Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Lena Granath (V): ”Det handlar om att visa medmänsklighet”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”SCV-majoriteten lägger fram förslag om en skrivelse till regeringen. Den högerkonservativa regeringens planer på att göra alla offentliganställda skyldig att anmäla papperslösa riskerar att sätta hälso- och sjukvårdspersonal i en etiskt omöjlig sits. Region Kalmar län kräver att just dessa medarbetare inte tvingas anmäla papperslösa vuxna och barn de möter i vården”, skriver majoritetspartierna – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet – i Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

”Tidö-avtalet har förslag om att nu sittande regering ska göra det svårare för läkare och sjuksköterskor, med flera, att vårda patienter. Frågan handlar om angivningsplikten. Ännu finns det en chans att påverka regeringen så att dessa yrkesgrupper undantas från denna skyldighet.”

– Vi kräver att våra medarbetare inom hälso-och sjukvården ska undantas från anmälningsplikt då de möter papperslösa vuxna och barn. För oss är det en grundläggande princip att vård alltid ska ges efter behov. Det gäller oavsett den vårdsökandes juridiska status. Högerregeringens förslag i Tidöavtalet om angiveri är inte värdigt Sverige, säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.

”Grundläggande princip”

”Den vård det huvudsakligen handlar om är akutvård. När en papperslös persons akuta behov av vård ställs mot rädslan att bli utvisad uppstår flera problem. Inte mist att barn kommer i kläm”, skriver S, C och V.

– Det är fruktansvärt, att personer som behöver sjukvård ska behöva väga in hälsa mot att bli anmäld till myndigheter på grund av detta. Läkare ska inte behöva ta hänsyn till om patienten kommer separeras från sin familj, utvisas till ett land där samma vård inte kan erbjudas eller annat än det som har med den medicinska bedömningen att göra, säger Karin Helmersson (C), regionstyrelsens vice ordförande.

”Frågan om vilka arbetsuppgifter medarbetare inom hälso- och sjukvården har på senaste tiden diskuterats, bland annat i Kalmar län. Samtliga partier i majoritet i Region Kalmar län, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet tycker det är viktigt att personal inom skola, vård och omsorg undantas från en framtida anmälningsplikt av etiska skäl. Utöver detta anser SCV-majoriteten att i tider där regeringens sparar på kommuners och regioners verksamheter är det inte läge att tvinga på vårdpersonal ytterligare uppgifter som inte har med hälso- och sjukvård att göra.”

Hoppas på enighet

– Det är bra att vi, precis som andra regioner, är tidigt ute i denna fråga. Vi vill ge regeringen chansen att snabbt inkludera hälso- och sjukvården i sin utredning av frågan. Det handlar om att visa medmänsklighet, inte bara med patienter utan också med våra medarbetare som inte ska behöva utsättas för det etiska dilemmat, säger Lena Granath (V), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård (psykiatri), brukarråd samt personalfrågor.

”SCV-majoriteten hoppas nu på enighet bland regionens samtliga partier i denna viktiga fråga”, står det i pressmeddelandet.

Karin Helmersson (C), Angelica Katsanidou (S) och Lena Granath (V)
Karin Helmersson (C), Angelica Katsanidou (S) och Lena Granath (V). Foto: SCV-majoriteten

Foto: Peter A Rosén (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS