MÖNSTERÅS
Barnen och ungdomarna.
De äldre.
Vindkraften.
Det är de tre viktigaste områdena för Kristdemokraterna i Mönsterås kommun, berättar Madeleine Rosenqvist, som är etta på fullmäktigevalsedeln.
Vår tidning intervjuar henne över ett par koppar kaffe på trivsamma Café Lilla Bageriet vid Torget i Mönsterås.
– Barnen, ungdomarna och de äldre är det absolut viktigaste för oss. Det är grunden i samhället, egentligen.
Kristdemokraterna driver bland annat frågan om utökade öppettider på förskolan.
– Det är en jätteviktig fråga. Och när det gäller de yngsta barnen i förskolan, så vill vi ha ett tak på max tolv barn per grupp. Vi föreslår dessutom att elevhälsan på skolorna ska byggas ut ännu mer.
– När det kommer till de äldre, så är det viktigt att de själva får välja hur de vill bo. Vi vill ha en äldreboendegaranti. Man ska få välja boende oavsett om socialtjänsten tycker att man är i behov av att bo på ett boende eller inte. Det handlar om att ingen ska behöva vara ofrivilligt ensam. Det leder till depressioner.
“Känner sig otrygga”
– Och vissa människor vill inte bo själva längre. De känner sig otrygga – de söker social gemenskap, och det är jätteviktiga bitar.
Hur vill du summera mandatperioden som snart är slut?
– Det har varit en mycket annorlunda mandatperiod – med pandemi och krig i Ukraina. Det har påverkat verksamheterna på många sätt. Vi har haft många digitala möten – och därmed inte träffats i samma utsträckning som vi brukar göra. Vi har heller inte kunnat möta väljarna på samma sätt som tidigare. Nu känns det jätteroligt att komma ut och möta dem igen. Många är sugna på att prata politik. Det är roligt.
– När det gäller partiet i kommunen, så har medlemsantalet ökat ganska mycket. Vi har tolv nya namn på vår fullmäktigelista – och det är jättekul (26 namn totalt). Att vi har blivit fler syns även medialt – det är fler som tar för sig. Det är väldigt roligt.
Kristdemokraterna är, som bekant, med i majoritetsstyret i kommunen – tillsammans med Centerpartiet, Moderaterna och Liberalerna.
– Ja, och alliansen vill vi behålla. Vi har haft ett samarbete med de renodlade allianspartierna ända sedan 1985. Jag hoppas att vi kan fortsätta med det samarbetet, betonar Madeleine Rosenqvist.
Hon konstaterar också att KD har fått igenom en hel del av sin politik.
– Exempelvis SMS-funktionen vid kriser. Om det brinner någonstans – eller om vattnet blir otjänligt, exempelvis. Den funktionen infördes efter att vi hade lyft fram förslaget i en motion.
“Jättekonstigt”
– Vi har också kämpat jättemycket för att förlänga parkeringstiderna här på Torget. Ska du exempelvis gå och klippa dig och färga håret, så räcker det inte med två timmar. Egentligen vill vi inte ha någon tidsbegränsning överhuvudtaget – men fyra timmar skulle väl kunna vara okej. Folk som kommer hit och ska strosa och äta tycker att det är jättekonstigt att man inte får stå på torget i mer än två timmar – i och med att det nästan aldrig är fullt med bilar här.
– Så vi kommer att fortsätta att jobba för utökade parkeringstider.
Har ni fått med er något parti i den frågan?
– Nej, det är knöligt – och jag förstår inte varför. De har genomfört vissa åtgärder, men det är inte mycket, svarar Madeleine Rosenqvist.
Den omdebatterade vindkraften, då?
Jo, Kristdemokraterna kräver att kommunen ska ta fram en ny vindbruksplan innan politiken eventuellt tar beslut om nya vindkraftsparker.
– Nu är det på gång i både Finsjö och Grönskog – och Ramshult, för att nämna några exempel. Mönsterås är den kommunen som har mest vindkraft i hela södra Sverige.
Fler tankar kring äldreomsorgen?
– Ja, jag tycker att det är jättebra att vi har utökat bemanningen med 15 tjänster. Det var ett beslut som alla var överens om. Vi har en ganska bra äldreomsorg i kommunen – men det är klart att det alltid finns saker som kan bli bättre. En sak som bekymrar mig, det är att vi har för många personalpersoner per vårdtagare. Vi ligger kring ett snitt på 18 personalpersoner per vårdtagare. Det är alldeles för mycket. Där borde vi komma ner, så att vårdtagarna kan känna en större trygghet. Det får inte vara så många människor runt dem.
– Vi måste också se över personalens arbetssituation. Det är jätteviktigt att personalen trivs ännu bättre.
“Är jag inte rädd för”
– Sedan ska vi göra en utvärdering när det kommer till våra träffpunkter, efter att deras tjänster ändrades lite grand. Alla träffpunkter är kvar, men frågan är hur det nya upplägget slår? Ser vi att det inte blir bra, ja, då får vi återgå till det tidigare upplägget. Det är jag inte rädd för. De äldre ska ha social gemenskap. Det är jätteviktigt.
Många pratar om att undersköterskorna kanske borde få koncentrera sig på omsorgsdelen fullt ut – och därmed slippa städa, tvätta och laga mat. Hur ser du på det?
– Jag ser nog inga bekymmer med det. Vi kommer att sakna personal – och det gör att vi är tvungna att prioritera de arbetsuppgifter som de anställda är utbildade för. Då får vi sätta in personer som gör det andra arbetet, där det inte behövs en specifik utbildning.
Fler tankar kring barnen och skolan?
– Ja, jag är jättestolt över att vi kan fortsätta med vårt barnrättsarbete i kommunen. Vi kristdemokrater fick igenom den satsningen i alliansens budget. Annars hade inte de pengarna funnits där.
– I skolan har det hänt jättemycket under de senaste fyra åren. Vi har kört med projektet ”Utmanande lärande” – och det har gett resultat. Vi blev även utsedda till länets bästa skolkommun (i Lärarförbundets ranking). Vi har lyckats höja våra meritvärden. Sedan behöver vi ha en skola som är lugn och stabil. Våra unga behöver stöd på alla sätt. Man ska känna sig trygg i skolan. Man ska inte känna sig rädd. Det är oerhört viktigt, säger Madeleine Rosenqvist, som är andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
“Hade ingen koll”
– Jag är också glad över att vi har fått ett nytt ekonomisystem. I början av mandatperioden hade vi ingen koll – inte ens vi i nämnden. ”Vi tror, eller vi antar att det är så här”, svarade ekonomerna. Och så kan man inte ha det, förstås. Men nu kan vi följa ekonomin på ett bra sätt. Det är tacknämligt.
– Vi vill även införa en elevhälsogaranti. Det innebär att alla elever ska ha rätt att träffa någon inom elevhälsoteamet om de har behov av det. Och den hjälpen ska de få samma dag som de har bett om den. Det är en jätteviktig insats. Jag tror också på tidiga stödinsatser i skolan. Vi ska inte vänta när vi ser att någon halkar efter. Jag tror också på föräldrasamverkan och föräldrautbildningar – stöd till föräldrar. Och det handlar inte bara om hur man ska hantera läxor – utan även om uppfostran och om hur vi tar hand om våra barn.
“Jättestolta”
Mönsterås kommun har haft föräldrastöd, för föräldrar med barn mellan 0 och 18 år, under många år.
– Och det är vi nästan unika med. Vi är jättestolta över det arbetet.
Madeleine Rosenqvist, som är ordförande i folkhälsorådet, kan dessutom stoltsera med att Mönsterås är den enda kommunen i länet som har en handlingsplan för psykisk hälsa.
– Vi jobbar mycket med de frågorna – de är jätteviktiga.
Hur ser du på Mönsteråsgymnasiet?
– Vi skulle behöva fler som vill plugga där. Det är en större attraktivitet som krävs – och vi har satsat lite extra på det.
Hur ska man få fler att flytta till kommunen?
– Visst vill vi att kommunen ska få fler invånare. Jag tror att det handlar om att vi måste ha en bra och attraktiv skola och en bra äldreomsorg – samt en god service. Ett bra vägnät är också viktigt.
– Mönsterås är en jättefin kommun att bo i – med ett lagom långt pendlingsavstånd till både Kalmar och Oskarshamn.
Kommunen har många egna arbetsgivare också…
– Ja, det har vi.
Kommunen har dessutom många vackra miljöer…
– Ja, det har vi verkligen. Vi har skogen, havet, Alsterån, Emån och en vacker landsbygd.
Hur ser du på arbetslöshetsfrågan?
– Vi har ganska låg arbetslöshet. Arbetsmarknadsenheten gör ett jättebra jobb. Men jag ser att vi har ett behov av att utbilda människor, så att företagen får de arbetare som de behöver. Här har vi en brist i Sverige, som jag har skrivit jättemycket om – i form av motioner till rikstinget. Bor jag i Mönsterås kommun och vill läsa in en Komvuxutbildning, så får jag i praktiken ett nej om inte utbildningen finns i kommunen. Men den finns kanske i Kalmar eller i Västervik – eller någon annanstans i landet. Man har rätt att söka den, men kommunen kommer inte att betala den. Så fungerar det. Man har inte råd med det. Det är det enda i utbildningssystemet som man inte kan söka fritt var man vill i Sverige. Det låser fast människor, som kanske har blivit arbetslösa och är rotade i kommunen med hus och familj. Kan de då inte gå den utbildningen så finns det kanske inget annat som de kan göra.
– Mindre kommuner har inte samma utbildningsutbud som större kommuner. Då måste man få söka sig till de större kommunernas utbildningar, oavsett vilken kommun man bor i. Jag har tryckt på jättemycket i den frågan, både på regionnivå och på andra nivåer. Jag såg själv det här problemet när jag jobbade som studievägledare.
Hur ser du på näringslivet i stort?
– Vi ligger bra till i rankingarna. Sedan finns det för mycket regler, tycker jag. För varje ny regel som läggs in, så borde man ta bort två. Det är jätteviktigt att underlätta för småföretagen.
Hur ser du på brottsligheten och trygghetsfrågorna?
– Vi lever i en värld där samhället faktiskt är ganska otryggt. Se bara på Kalmar, som har haft tre dödsskjutningar. Det är vår grannkommun. Vi ser gängbildning och kriminalitet som sjunker ner i åldrarna. Det krävs oerhört mycket förebyggande arbete – och stöd till föräldrar – för att få stopp på detta. Sedan behöver vi fler poliser också, naturligtvis – med högre löner, så att de stannar kvar. Vi måste upprätta ordningen i samhället, så att människor känner sig trygga. Det är viktigt att man ser polisen regelbundet. De syns mycket – och det är bra, men det är inte tillräckligt, säger Madeleine Rosenqvist, som konstaterar att fler upplysta cykelvägar är en betydelsefull trygghetsinsats på lokal nivå.
Hur ser du på den kommande mandatperioden? Vilka är de främsta utmaningarna för kommunen?
– Vi kommer att behöva investera mycket i våra skolbyggnader. Det är en utmaning som vi kommer att behöva jobba med en hel del. Man får ta det i en lämplig takt, så att ekonomin håller också.
– Energifrågan är en utmaning på riksnivå. Sänkta energi- och drivmedelspriser är ett måste. Vi vill satsa på kärnkraften och både på den storskaliga och småskaliga vattenkraften. Kärnkraften och vattenkraften måste vara baskraften – sedan har vi inget emot vindkraft och solenergi eller andra källor som vi kan använda oss av. Men man måste lyssna på befolkningen när det kommer till vindkraftsparker.
Ni vill att beslut om eventuella vindkraftsparker ska tas i fullmäktige…
– Ja.
– När vi tog beslutet om vindkraftsparken i Alebo, så låg det beslutet under kommunstyrelsen. Och där har vi satt ner foten. Det är inte rimligt att inte det högst beslutande organet (fullmäktigeförsamlingen) ska få ta beslut i de frågorna. Alla partier är inte representerade i kommunstyrelsen
– Sedan är skarvarna en utmaning. De blir bara fler och fler. Man måste få skjuta bort mer av beståndet. Något annat fungerar inte.
I fullmäktige har Centerpartiet 19 mandat.
Socialdemokraterna har 15 platser.
Sverigedemokraterna har åtta.
Moderaterna har tre.
Kristdemokraterna har två – och Liberalerna och Vänsterpartiet har varsitt.
Hur går det för er i det här valet, tror du?
– Jag hoppas att vi ökar med flera mandat.
Hur många mandat hoppas ni på?
– Fem–sex, kanske.
Hur ser du på Oskarshamns sjukhus?
– Vi har värnat om Oskarshamns sjukhus i alla år. Det har varit vårt skötebarn under alla mandatperioder, svarar Madeleine Rosenqvist, som är tvåa på regionvalsedeln i mellanlänet (kommunerna Högsby, Mönsterås och Oskarshamn).
– Vi vill bevara Oskarshamns sjukhus – och vi tror inte att sjukhuset kommer att tas bort om man förstatligar vården. Vi måste snarare öka antalet vårdplatser i landet. Och det är förlegat att ha 21 regioner/landsting – det har vi haft sedan 1862. Både Norge och Danmark har bytt system. Och folk ska inte stå olagligt länge i kö. Och man ska inte behöva vänta olika länge på samma behandling, på en höftledsoperation exempelvis.
Ni tror inte att staten drar ett pennstreck över Oskarshamns sjukhus om vården förstatligas?
– Det säger Socialdemokraterna hela tiden.
Ni är inte rädda för det?
– Nej. Inte när vi behöver fler vårdplatser.
Oförändrad, höjd eller sänkt skatt i kommunen?
– Oförändrad, så länge det går. Vi ligger på en nivå som ger oss en mittenplacering bland kommunerna i länet.
– Det svåra är att prioritera. Prioriterar man en sak, så är det alltid några kommuninvånare som blir nöjda med det. Men då får man kanske hålla tillbaka på något annat. Det är en politikers vardag – medborgare tycker olika. Och det är viktigt att lyssna in.
Hur ser ni på bostadsbyggandet i kommunen?
– Det är jättebra att bygga i normal takt. Det är mycket på gång – och vi har byggt väldigt mycket under den här mandatperioden.
Vilken syn har ni på Sverigedemokraterna på det lokala planet?
– Jag vill ha en allians – men vi kan samarbeta i olika frågor. Det är det viktigaste för mig. Jag tänker exempelvis på att vi tycker ganska lika i vindkraftsfrågan. Det finns även andra frågor där vi tycker ungefär likadant som SD. Men vi kan även tänka oss att samarbeta med Vänsterpartiet i enskilda frågor, om det dyker upp något. Och när Lejla Radovic (S) föreslog att vi skulle ha en hundbadplats, så höll vi med henne om det. Och vi är överens med Socialdemokraterna även i många andra frågor. Jag ser inte det som ett problem.
Vad är det som driver dig som politiker?
– Att göra livet bättre för mina medmänniskor.
Vilka är dina hjärtefrågor?
– I och med att jag är ordförande i folkhälsorådet, så är det framför allt det främjande och förebyggande folkhälsoarbetet, med tidiga insatser, som är viktigt för mig. Skolan och de äldre är också viktiga. Och vindkraften, där jag känner att vi måste lyssna på medborgarna. Vi kan inte göra som kommunen gjorde i Alebo. Där blev det fel, säger Madeleine Rosenqvist.
Hur vill du beskriva dig själv som person?
– Jag är glad för det mesta och lyssnar mycket. Jag är ganska tydlig – och jag har ganska många års erfarenhet av både politik och vanligt jobb. Livserfarenheten är viktig i politiken.
Personligt / Madeleine Rosenqvist
Ålder: 57 år.
Bor i: Finsjö.
Född och uppvuxen i: Mönsterås.
Familj: Man och fyra barn, två pojkar och två flickor, samt två barnbarn. ”Sedan har vi varit jourfamilj och familjehem i 27 år. Så vi har haft ganska många barn i vår familj.”
Utbildning, jobb och politiska uppdrag: ”Jag är utbildad undersköterska inom psykiatrin, från början. Men sedan läste jag studie- och yrkesvägledarprogrammet, så jag har en tjänst på Komvux i Mönsterås som studie- och yrkesvägledare. Men jag är tjänstledig. Jag är ombudsman för Kristdemokraterna i distriktet. Sedan är jag vice ordförande i patientnämnden och i beredningen för invånarfrågor. I kommunen är jag ordförande i folkhälsorådet, andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden samt ordinarie ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Tidigare har jag bland annat suttit i socialnämnden. Jag har hunnit med en del”, säger Madeleine Rosenqvist.
Fritidsintressen: ”Jag tycker om att resa – men det har man inte kunnat göra i särskilt stor utsträckning under pandemin. Jag älskar naturen, havet och svampplockning. I Finsjö kan man gå rakt över vägen, från vårt hus, och ner till ån. Där ligger en brygga som ingen ser. Där kan man sitta och njuta och lyssna på den porlande Emån.”
Läser helst: ”Jag läser inte så mycket. Jo, handlingar naturligtvis. Annars lyssnar jag väldigt mycket på ljudböcker.”
Tittar helst på: ”Nyheter, faktaprogram och någon rolig svensk film ibland.”
Lyssnar helst på: ”Radion och när det kommer till musik, så lyssnar jag mycket på Tomas Ledin och Lars Winnerbäck.”
Favoritmat: ”Klyftpotatis och en god oxfilébit, eller en kotlett. Och en god rödvinssås och tzatziki och färska grönsaker. Grillad mat tycker jag om.”
Dricker helst: ”Vatten och Cola Light.”
Favoritlag inom sportens värld: ”Jag är inte så sportintresserad, men jag håller på IK Oskarshamn.”
Favoritfärg: ”Blå.”
Vad gör du helst en ledig dag? ”Då försöker jag vara ute i naturen – och rensa tankarna.”
Hur mycket sover du? ”Mellan sex och sju timmar, om jag har tur.”
Vad skulle du göra om du var osynlig under en dag? ”Jag skulle nog bara strosa omkring.”
Vilket förhållande har du till sociala medier? ”Det blir mest Facebook och Instagram.”
Om du var tvungen att gå med i ett annat parti, vilket skulle du välja då? ”Där säger jag pass.”
Vilka tycker du bäst om i de andra partierna – vilka fikar du med/skulle du kunna tänka dig att fika med? ”Alla. Man måste kunna skilja på politiken och personerna.”
Favoritårstid? ”Försommaren.”
Favoritställe i kommunen? ”Oknö, och sitta vid havet i en brassestol – eller sitta på bryggan vid Emån i Finsjö.”
Hur vill du beskriva din kontakt med invånarna i kommunen? ”Jag pratar gärna och jag lyssnar gärna. Det är roligt att möta folk i kommunen.”
Vad skrattar du åt? ”Roliga svenska filmer skrattar jag mycket åt, som Sällskapsresan, exempelvis.”
Tror du på Gud? ”Jag tror på en högre makt.”
Tror du på ett liv efter döden? ”Jag hoppas det.”
Vad är meningen med livet, enligt dig? ”Att leva livet fullt ut varje dag. Och göra det bästa av varje dag. Och att inte bekymra sig för mycket över saker som vi inte vet om de kommer att hända eller inte”, säger Madeleine Rosenqvist.
Chefredaktör & ansvarig utgivare