Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

M, KD och L föreslår utbildning i artificiell intelligens för politiker i Region Kalmar län

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”Den pågående digitala transformationen inom hälso- och sjukvården kräver uppdaterade politiker med översiktlig förståelse för de hälsoinformatiska problem vården behöver lösa, till exempel att alla olika digitala system i dag inte enkelt kan kommunicera med varandra eller att vårddata och hälsodata inte registreras på ett standardiserat sätt, vilket försvårar önskvärd användning av all vår data”, skriver Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i ett pressmeddelande.

”Likaså behöver politiker översiktligt förstå vad utvecklingen inom artificiell intelligens, AI, kommer att betyda framöver för hälso- och sjukvården. Därför har Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna i dag lämnat in ett förslag om att genomföra en utbildning i AI för politiker i Region Kalmar län.

– Nu är AI verklighet inom svensk sjukvård, ett exempel är att flera sjukhus i landet förstärker bildgranskning av mammografibilder med hjälp av AI. Från att två röntgenläkare gjort detta till att en läkare och en AI gör granskningen tillsammans. Sådana möjligheter måste även Kalmar län ta tillvara, säger Malin Sjölander (M).

“Allt viktigare”

– I en värld där artificiell intelligens blir alltmer integrerat i våra liv och samhällen, blir utbildning om denna teknologi allt viktigare. AI erbjuder en rad möjligheter inom sjukvården, inklusive förbättrad diagnosprecision, personlig medicinering och effektivisering av vårdprocesser, men då måste också vi som är politiker förstå oss på detta i vårt arbete att fatta beslut, säger Jimmy Loord (KD).

– Utbildningen skulle kunna fokusera på flera olika frågeställningar som hur AI kan bidra till bättre vård och hälsa och vilka risker det kan innebära för vården. Sedan är det väldigt viktigt att ta diskussionen kring de etiska och juridiska aspekterna, som vems ansvar är det när AI gör fel? Och tar AI våra jobb?, säger Evalill Nilsson (L).

+1
0
+1
0
+1
0
+1
5
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS