Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

M och KD vill att medarbetare i regionen ska få möjlighet att driva sin verksamhet inom intraprenad

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Moderaterna och Kristdemokraterna har lagt fram ett förslag om att låta medarbetare i Region Kalmar län få möjlighet att driva sin verksamhet som intraprenad.

”Som intraprenad arbetar man under företagsliknande former, men fortfarande inom regionens verksamhet, klinik eller enhet. Genom ett avtal direkt med de styrande inom regionen får den verksamhet som drivs som intraprenad ett eget budgetansvar och en stor frihet att själva påverka inriktningen. Med andra ord, de får större frihet och ansvar att själva utforma arbetsformer, mål och arbetsmiljö efter egen vilja och förmåga. Och eftersom resurserna stannar inom verksamheten kan de som driver verksamheten utvärdera bäst var varje krona gör mest nytta, samtidigt som man ständigt kan sträva mot förbättrade rutiner och arbetsprocesser”, skriver M och KD i ett pressmeddelande.

Egen budget

– Förslaget skulle i praktiken innebära att medarbetarna på sjukhus eller exempelvis hälsocentraler driver sin verksamhet som om det vore ett eget företag, dock är man fortfarande anställd i regionen. Verksamheten gör upp en egen budget där de bestämmer vad pengarna ska användas till, exempelvis hur löneökningar görs, men också över lag var pengar behöver läggas för att göra mest nytta. Den stora vinsten är att medarbetarna får större frihet över sin arbetssituation, får möjligheter att arbeta på nya sätt och mycket kortare beslutsvägar, något som efterfrågas väldigt ofta. Detta skulle göra regionen till en än mer attraktiv arbetsgivare, säger Malin Sjölander (M).

– Flertalet av de medarbetare vi pratat med är nyfikna och positiva till förslaget. Det är de som sitter på kunskap kring hur vårdköer kan kortas och hur deras arbetsmiljö kan förbättras, det är inte mer än rätt att Region Kalmar län åtminstone undersöker möjligheterna att införa intraprenader, säger Jimmy Loord (KD).

“Viss förhoppning”

– Vi har en viss förhoppning om att förslaget ska bifallas av de styrande partierna S, V och C. Inte minst eftersom Centerpartiet så sent som förra året var ute i media, där de förespråkade självstyrande enheter och personaldrivna mottagningar, säger Lennart Hellström (M).

– Om vi vill behålla och attrahera medarbetare till Region Kalmar län, så måste vi hela tiden vara öppna för nya arbetssätt. Om det är så att medarbetare faktiskt vill testa på att driva verksamheter som intraprenad så tycker jag också de ska få möjlighet att göra det, säger Chatrine Pålsson Ahlgren (KD).

Genrebild: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
+1
3
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS