sikt vill vi se en finansiering via skattsedeln, nationellt eller regionalt. Det vi lägger ett förslag om här i vår kommun handlar om att Oskarshamns kommun behöver finansiera sin del.

Hur ser Vänsterpartiet på kulturen och idrotten?

– Vi vill upprätta ett kulturmiljöprogram som pekar ut kulturhistoriskt värdefulla miljöer – och som är vägledande vid planläggning och lovgivning. Vi i vår kommun har värdefulla byggnader, ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Och vi har områden som bör bevaras. Därför är det viktigt att upprätta en plan, så att vi inte tar några tokiga beslut – som att godkänna plastfönster, för att nämna ett exempel.

”Vi vill se lagliga graffittiväggar”

– Vi vill också se lagliga graffittiväggar. Det har vi efterfrågat väldigt länge.

– Vi lägger årligen pengar på att tillgängliggöra lekplatser – och vi skulle vilja att man mer systematiskt går igenom alla kommunala lekplatser, för att göra dem tillgängliga för barn med funktionsvariationer. Trygga och upplysta cykelvägar till idrotts- och fritidsanläggningar är något som vi efterfrågar också. Det är rätt knepigt att ta sig ut till Oskarshamns AIK:s anläggning i Ernemar. Det är kurvigt och mörkt även till Rödsles anläggning i Fredriksberg. Det måste vara tryggt för barn och ungdomar att ta sig fram och tillbaka.

Vänsterpartiet värnar dessutom om biblioteksverksamheten i kommunen.

– Filialerna ska ha tillräckligt med öppettider – och de ska användas som mötesplatser, med författarbesök, bokläsningar och olika evenemang. Det är också viktigt att det finns utbildade bibliotekarier på plats. De är också viktiga i samarbetet med skolorna och skolbiblioteken.

– Hela vårt föreningsliv i Oskarshamns kommun är stort och variationsrikt – men där är det viktigt att vi ser till att det finns bra resurser avsatta som stöttar föreningslivet, som kommunen har gjort under pandemin exempelvis. Men vi tänker också på föreningar som äger sina egna anläggningar och så vidare. Det är ideella själar – utan dem blir det rätt fattigt.

Hur ser ni på arbetslösheten i kommunen?

– Den är låg – tack vare ett långsiktigt och medvetet arbete, där vi satsade på en arbetsmarknadsenhet under förra mandatperioden, just för att nå dem som står längre ifrån arbetsmarknaden. Det är ett arbete som vi måste fortsätta med – särskilt när vi inte har en arbetsförmedling som inte förmedlar arbeten.

– Samtidigt finns det ett oerhört behov inom näringslivet – både i kommunen och riket som helhet. Industrin och olika professioner hittar inte de kompetenser som man behöver. Det är viktigt med en god dialog mellan näringslivet och utbildningsanordnarna, så att de som anordnar utbildningar är medvetna om hur behovet ser ut på arbetsmarknaden – så att man kan utbilda anställningsbar personal.

”Vi vill ha full sysselsättning”

– Det är viktigt att vi lyssnar på vilka behov näringslivet har. Vi vill ha full sysselsättning, så att alla människor har ett arbete och en inkomst – och en möjlighet att skaffa sig en pension och ett liv.

Hur ser ni på väg- och snöröjningsfrågorna i kommunen?

– Det ska finnas bidragspengar till vägsamfälligheterna. Det är viktigt.

– Och vi vill verkligen få till pendlingsstationerna längs med E22:an, så att vi kan korta ner restiden genom länet. Sedan vill vi ha mer pengar till gång- och cykelvägar, som sagt var.

Hur ser Vänsterpartiet på Oskarshamns sjukhus?

– Det är jätteviktigt. Och där ser vi också behovet av utbildad personal.

– Jag tycker att det är bekymmersamt att man ständigt, från oppositionshåll, går ut och ifrågasätter kvarvarandet av Oskarshamns sjukhus. Mig veterligen har det inte funnits några nedläggningsförslag, över huvud taget, sedan början av 2000-talet. Ifrågasättandet är olyckligt, både för sjukhuset och personalen. Det måste vara väldigt oroande att hela tiden läsa rubriker om att sjukhuset är ifrågasatt. Vi ska i stället vara stolta över att Oskarshamn flera gånger har blivit utsett till ett av de bästa mindre sjukhusen i landet, säger Lena Granath, som är etta på Vänsterpartiets regionfullmäktigelista i höstens val.

”Aldrig i hela livet”

Du kommer inte att medverka till en nedläggning av Oskarshamns sjukhus, med andra ord?

– Aldrig i hela livet.

Vilka partier kan Vänsterpartiet tänka sig att regera tillsammans med i Oskarshamns kommun? Det är uppenbart att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet har närmat sig varandra inför höstens val. Hur ser du på det?

– Vi har ju varit nära varandra och samarbetat tätt även tidigare (de tre partierna styrde kommunen tillsammans med Miljöpartiet under förra mandatperioden). Det är kanske de tre partierna som ligger närmst varandra. Hade Miljöpartiet funnits kvar i fullmäktige, så hade de också legat nära oss.

Ni ligger nära Socialdemokraterna och Centerpartiet på värderingsfronten?

– Ja. Sedan finns det alltid valtekniska samverkansformer som är vedertagna inom det demokratiska systemet.

Men ni kan inte tänka er att samarbeta med Sverigedemokraterna?

– Nej.

I övrigt går det att diskutera med de andra partierna?

– Ja, i sakfrågor. Jag har svårt att se att vi skulle kunna regera tillsammans med de borgerliga partierna. Sedan kan man alltid gå ihop gemensamt kring olika frågor.

Men S, C och V kan det bli?

– Ja, men det viktigaste för oss är att vi får en möjlighet att bedriva vänsterpolitik och att inte privatisera mer. Moderaterna drev igenom privatiseringen inom hemtjänsten under den här mandatperioden – och Socialdemokraterna medverkade till detta, även om de har skällt och beklagat sig lite. Vänsterpartiet tänker inte medverka till något sådant.

Hur ser du på politikerarvodena?

– I dagsläget är de knutna till riksdagsarvodena – och det är väldigt höga arvoden. Det borde kopplas loss därifrån – vilket vi driver både nationellt och regionalt och lokalt (Vänsterpartiet vill i stället ha prisbasbeloppet som riktmärke, och det ligger på 49 300 kronor i år).

– Men om man tittar på antalet arvoderade politiker i kommunen, så har vi tre kommunalråd. Är det rimligt? Jag tänker att två är rimligt i alla fall. För ett kommunalråd är det en 24/7-verksamhet. Du ska vara påläst och du har jour.

– När det kommer till nämnderna, så tycker jag att vi har ett rimligt upplägg. Man måste komma ihåg att politiker är folkvalda, säger Lena Granath, som sitter i kommunstyrelsens arbetsutskott och är tvåa på Vänsterpartiets kommunfullmäktigelista i höstens val.

”Jag tror att vi går framåt i valet”

– Jag hoppas att jag kommer med i kommunfullmäktige. Det vill jag fortsätta med, om jag får. Jag har ingen ambition att vara med på fler ställen. Jag kandiderar inte för att sitta i någon nämnd eller i kommunstyrelsen, där jag har suttit under många år. Jag har mitt huvudsakliga fokus på regionen.

Vänsterpartiet har för närvarande fyra mandat i kommunfullmäktige i Oskarshamn.

– Jag tror att vi går framåt i valet och ökar till fem mandat.

Vad är det som driver dig som politiker?

– Mina frågor är hälso- och sjukvård, jämlikhet, jämställdhet, miljö och klimat.

– Jag vill vara med och påverka – därför sökte jag mig till politiken. Jag gick med i Ung Vänster runt 1992–1993 – och 1998 började jag engagera mig i partiet. Det var då vi ökade och fick tio mandat i fullmäktige. Det var häftigt att få vara med om det.

Hur ser din politiska målbild/vision ut för kommunen?

– Visionen är givetvis att vi ska ha ett rött styre i kommunen, där vi är med. Vi vill ha ett mer jämlikt och mer jämställt Oskarshamns kommun.

Hur vill du beskriva dig själv som person?

– Fyrkantig, säger Lena Granath och skrattar.

– Jag är hård mot mig själv. Jag tycker om att vara påläst – jag vill veta vad jag pratar om. Jag tycker inte om att upptäcka att jag hade fel, vilket är något som mina barn tycker är roligt.

Personligt / Lena Granath

Ålder: 45 år.

Bor i: Kristineberg, Oskarshamn.

Född och uppvuxen i: Kristineberg, Oskarshamn.

Familj: Man, två söner och tre katter.

Utbildning: ”Jag har gått ut gymnasiet, på konsthantverk, och gått ett år på konsthantverk på folkhögskolan.”

Yrke: Är butikschef på Jysk i Kalmar. Som politiker har man alltid rätt att vara tjänstledig. Lena Granath har även drivit en restaurang i Oskarshamn tillsammans med sin man.

Politiska uppdrag av betydelse genom åren: Andre vice ordförande i kommunstyrelsen, ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott (nuvarande uppdrag), kommunstyrelseledamot (nuvarande uppdrag), kommunfullmäktigeledamot (nuvarande uppdrag) samt ledamot i dåvarande barn- och utbildningsnämnden, ledamot i regionfullmäktige (nuvarande uppdrag) och anställd på 75 procent som politisk sekreterare i Vänsterpartiet på regionnivå (nuvarande uppdrag). Som politisk sekreterare får man vara tjänstledig.

Fritidsintressen: ”Springer och styrketränar. Sedan när jag hinner, vilket inte är särskilt ofta, så tycker jag att det är jättekul att odla växter. Jag tycker även om att laga mat, det är jätteroligt, det är ett stort intresse.”

Vad läser du helst? ”Handlingar. Lyssnade nyligen på ljudböcker om morden i Sandhamn (av Viveca Sten) och Fjällbackaserien (av Camilla Läckberg).”

Vad tittar du helst på? ”Serier. Det blir allt möjligt – men nordiska kriminalare är bäst. ”Bron” var lysande.”

Vad lyssnar du helst på, förutom ljudböcker? ”Jag har alltid musik på. Det blir mest svensk nutidspop och hiphop.”

Favoritmat? ”Pasta.”

Vad dricker du helst? ”Kaffe.”

Favoritlag inom sportens värld? ”Oskarshamns AIK, såklart”, säger Lena Granath, som sitter i OAIK:s styrelse. ”Och bäst är P08 och P11”, tillägger hon. Där har hon sina söner.

Favoritfärg? ”Svart. Det är det som är tongivande i garderoben, vilket gör sommartiden så mycket svårare”, säger Lena Granath och skrattar.

Vad gör du helst under en ledig dag? ”Står i köket och lagar mat. Det är avslappning.”

Hur mycket sover du?  ”För lite. Det blir omkring sex timmar per natt.”

Vad skulle du göra om du var osynlig under en dag? ”Det skulle vara intressant att skugga statsministern (Magdalena Andersson) en dag. Jag hade gärna följt med på ett statsmöte. Vad lovade hon egentligen i förhandlingarna med Erdogan (president i Turkiet)? Hade jag varit osynlig, så hade jag gärna varit med på den förhandlingen.”

Vilket förhållande har du till sociala medier? ”Jag har Facebook, där jag kanske är mer politiker än privatperson. Jag har även Instagram, där jag bara är privat. Jag har Snapchat med mina närmaste.”

Om du var tvungen att gå med i ett annat parti – vilket skulle du välja då? ”Inget.”

Vilka tycker du bäst om i de andra partierna? Vilka fikar du med, eller vilka skulle du kunna tänka dig att fika med? ”Man fikar mest med dem som man träffar på mötena – Lucas Lodge (M), Ingemar Lennartsson (KD), Lotta Sternell (C), Andreas Erlandsson (S) och Anton Sejnehed (S). Det är främst dem jag träffar i kommunstyrelsens arbetsutskott och i kommunstyrelsen.”

Favoritårstid? ”Sommaren.”

Favoritställe i kommunen? ”Strandpromenaden i Oskarshamn – camping till camping. Har tillbringat så många timmar där – springandes, gåendes eller bara för att se havet och solen.”

Hur skulle du vilja beskriva din kontakt med invånarna i kommunen? ”Den är god, tror jag. Den fysiska kontakten är viktigast för mig. Jag pratar ofta med folk när jag är i Kåbe-hallen (Ica-butiken i Kristineberg), på Coop, på Ica Maxi eller på Flanaden. Tonen som ofta finns i sociala medier är ingen ton som jag stöter på i verkliga livet.”

Vad skrattar du åt? ”Åt mycket. Åt mina barn, när de försöker göra mig glad.”

Tror du på Gud? ”Nej.”

Tror du på ett liv efter döden? ”Jo, jag önskar att jag gjorde det. Jag hoppas och tror att det finns någonting. Sedan vet jag inte om det är en faktisk gud eller något annat.”

Vad är meningen med livet, enligt dig? ”Att få må bra och få vara frisk”, säger Lena Granath.

Lena Granath (V)
Lena Granath gillar att odla växter. Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS