Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Lördagskrönikan: “Hur är det ställt med gemene mans trafikvett egentligen?”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Så var det då sommar i Sverige igen, ganska så mitt i den kanske största semesterperioden faktiskt.

I år kan vi i alla fall konstatera att vi har en vädermässigt ganska typisk svensk sommar med minst sagt omväxlande väder.

Det har varit ganska blåsigt och med det så skiftar läget från soligt till ösregn på några få minuter ibland, åtminstone kan det kännas så.

Förra lördagens långpromenad med barnen var inget undantag.

Sol, lite regn, mer sol, en rejäl skur på det som tvingade oss att söka skydd en stund, uppehåll och… sedan, med cirka tio minuter kvar innan vi var hemma – då öppnade sig himlen.

“Duscha med kläderna på”

Det var som att duscha med kläderna på.

Det fanns ingenstans att skula (så heter det på skånska) så vi blev fullständigt genomblöta in på bara skinnet alla tre. Som tur var så var det inte kallt och det var bara att skratta åt alltihop, det var bara dottern som var lite orolig över mobil och hörlurar.

Så här en bit in på min egen sommarledighet har jag funderat lite över hur semester och varmare väder påverkat hur vi hanterar coronasituationen.

Hela våren har vi varit noga med att sköta vår hygien, hålla avstånd, visa hänsyn och inte träffa varandra i för hög utsträckning.

Samhällsklimatet blev i dessa avseenden lite varmare faktiskt, man brydde sig om varandra mer.

“Vi glömmer fort”

Men vi glömmer fort.

När man lättade på reserestriktionerna i mitten av juni kändes det som att många tog det som en signal på att ”nu är det som vanligt”.

Fast det är ju inte riktigt det och när det blir det vet vi inte.

Vi såg tendenser redan under den varma Kristi Himmelsfärdshelgen då folk samlades och trängdes på uteserveringar och andra platser.

Har ni varit på någon campingplats på sistone?

Jag har cyklat förbi och igenom ett par den senaste månaden och uttrycket ”packade sillar” har sällan varit mer träffande.

I tider då de flesta semestrar på hemmaplan blir det trångt, trots att det är färre besökare från utlandet än normalt.

Hörde av kompisar att det till och med är trångt ute på vandringsstråket Skåneleden i år, så vill ni vara ifred ute i naturen så får ni hitta mer ensliga platser.

Även i populära sommarorter som Båstad, Borgholm och Visby har det rapporterats om trängsel och då har det inte ens ”Stockholmsveckan” börjat i Visby…

Självklart förstår jag att det fanns goda anledningar till att man släppte på reserestriktionerna, inte minst ekonomiska skäl, men då räknade man nog med att folk skulle fortsätta ta ansvar och sköta den sociala distanseringen.

Men som sagt, man glömmer fort.

“Svenskar är idioter”

Häromdagen intervjuades en kvinna som varit inne och handlat på jättevaruhuset Ullared.

Hon var väldigt nöjd med alla de åtgärder som varuhuset hade gjort för att minska eventuell smittspridning, men som hon tillade: ”sedan att vi svenskar är idioter är en annan sak”.

Ganska träffande. Butiker och restauranger kan vidta vilka åtgärder de vill, till syvende och sist är det upp till den enskilde individen att följa dem och tänka på sin nästa.

Här varierar ansvarstagande högst betänkligt.

På tal om hemester, ett för året nytt ord, så finns det verkligen många pärlor att besöka på nära håll. Ni som läst här tidigare vet att jag cyklar en del och även ägnar mig åt ”Hitta ut”. I sommar har jag tagit mig till både Påskallavik och Figeholm, samt cyklat runt i skogarna utanför Rödsle. Vilken njutning!

Små stopp på mysiga kaféer gör inte saken sämre.

Framöver i sommar planeras ett besök i Högsby (där det ska vandras i byskomakare Jonas Stolts fotspår till kyrkan i Högsby från hans hem i Basebo), en tur till nya sommarcaféet i Farshult (som för övrigt öppnar idag) och kanske det dessutom äntligen blir av att jag och Dennis kommer iväg till Blå Jungfrun.

I veckan har jag dock av olika anledningar varit en del på vägarna och där kan man också önska sig lite mer social distansering.

Det är oerhört mycket trafik, inte minst husbilar och husvagnar. Har varannan svensk familj husbil/husvagn nuförtiden? Man kan ju undra.

Märker för övrigt att E22 skulle behöva en rejäl upprustning på vissa sträckor.

Men hur är det ställt med gemene mans trafikvett egentligen? Det där med att hålla avstånd har vi som sagt pratat om sedan i mars, men på vägarna struntar man i det.

“Bortglömt”

Även i höga hastigheter får man ofta någon medtrafikant alldeles bakom sig. Att inte ligga för nära framförvarande bil var ju en av käpphästarna i körskolan, men detta verkar bortglömt.

Och omkörningar… Herregud vilka risker en del utsätter sig själv och andra för. Med livet som insats kör man om där det är dubbla heldragna linjer, dålig sikt och varför inte i uppförsbacke?

När Dennis och jag cyklade till Påskallavik för några veckor sedan såg vi ett hårresande exempel. Strax innan en uppförsbacke blev vi omkörda av en bil som höll bra avstånd till oss och även en rimlig hastighet, MEN bakom den bilen kom en annan i högre fart som kör om först oss och sedan, i uppförsbacke och ingen möjlighet att se om det kommer mötande bil, kör om den framförvarande bilen.

De låg parallellt HELA uppförsbacken och om de hade fått möte hade en allvarlig olycka varit ett faktum.

“Används inte”

Dennis och jag saktade ner och förberedde oss för smällen, men den här gången hade idioten tur, det kom ingen från andra hållet. Det gjorde det en halv minut senare.

Inga stora marginaler.

Sedan undrar man varför det finns körriktningsvisare på vissa bilar, de används ju ändå inte.

Faktum är att jag tycker att det är konstigt att det inte händer fler olyckor än vad det faktiskt gör, med tanke på att bilförare verkar ha väldigt dålig fantasi kring vad som kan hända på och vid vägarna. Mötande bilar, djur som springer ut på vägen, bilen framför måste kanske bromsa hastigt…

Kanske är det så att många tar hänsyn och ”hjälper” trafiksyndarna så att många olyckor ändå undviks.

Själv brukar jag förutsätta att alla andra på vägen är fullständiga idioter, då är man beredd på att vad som helst kan hända och slipper onödiga överraskningar.

Fortsätt nu att njuta av den svenska sommaren men tänk den sociala distanseringen. Håll avstånd i butiker och restauranger – och i trafiken!

Ta hand om er!

TEXT

Thomas Wennerklint

thomas@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS