ANNONS

Magnus Larsson (C)
Magnus Larsson (C). Arkivfoto: Peter A Rosén

Magnus Larsson (C): ”Återöppna Hultgården i Misterhult”

ANNONS

OSKARSHAMN

– Kön till särskilt boende kan inte beskrivas som något annat än ett misslyckande. Den är orimligt lång och det har den varit under lång tid. Det finns ett boende som står tomt – återöppna Hultgården i Misterhult, det skulle vara det snabbaste sättet att tillskapa nya platser, sa Magnus Larsson (C) efter att Eva Holm, Edvard Dunge och Mette Munter lyft frågan om Hultgården under allmänhetens frågestund på måndagskvällens kommunfullmäktigesammanträde i Oskarshamn.

Det var i slutet av 2021 som den lokala folkomröstningen hölls i kommunen.

54,78 procent (3 347 röster) av de som röstade sa ja till ett återöppnande av både Hultgården och Charlottagården i Misterhult.

Nej-sidan fick 43,18 procent (2 638 röster).

2,05 procent (125 personer) avstod från att rösta.

Valdeltagandet landade på 28,45 procent.

Hultgården i Misterhult. Arkivfoto: Peter A Rosén

Socialdemokraterna, som styr i Oskarshamns kommun tillsammans med samarbetspartiet Moderaterna, gick direkt ut och lovade att både Hultgården och Charlottagården skulle återöppnas 2022, som en direkt följd av omröstningsresultatet.

Och Charlottagården återinvigdes, under det nya namnet Hultgårdsvägen 7, i maj 2022.

Bild på äldreboendet Hultgårdsvägen 7 i Misterhult
Boendet Hultgårdsvägen 7 (som tidigare hette Charlottagården) i Misterhult. Arkivfoto: Peter A Rosén

Inför folkomröstningen var majoritetspartierna tydliga med att ett återöppnande av boendena i Misterhult skulle leda till en skattehöjning på 25 öre. Skatten höjdes med 9 öre, vilket motsvarar ungefär 6,5 miljoner kronor, och Hultgården återöppnades alltså inte.

”Har rätt många”

– Pengarna adresserades till socialförvaltningen, till äldreomsorgen, som en del av öppningen av boendet i Misterhult. Sedan lade vi till från reformutrymmet för att få ihop till den totala kostnaden, både driftkostnader och kapitalkostnaderna. Det här är några år sedan. Vad har hänt sedan dess? Jo, vi har bytt budgetmodell. Vi har infört en så kallad prislappsbudget. Vi har börjat jobba med en omställningspott, för ett mjukt införande av den nya budgetmodellen. Och vi jobbar med prioriteringar. Mindre boenden, som vi har rätt många av i den här kommunen, har en något högre kostnad. I dag syns det i omställningspotten. När budgetmodellen är fullt utvecklad, så behöver de små boendena bli en prioritering, där vi i den här församlingen kan avgöra om man tycker att det ska få kosta x antal miljoner att ha kvar mindre boenden eller om man tycker att man ska välja något annat, sa kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S).

Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun.
Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun. Arkivfoto: Peter A Rosén

– Kommunen har köpt in särskilt boende-platser i Högsby kommun. Jag har hört att man även ska köpa platser av Mönsterås kommun, trots att det är långt att åka till de här orterna – framför allt för anhöriga som bor i Misterhultsbygden. Hur mycket kostar en sådan plats per person och dag? Och hur mycket är budgeterat, totalt, för inköpta platser 2025? Samtidigt står ett boende, med åtta platser – eller 16 om man räknar in undervåningen, tomt i Misterhult, nämligen Hultgården. Vi har tidigare hört att Hultgården inte öppnas på grund av att boendet inte lever upp till dagens standard, trots badrumsrenoveringarna som genomfördes 2018. Den väldigt dyra ombyggnaden av Hultgården blev inte av. I en bilaga till arkitektbyråns uppdragsbeskrivning gällande hygienregler, med mera, kunde man konstatera att det var samma hygienregler som Hultgården byggdes efter 2018. Det betyder att ombyggnaden som gjordes lever upp till de regler som gäller även nu. Hur kommer det sig då att Hultgårdens lägenheter, som står redo och väntar, inte får användas? I stället köper man in platser i grannkommunen, sa Mette Munter.

”Utmärkt lösning”

– Det vi köper i Högsby är inte särskilt boende-platser utan korttidsplatser. Och Mönsteråsfrågan, som inte har seglat upp än, gäller i sådana fall LSS, så ingen av frågorna rör särskilt boende. Jag tycker att det är bra att kommunerna samarbetar. Det gör vi även inom andra områden. Kommunerna Hultsfred, Högsby och Oskarshamn har gemensam familjerätt, för att nämna ett exempel. Det är viktigt för de mindre kommunerna att hitta samarbetsformer som gynnar alla inblandade och framför allt skattebetalarna i respektive kommun. I Högsby köper vi både platser och bemanning. Hittar vi platser så måste vi få tag i bemanning också – och alla vet hur svår bemanningsfrågan är på våra boenden. Vi ska hitta folk till framtidens omsorg också – jag tycker att det här är en utmärkt lösning. När det gäller kostnadsfrågan, så kan vi säga att alternativet många gånger är en plats på sjukhuset – och då köper vi en plats med bemanning till cirka 25 procent av kostnaden på ett sjukhus. Det är också bra. Vi har dessutom väldigt goda kollektivtrafikförbindelser till Högsby, om man vill hälsa på och inte har tillgång till egen bil, svarade socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M).

Rolf Lindström (M), socialnämndens ordförande i Oskarshamns kommun, inviger äldreboendet Hultgårdsvägen 7 i Misterhult
Socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) klippte bandet när Charlottagården återinvigdes.
Foto: Peter A Rosén

Eva Holm påminde politikerna om visionen ”Hållbara Oskarshamn, ett internationellt energicentrum – en kommun med hög livskvalitet och tillväxt”, som antogs 2017.

– I texten under ”arbeta och bo i kommunen” står det bland annat följande: ”vi tar väl hand om våra äldre”. Gör våra folkvalda politiker det?

Det undrar Eva Holm.

Ansiktsbild på Eva Holm vid invigningen av ett nytt äldreboende i Misterhult
Eva Holm på återinvigningen av Charlottagården. Foto: Peter A Rosén

– Jämfört med 2017, så har det tillkommit 24 boendeplatser, netto, i Oskarshamns kommun. Vi gör faktiskt ganska mycket för våra äldre. Vi har tio träffpunkter som är utplacerade i hela kommunen, med aktiviteter varenda dag. Vi har under de senaste åren satsat stenhårt på riktade insatser för att motverka ensamhet. Vi har bland annat en livsberättargrupp med cirka 20 personer som träffas tio gånger. Det här rullar på hela tiden. Efteråt har man fortsatt att träffas i nätverk. Vi har ett flertal aktiviteter på våra särskilda boenden. Påhittighet saknas inte. Socialnämnden stödjer sig på den årliga boenderapporten, där vi följer utvecklingen. Där ser vi att behovet av särskilt boende har ökat mycket kraftigt under det senaste året. Därför har samhällsbyggnadsnämnden fått i uppdrag att utreda platser för ett möjligt framtida särskilt boende. Utmaningen, gränsande till ett problem, är att hitta medarbetare till framtidens omsorg och hitta nya innovativa hjälpmedel för att detta ska fungera. Att säga att vi inte gör något tycker jag är lite felaktigt, vi jobbar väldigt intensivt för att få en bra boendemiljö för våra äldre och bra arbetsplatser för alla våra duktiga medarbetare, sa Rolf Lindström.

”För dåligt med plats”

– Att köpa korttidsplatser är väl en jättebra lösning när platser finns tillgängliga i våra grannkommuner. Men vi ska komma ihåg att vi köper korttidsplatserna på grund av att vi har för dåligt med plats på våra särskilda boenden. Det hänger trots allt ihop. Man försöker smita undan lite. Vissa investeringar kommer att krävas om Hultgården ska öppnas igen – men det är fortfarande det snabbaste sättet. Det finns ingen plats och ingen färdig detaljplan för ett eventuellt nytt boende i Oskarshamn. Vi är ganska långt fram i tiden innan det där boendet kommer att slå upp dörrarna. Men problemet har vi här och nu. Majoriteten följde inte resultatet av folkomröstningen, de backade sedan. De följde bara halva resultatet, sa Magnus Larsson.

– Hultgården stängdes – och om man ska öppna upp ett nytt boende, så blir det nya krav – precis som det blev på det andra boendet, Charlottagården, där vi installerade sprinklersystem och andra anläggningar. Vi gjorde toaletterna på Hultgården tillgängligare, men det är fortfarande inga bra hygienutrymmen i den fastigheten, svarade Andreas Erlandsson.

– Jag är väl medveten om det – och det var därför jag sa att det kommer att krävas vissa investeringar för att öppna upp boendet igen, sa Magnus Larsson.

”Inte stolt”

– Jag är stolt över mycket i Oskarshamns kommun – vi har väldigt bra skolor och mycket som är bra, men jag är inte stolt över kön till särskilt boende. Målet är att ha 15 i kön, men vi har drygt 50 i dagsläget. Det är bedrövligt, så vi behöver alla tänkbara platser i framtiden. Vi måste tillskapa fler så fort som möjligt. Vi kan inte vänta tre-fyra år. Det här är en väldigt viktig fråga, sa Ingemar Lennartsson (KD), som fick medhåll av Mathias Karlsson i Kustlandspartiet.

Ingemar Lennartsson (KD)
Ingemar Lennartsson (KD). Arkivfoto: Peter A Rosén

– Jag jobbar själv inom äldreomsorgen i Oskarshamns kommun. Jag är superstolt över mitt yrke. Ritningarna som vi fick på boendet i Misterhult, de sista vi såg, reagerade jag på. Vi kan inte öppna med de ritningarna, på grund av att personalen inte kan jobba på båda sidorna av sängen. Den dagen man hamnar i en rullstol, så går det inte att använda toaletten i rummet – utan då måste man använda den gemensamma toaletten. Så som ritningarna ser ut, så är det inte optimalt, det går inte arbeta där, på grund av att det är för trångt, sa Sofia Gerhardsson (S).

Sofia Gerhardsson, Kommunal i Oskarshamn
Sofia Gerhardsson (S). Arkivfoto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
1
+1
3
+1
0
+1
1

ANNONS

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Varje lördag får du ett mejl med veckans mest lästa och läsvärda artiklar, tips om aktuella evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS