Linköping nära att fälla OAIK: Men det blev vinst och serieledning

Omgång 14

Oskarshamns AIK – FC Linköping City 2-1(2-1)

Mål OAIK: Flamur Dzeili, Oskar Stejdahl

Mål Linköping: Balen Nouri.

Oskarshamns AIK övertygade inte mot Linköping, men insatsen räckte både till seger med 2-1 (2-1) och till serieledning.

Det satt långt inne, men det är starkt att vinna och det är de tre poängen som är viktigast, säger OAIK:s assisterande tränare Ardi Ajeti.

Tabelltvåan OAIK såg ganska sega ut i inledningen på matchen medan gästande jumbon Linköping startade piggt.

Det dröjde inte länge förrän det stod 0-1 på resultattavlan efter ett fint anfall av Linköping.

Det kunde dessutom varit 0-2 också, men det målet dömdes som tur var, med OAIK-ögon sett, bort för att en spelare i offsideposition stört Michael Hartmann i OAIK-målet.

“Den varningen tar jag på mig”

ARDI AJETI, ASSISTERANDE TRÄNARE I OSKARSHAMNS AIK

Dessförinnan hade både Linköping och OAIK ropat på straff, men domaren friade vid båda tillfällena. Linköping skulle nog inte ha haft straff, men när Kgotso Masangane knuffades omkull i straffområdet borde nog domaren ha blåst.

Kgotso Masangane föll och domaren borde nog ha blåst straff. Foto: Peter A Rosén

Du fick ett gult kort för protest i samband med straffsituationen.

– Ja, man måste reagera, det är en solklar straff! Dessutom borde vi haft minst tre straffar i tidigare matcher, jag vet inte varför det är så. Vid flera tillfällen är det Masangane som blir nergjord, men det blir aldrig straff. Den varningen tar jag på mig, säger Ardi Ajeti.

Allt ovanstående hände innan det gått femton minuter.

OAIK hade fortsatt svårt att få igång sitt passningsspel och Linköping med vasse anfallaren Christian Moses hotade i sina omställningar.

Varför såg det så trögt ut tror du?

– Tja, de pressade oss högt och gjorde det riktigt bra. Samtidigt så spelade vi mindre bra så det blev en kombination. Men sedan äter vi oss in i matchen och visar bra moral när vi vänder underläget, säger Ardi Ajeti.

Med kvarten kvar av första halvlek hade OAIK hittat några skottlägen och börjat få igång lite av det passningsspel som gjort laget till en toppkandidat i Ettan Södra.

Passningsspelet vände matchen

Det passningsspelet vände matchen.

Flamur Dzelili satte 1-1 i minut 35, han dundrade in bollen i nättaket från vänster sedan Kgotso Masangane svarat för ett fint förarbete.

Tre minuter före paus kom det matchavgörande 2-1-målet och det var vackert.

Masangane, Edvin Crona, Filip Jägerbrink och Oskar Stejdahl fick det att se så enkelt ut när de passade sig igenom Linköpingsförsvaret så att Stejdahl kom ren med målvakten och kunde rulla in bollen.

Här gör Oskar Stejdahl 2-1. Foto: Peter A Rosén
Skönt jubel efter Oskar Stejdahls fullträff. Foto: Peter A Rosén

Det var även nära ett tredje OAIK-mål i slutet av halvleken, men 2-1 var ställningen i paus.

Den andra halvleken började som den första, Linköping ganska pigga och OAIK lite avvaktande. Gästerna lyckades dock inte skapa mer än några halvchanser.

Bred trupp

Med knappa timmen spelad gjorde OAIK ett trippelbyte där man plockade in Zakaria Sawo, Sadmir Zekovic och Anton Agebjörn, medan Crona, Malte Persson och Dzelili lämnade.

Det är inga dåliga spelare att kunna byta in!

– Nej, det är fördelen med att ha en bra och bred trupp, det var bra att få in pigga ben och säkra lite defensivt med Agebjörn.

Direkt efter bytet sköt Zekovic en kanon i ribban, ett vackert skott som var värt ett bättre öde. Jägerbrink hade också ett gyllene läge att göra 3-1 efter ett fint, snabbt anfall, men missade avslutet grovt.

Hur upplevde du den sista kvarten, kändes det lugnt?

– De satsade mycket på långbollar och vi siktade på att försvara ledningen och det var väl aldrig riktigt nära, de fick bara till några halvchanser.

“Det är skönt och viktigt att vinna även om det var en minst sagt blandad insats, men det blev tre poäng och det är vi nöjda med”