Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Lena Granath (V): ”Det största hotet mot Oskarshamns sjukhus är den högerkonservativa regeringen”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

”Region Kalmar står inför stora ekonomiska utmaningar de kommande åren, en situation som vi delar med hela kommun- och regionsverige. Samtliga politiska partier i regionen har tillsammans givit ett uppdrag till förvaltningarna i regionen att se över sina kostnader”, skriver Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

”I samtliga förvaltningar pågår ett arbete med att se över kostnader för att få en budget i balans. Oppositionen sprider i nuläget oro kring vad det arbetet ska leda till. Opposition medverkar dessutom till att sätta en osann bild kring Oskarshamns sjukhus attraktivitet för medarbetare. Idag har ett extrainsatt personalutskottsammanträde hållits för att informera kring bemanningssituationen på Oskarshamns sjukhus och bringa klarhet i spekulationerna”, skriver S, C och V.

”Vi i SCV-majoriteten ska fortsatt ta ansvar för Oskarshamns sjukhus och för att vårdbehoven i mellanlänet tillgodoses”

Lena Granath (V), regionråd och ordförande i personalutskottet i Region Kalmar län

– I samband med att flera läkare på Oskarshamns sjukhus under våren sökte sig vidare skapades, av oppositionen, en bild av en massflykt från Oskarshamns sjukhus. Så är inte fallet. De som lämnat sjukhuset har intervjuats av HR-avdelning och det rör sig om medarbetare som sökt sig vidare av naturliga skäl – bland annat för att kunna arbeta med andra uppgifter. I avslutningsintervjuerna som gjorts framkommer vissa utmaningar för regionen, vi kan bli bättre. Men problemen är inte nya och kommer inte till följd av den nuvarande ekonomiska situationen. Vi ska dock självfallet se till att stärka möjligheterna till vidareutbildning och utveckling för medarbetarna på Oskarshamns sjukhus. Spekulationerna som oppositionen drar i gång är inte okej. Det största hotet mot Oskarshamns sjukhus är den högerkonservativa regeringen som på SD:s och KD:s förslag vill flytta beslutanderätten om vården från Kalmar län till Stockholm. Vi i SCV-majoriteten ska fortsatt ta ansvar för Oskarshamns sjukhus och för att vårdbehoven i mellanlänet tillgodoses, säger Lena Granath (V), regionråd och ordförande i personalutskottet.

Lena Granath (V)
Lena Granath (V). Foto: Peter A Rosén

”Oerhört ansvarslöst”

– Politiken har fattat ett gemensamt beslut, alltså där samtliga partier varit överens, kring ekonomin och processen kring det. Idag, innan några förslag ens presenterats försökte oppositionen att kringgå den processen. Nu väntar vi på en redovisning kring vilka åtgärder som ska vidtas. Att i detta läge göra som oppositionen och vilt spekulera skapar bara rädsla och oro. Helt i onödan. Det är ett oerhört ansvarslöst beteende som oppositionen uppvisar kring den kostnadsöversyn de själva röstat för, säger Mattias Adolfson (S), hälso- och sjukvårdsberedningens ordförande.

Mattias Adolfson (S), regionråd i Region Kalmar län
Mattias Adolfson (S). Foto: Peter A Rosén

– Vi i SCV-majoriteten tar detta på stort allvar och har sett till att verkligen sätta oss in i orsaken till att ett antal läkare lämnat Oskarshamns sjukhus. Resultatet är att det inte är så dramatiskt utan handlar mer om att människor flyttar på sig till större städer. Arbetet fortsätter således med att stärka möjligheterna i vårt län så vi kan rekrytera och behålla så medarbetare inom vården vi kan. Det politiska spel som oppositionen ägnar sig åt gynnar ingen. Det vore önskvärt om de kunde intressera sig för sakfrågan och att inte försöka göra politiska poäng av en viktig fråga, säger Emmy Ahlstedt (C), hälso- och sjukvårdsberedningens vice ordförande.

Emmy Ahlstedt (C) på en pressträff på gården Nymålen, utanför Oskarshamn
Emmy Ahlstedt (C). Foto: Peter A Rosén

Foto: Vänsterpartiet (överst)

Grafik: Vänsterpartiet

+1
2
+1
0
+1
0
+1
3
+1
2
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS