Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Lucas Lodge (M): ”Vi måste nog hitta andra trattkantareller”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

– Vi måste nog hitta andra trattkantareller för att den här kommunen ska kunna utvecklas i rätt riktning.

Det sa kommunalrådet Lucas Lodge (M) på måndagskvällens fullmäktigesammanträde, då en stor majoritet av politikerna i Oskarshamns kommun röstade ja till detaljplanen för det planerade industriområdet väster om Oskarshamn (Djurhultsområdet).

Liberalerna var det enda partiet som inte röstade ja.

Oppositionsrådet Mathias Karlssons yrkande om återremiss föll med siffrorna 4–42 (tre frånvarande ledamöter) i en votering.

Hans andrahandsförslag, om bordläggning av ärendet, föll också.

Därefter röstade fullmäktige ja till kommunstyrelsens förslag. Liberalerna reserverade sig.

Oppositionsrådet Mathias Karlsson (L) betonade att han och hans parti inte säger nej till nya detaljplaner för industrimark och bostäder.

”Det är viktigt att vi tänker oss för innan vi går vidare”

OPPOSITIONSRÅDET MATHIAS KARLSSON (L)

– Det är jättebra att vara förberedd – det har vi inget emot. Men i just det här fallet fick vi information under kommunstyrelsesammanträdet om att det hela hade överklagats till miljööverdomstolen, men där hade man sagt att det inte kommer att tas upp. I nästa steg fick vi reda på att det har överklagats till Högsta domstolen, så vi vet inte riktigt hur det kommer att gå, sa han.

”Representerar invånarna”

– I kommunstyrelsen lade jag ett yrkande om en återremiss i ärendet, så att man på ett bättre sätt kan belysa hur fisklivet och smolt nedströms påverkas. Det påverkar inte bara Applerumsån, utan även viken och området runtomkring. Det är viktigt att komma ihåg att alla nya industrietableringar påverkar människor i framtiden. Det är viktigt att vi tänker oss för innan vi går vidare, sa Mathias Karlsson.

– I kommunstyrelsen fick jag en fråga om vem jag representerar. Jag svarade att jag representerar invånarna i Oskarshamns kommun. Det här kommer att påverka kommande generationer. Det är viktigt att tänka efter och göra rätt. Det är inte så att jag vill förhala det. Mitt yrkande är återremiss i första hand och i andra hand att det bordläggs tills vi har fått ett besked från Högsta domstolen.

Mathias Karlsson (L), oppositionsråd i Oskarshamn, talar på ett fullmäktigemöte
Mathias Karlsson (L). Foto: Peter A Rosén

Mathias Karlsson konstaterade att det handlar om ett känsligt område.

– Ni har säkert gått där och plockat svamp eller varit ute och vandrat. Det är ett fantastiskt och naturskönt område, när det gäller både vatten och stora skogsområden. Hitta ut har varit etablerat här, exempelvis. Och scoutverksamhet, med läger, har förekommit i området. Ni som gillar trattkantareller vet att det här är ett riktigt guldområde. Fågelförekomsten är dessutom stor – och här finns även andra arter. Det känsligaste området ligger närmast vattendraget, sa han.

”Jag är jättetacksam över att vi har mark att erbjuda till de företag som vill ge oss arbetstillfällen i kommunen”

LUCAS LODGE (M), KOMMUNALRÅD I OSKARSHAMNS KOMMUN

Kommunalrådet Lucas Lodge (M) replikerade:

– Vi har kollat med våra jurister – och det finns inget hinder för att vi tar det här beslutet i dag. Jag vill också tacka för det gedigna underlaget som vi har fått. Och vi måste nog hitta andra trattkantareller för att den här kommunen ska kunna utvecklas i rätt riktning. Jag är jättetacksam över att vi har mark att erbjuda till de företag som vill ge oss arbetstillfällen i kommunen. Tack till alla tjänstemän och politiker som har varit delaktiga i processen, sa han.

Lucas Lodge (M) talar på ett fullmäktigemöte i Oskarshamn
Lucas Lodge (M). Foto: Peter A Rosén

Mathias Karlsson igen:

– Men det är inte praxis att vi föregår domstolarna när det gäller beslut i stora ärenden. Vi vill att våra barn ska kunna fiska i Östersjön i framtiden. Därför är det viktigt med en ordentlig genomlysning.

Marie Holmgren (S) – som är förste vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden – sa så här:

– Äntligen kan vi i denna församling vara med och skapa industrihistoria. Det här beslutet kan lägga grunden för en ännu bättre utvecklingspotential för Oskarshamns kommuns etablerade företag – men det skapar också förutsättningar för helt nya etableringar. Oskarshamns kommun kommer att kunna erbjuda företag en bra och förberedd mark som de kan köpa och nyttja direkt, vilket många gånger är avgörande för om ett företag vill och kan etablera sig och även växa, sa hon.

– Ibland måste man kunna ta ett snabbt beslut. Vårt beslut i dag grundar sig på gedigna utredningar och bedömningar. Allt har beretts under lång tid och är mycket välarbetat. Det är väldigt bra. Vi kan ta ett beslut baserat på fakta. Som kommun vill vi växa och bli fler invånare. Därför behöver vi fatta det här beslutet.

”Som förste vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden är jag glad över att se hur mycket arbete som genomförs för att kunna nå vår vision om fler medborgare”

MARIE HOLMGREN, FÖRSTE VICE ORDFÖRANDE I SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN

– Så att vi som kommun kan ligga i framkant och uppfylla behoven när de uppstår. Detta för att kunna uppnå vår vision om att bli fler invånare. Då måste vi som kommun kunna erbjuda industrimark till företag. Som förste vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden är jag glad över att se hur mycket arbete som genomförs för att kunna nå vår vision om fler medborgare. Denna detaljplan är ett stort steg för att kunna fortsätta med denna positiva utveckling, sa Marie Holmgren.

”Kvastmossen har en areal på cirka tolv hektar – och det nya området har en areal på närmare 100 hektar”

JAN JOHANSSON (SD)

Jan Johansson (SD) gick också upp i talarstolen:

– Kommunen har ett mål om att bli 30 000 invånare inom ett antal år (2030). Når vi det målet, så behövs det både bostäder och framför allt industrimark. Och det får vi med råge i det här nya aktuella området. Kvastmossen har en areal på cirka tolv hektar – och det nya området har en areal på närmare 100 hektar. Det är enormt stort. Jag har läst att det kan komma att behövas mellan fem och tio nya batterifabriker i Sverige inom en snar framtid. Om så blir fallet kan det här området vara en kandidat till en stor etablering. Vi har resurserna, sa han.

Jan Johansson (SD) talar på ett fullmäktigemöte i Oskarshamn
Jan Johansson (SD). Foto: Peter A Rosén

– Och jag vill tacka Göran Landenius (mark- och exploateringsstrateg i Oskarshamns kommun) – det är han som är hjärnan bakom detta, tillade Jan Johansson.

”Centerpartiet har under många år drivit frågan om att vi behöver ha en högre och bättre planberedskap i Oskarshamns kommun”

MAGNUS LARSSON (C)

Magnus Larsson (C):

– Vi yrkar bifall till föreliggande förslag till ny detaljplan. Centerpartiet har under många år drivit frågan om att vi behöver ha en högre och bättre planberedskap i Oskarshamns kommun. Ett företag som vill komma hit och etablera sig ska kunna ha två eller tre ställen att välja mellan. På det sättet får vi hit företag. Det är oerhört glädjande att vi nu har kommit så här långt. Sedan kan man naturligtvis konstatera att det kommer att få effekter och biverkningar på området.

– Vi från Centerpartiet tycker dock att man i planarbetet på ett bra sätt har beskrivit hur man ska hantera detta. Vi känner oss trygga med den biten.

Magnus Larsson (C) talar på ett fullmäktigemöte i Oskarshamn
Magnus Larsson (C). Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS