Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

M och KD vill inrätta en energikommission i länet: “Behovet av el förväntas fördubblas”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Sveriges och Kalmar läns behov av el i förväntas fördubblas inom några årtionden samtidigt som elnätet är i stort behov av utbyggnad. Medborgare dignar under skyhöga elräkningar och företag tvingas dra ner eller skrinlägga etableringar på grund av bristande elförsörjning. Europa har i hög grad blivit beroende av rysk gas för sin elförsörjning. 

Region Kalmar län måste ta sitt regionala ansvar för att skapa förutsättningar för en stabil elförsörjning i framtiden. Därför har Moderaterna och Kristdemokraterna lämnat in en motion med ett förslag om att inrätta en energikommission i länet.

Rekordhöga elräkningar

– Fler och fler län har nu stora områden där inga nya industrietableringar är möjliga på grund av effektbristen. Ett första steg för att råda bot på detta är att kartlägga hur situationen ser ut i Kalmar län, något som regionmajoriteten hittills vägrat, säger Malin Sjölander (M) i ett pressmeddelande.

– Elpriserna har slagit rekord under hela hösten och vintern. Det har slagit hårt mot hushåll och företag som nu drabbas av rekordhöga elräkningar. Situationen som Sverige befinner sig i nu är självförvållad. Direkta och indirekta politiska beslut de senaste åren har skapat en ohållbar situation. Det är dags att Kalmar län tar ett eget ansvar för en stabil elförsörjning, säger Jimmy Loord (KD).

“Det är dags att Kalmar län tar ett eget ansvar för en stabil elförsörjning”

Jimmy Loord (KD)

Gröna omställningen hotas

– När elförsörjningen svajar och hotas på sikt så hotas också jobben och den gröna omställningen i Kalmar län. Det behövs inga fler kommissioner och utredningar, svarade majoriteten förra gången vi föreslog en energikommission. Jag tänker att det är dags för dem att ändra sig nu, när alla våra grannlän samstämmigt höjer en varningsflagg för elförsörjningen samtidigt som stora delar av Europa gjort sig beroende av rysk gas för sin elförsörjning, säger Pär-Gustav Johansson (M). 

– För vanligt folk är inte energikrisen och höga elräkningar något sekundärt. Det är primära frågor varje månad. Min förhoppning är att majoriteten denna gång ska gå oss till mötes och vilja prioritera energifrågorna som en angelägenhet för Kalmar län och regionens utveckling, säger Anders Andersson (KD).

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS