Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Luftburet släckande stöd från MSB hjälper Räddningstjänsten med skogsbranden

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

FINSJÖ

När kommunens och regionens egna resurser är uttömda vid en skogsbrand, har MSB förstärkningsresurser i form av bland annat luftburet släckande stöd med flygplan och helikoptrar samt skogsbrandsdepåer. Hittills har maximalt åtta helikoptrar använts för att bekämpa Finsjöbranden.

Luftburet släckande stöd med flygplan och helikoptrar har varit väldigt avgörande för att hjälpa till med att släcka branden norr om Finsjö. Det berättade Jan Karlsson, insatschef på Räddningstjänsten i en intervju med TV4 på söndagen.

Tankdepå i Fliseryd

Under skogsbrandssäsongen finns det tillgång till minst tio släckande helikoptrar i landet. Helikopterresurserna är placerade på olika orter och självförsörjande avseende bränsle och utrustning.

MSB har satt upp en tankdepå till helikoptrarna på en stor gräsplan i Fliseryd. Vatten hämtas i närliggande sjöar och varje helikopter kan bära upp till 1 000 liter vatten i en fällning.

Luftburet stöd begärs från MSB

Helikoptrarna har en beredskap på 90 minuter och begäran om luftburna resurser görs till MSB:s tjänsteman i beredskap, TIB, av räddningsledare eller länsstyrelsen. MSB har ett avtal med företaget Heliair Sweden AB som tillhandahåller en komplett tjänst med helikoptrar för bekämpning av bränder i skog och mark.

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS