Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Lena Granath (V): ”Tydligt att SD och regeringen prioriterar skattesänkningar före välfärden”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”Kritiken mot högerregeringen var hård när Vänsterpartiet presenterade sitt förslag till vårbudget under tisdagen. Trots att sjukvården saknar miljarder så väljer regeringen att inte göra någonting. Vänsterpartiet föreslår därför ett räddningspaket för sjukvården”, skriver Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

”I det läget gör regeringen ingenting. Kristersson och Åkesson borde skämmas. Detta sa Nooshi Dadgostar när partiets skuggbudget presenterades på en presskonferens i riksdagen. En budget som skulle gynna Kalmar län.”

”Vänsterpartiets förslag innebär ett tillskott på 8 miljarder till regionerna. För Region Kalmar län innebär det 189 miljoner extra redan i år. Det är något som Vänsterpartiets regionråd Lena Granath menar skulle gjort en stor skillnad.”

”Vi har en hälso- och sjukvård som är hårt ansträngd och vi måste få till mer statliga medel”

Lena Granath (V), regionpolitiker från Oskarshamn

– Vi har en hälso- och sjukvård som är hårt ansträngd och vi måste få till mer statliga medel. Det är tydligt att SD och regeringen prioriterar skattesänkningar före välfärden och det betalar sjuka och vårdanställda priset för, säger Lena Granath.

Ali Esbati, som är Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson, medverkade också när vänsterns vårbudget presenterades. Han menar att det är viktigt att regeringen redan innan sommaren ger besked om vad som kommer gälla för sjukvården nästa år.

– I de flesta regionerna görs budgeten för 2024 redan nu och om regeringen inte ger klara besked om ytterligare resurser till sjukvården riskerar vi att se omfattande nedskärningar i sjukvården nästa år, sa Ali Esbati.

Det är inte bara ökade generella statsbidrag som Vänsterpartiet föreslår i budgeten. Man vill även låta regionerna få använda alla riktade statsbidrag som generella samtidigt som statsbidragen måste indexeras så att de följer kostnadsutvecklingen. Det vill säga att regionen själv skulle lägga pengarna på sjukhus, Folktandvården eller KLT om det vore där skon klämmer just nu, och att de årligen räknas upp.

– Det kan verka som byråkratiska förslag, men detta är förändringar som skulle göra sjukvården mer effektiv och att vi skulle slippa massor av onödig administration som riktade statsbidrag medför, fortsätter Esbati.

Indexeringen av statsbidragen är helt nödvändig enligt Esbati. När bidragen inte följer kostnadsutvecklingen så krymper resurserna till hälso- och sjukvården. Hade statsbidragen indexerats så hade statsbidragen varit 25 miljarder högre.

”Hade sjukvården haft de resurserna idag hade situationen sett helt annorlunda ut”

Ali Esbati (V)

– Hade sjukvården haft de resurserna idag hade situationen sett helt annorlunda ut. Då hade vi kunnat prata om satsningar på personal och kvalitet i stället för att diskussionen handlar om nedskärningar och kris, sa Esbati under presskonferensen.

– För Region Kalmar län skulle Vänsterpartiets budgetförslag förändra förutsättningarna för hälso- och sjukvården då det skulle innebära att många av de besparingar som kommer tvingas på oss av regeringen inte skulle behövas, säger Lena Granath.

– Med högre statsbidrag och minskad detaljstyrning skulle det kunna satsas ordentligt på fler anställda och på bättre arbetsvillkor. Mer personal och bättre arbetsmiljö är lösningen på hälso- och sjukvårdens utmaningar i Region Kalmar län. Det kostar pengar. Här är det bra att Vänsterpartiet är tydliga när vi ser att högern och regeringen sviker sjukvården.

Foto: Vänsterpartiet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS