Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Lördagskrönikan: “Det är en konstig känsla”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Tiden går.

Nu är det fyra månader sedan Oskarshamns-Nytt startade upp och jag skrev min första krönika. Det känns som att det var länge sedan, i en annan tid. På ett sätt stämmer det eftersom det var före Covid-19 med smittspridning, social distansering och distansstudier.

När man tänker tillbaka så är det väldigt mycket som har hänt, samtidigt som världen har stått mer still än på länge.

Kommer vi tillbaka till en värld som den vi hade före pandemin?

Eller har vi lärt oss något om hänsyn, respekt, tålamod och människovärde? Det återstår att se, men en sak vet vi – det här är inte över på långa vägar även om många länder, även Sverige, nu lättar på restriktioner och förbud.

Frågan är vad som händer när man öppnar upp samhället igen, får vi en ökad smittspridning igen och blir den olika i olika länder beroende på hur man hanterat den första vågen av corona? Facit kommer.

“Så värst mycket idrott blev det inte”

Tanken var att jag skulle vara sportreporter på Oskarshamns-Nytt, med krönikeskrivande som grädde på moset kanske, men så värst mycket idrott blev det ju inte under våren…

Krönikorna har handlat om allt möjligt och det tror jag de kommer att fortsätta att göra även om det nu verkar som om att idrotten ska börja rulla igång så smått.

Fotbollen har fått klartecken att köra och från och med en 14 juni är det tillåtet med matcher. Då kommer med största sannolikhet herrallsvenskan att starta och det är det ju många som längtat efter. Damallsvenskan verkar börja två veckor senare.

Fotbollsförbundet har bråda dagar nu med att få ihop matchschema och all annan administration som ska till. Fast man har säkerligen förberett sig på det här, ändå ganska väntade, beslutet rätt länge.

Men hur det här kommer att bli och framför allt vilken känsla uppstarten väcker hos spelare och supportrar ska bli intressant att se. För inte blir det som vanligt inte.

Det kommer att vara många restriktioner för spelare och ledare på och vid sidan av planen och det kommer inte att vara tillåtet med publik.

Har ni sett matchbilderna från Bundesliga där de varit igång någon vecka? Man hör allt som ropas och händer på planen, det gör man ju normalt inte när publikljudet dränker detta.

“Nästan inte på riktigt”

Det är en konstig känsla, det är nästan inte på riktigt.

När beskeden om inställda seriepremiärer kom i våras kändes det oerhört trist, men sedan har man lärt sig att leva med det och som det är som med allt annat; man vänjer sig.

Jag är naturligtvis idrottsintresserad, förmodligen lite över genomsnittet, men ändå kan jag känna mig lite kluven till situationen som den är nu.

Visst ska det bli kul med matcher, att tävlingsmomentet väcks till liv igen och Helsingborgs IF-abstinensen försvinner. Klart jag vill se mitt favoritlag skörda framgångar, hoppet överger mig inte även om det varit skralt med sådana de senaste åren. Å andra sidan är jag realistpessimist så jag förutsätter att säsongen blir eländig.

Men för många är starten av allsvenskan och möjligheten att få följa laget i sitt hjärta av enorm betydelse, många lever för och med sitt lag dygnet runt i både tanke och själ.

Det trista är ju att utan publik så försvinner mycket av den nerv och stämning som finns omkring fotbollen. Tysta arenor blir som jag nämnde kusligt i TV och för spelarna måste det kännas märkligt. Fast de vänjer ju sig också vid de nya förutsättningarna.

“Får nöja sig med bark”

Speciella situationer kräver speciella åtgärder och som någon sa ”Har man inte bröd får man nöja sig med bark”.

Vi får en idrottssäsong av något slag, det får vi, och det är roligt. Den kommer att inledas utan publik, men nya besked kommer säkerligen under resans gång. Förhoppningsvis blir det små steg på väg mot en normal situation.

Just nu är det ju fotbollen som har fått klartecken, vad som kommer att gälla i höst när vinteridrotterna ska igång vet vi inte.

På den lokala fronten så är det Oskarshamns AIK som nu väntar på besked om när division ett-starten ska ske. Anar att det är en hel del pånyttfödd aktivitet, säkerligen med stor glädje, både på kansliet och på träningsplanen.  Det ska bli spännande att äntligen få följa årets upplaga i seriespelet.

Vad gäller de lägre serierna pågår arbetet på Smålands fotbollsförbund. Så här står det på deras hemsida:

”Smålands Fotbollförbund kommer nu arbeta fram nya uppdaterade riktlinjer och dessa riktlinjer publiceras senast på onsdag den 2 juni.
Tillsvidare gäller de riktlinjer som tidigare har kommunicerats ut.”

Så på onsdag vet vi mer, men jag kan misstänka att det lutar åt att köra igång seriespel i augusti och då enbart som en enkelserie, mer hinner man säkerligen inte med. Dessutom har man inte hur mycket domare som helst.

Hur man gör med eventuellt kval för upp- och nedflyttning är något som med största säkerhet diskuteras fram- och baklänges. Vi får se vad man kommer fram till och hur det tas emot bland klubbarna i trakten. För att det blir reaktioner det kan vi nog räkna med.

“Väldigt roligt”

Fotbollssverige har fått ett efterlängtat besked, nu får vi se hur detta hanteras och vilken säsong vi får. Det som är säkert är att det ska bli väldigt roligt med något nytt i den trista coronavardagen.

Nu blir det nog lite mer sport och fotboll i mina krönikor, men ni som inte är så sportintresserade ska definitivt fortsätta läsa – jag kommer att fortsätta att skriva om allt möjligt som känns viktigt och/eller aktuellt. Som skolan till exempel, där finns det en del kvar att avhandla.

Vi hörs igen!

Ta hand om er!

TEXT

Thomas Wennerklint

thomas@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS