Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Liberalerna föreslås ta plats i nya regionstyrelsen: “Vi tänker långsiktigt”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Liberalerna missade att komma in i regionfullmäktige med 0,18 procent och ungefär 300 röster. Hade L klarat 3-procentsspärren så hade mandatfördelningen i fullmäktige sett annorlunda ut och Region Kalmar län hade fått ett borgerligt M/KD/L- styre i stället för vänstermajoriteten som bildades. Därför tar L och M redan nu gemensamt sikte på valet 2026.

– Moderaterna gick kraftigt framåt i regionvalet men vi missade möjligheten att ta över styret i regionen med minsta möjliga marginal. Vi tänker långsiktigt och ser redan nu att ett samarbete där L ingår kommer behövas för att lyckas med vår ambition att bryta vänsterstyret. Genom att avstå en av våra ersättarplatser i regionstyrelsen till förmån för L så får de möjligheten att behålla en fot i regionpolitiken, vilket vi tror ökar chanserna att de kommer tillbaka efter nästa val, säger Malin Sjölander som har föreslagits förnyat förtroende som viceordförande i regionstyrelsen.

– Vi gick till val på att bilda ett borgerligt styre i Region Kalmar län, men tiden räckte inte riktigt till att vända mitt partis opinionssiffror på det sätt som skedde på nationell nivå. Vi ser det här som en möjlighet att behålla insynen i regionpolitiken och kunna vara med och fortsätta jobba för ett maktskifte senast efter valet 2026, säger Johanna Wyckman, avgående regionråd för Liberalerna.

Johanna Wyckman (L)

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS