Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Magnus Larsson (C): ”Glädjande att regeringen nu stoppar detta”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”På fredagen kom beskedet att regeringen beslutat upphäva Energimarknadsinspektionens beslut om en ny 400kV-ledning mellan Ekhyddan och Nybro. Energimarknadsinspektionens beslut föregicks av stora protester från både berörda kommuner och markägare”, skriver Centerpartiet i Kalmar län i ett pressmeddelande.

– Det är inte ofta jag ger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) beröm – men i det här fallet gör jag det. Det är glädjande att regeringen nu stoppar detta och i alla fall ger viss upprättelse till alla de markägare och kommuner som har engagerat sig i frågan genom åren, säger Magnus Larsson (C), gruppledare för Centerpartiet i Oskarshamns kommun.

Magnus Larsson (C), andre vice ordförande i bildningsnämnden, på en pressträff i stadshuset i Oskarshamn
Magnus Larsson (C). Arkivfoto: Peter A Rosén

– Det var ett väldigt positivt besked som jag blev glad över, det. Är väldigt positivt för de markägare i vår kommun som hade drabbats hårt med stora markförluster som följd, säger Per Gröön (C), kommunstyrelsens ordförande i Högsby kommun.

Per Gröön (C)
Per Gröön (C), kommunalråd i Högsby. Foto: Peter A Rosén

”Väldigt positivt”

– Centerpartiet i Kalmar län har länge försökt att driva på frågan, både mot den gamla S-regeringen och den nuvarande. Inte minst arbetade vår tidigare riksdagsledamot Anders Åkesson väldigt hårt med detta, det känns väldigt positivt att allt detta hårda arbete nu gett resultat, säger Anders Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande i Mönsterås kommun och 1:e vice distriktsordförande för Centerpartiet i Kalmar län.

Ansiktsbild på Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås kommun
Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås kommun. Arkivfoto: Peter A Rosén

– Det är en lång sträcka som skulle gå igenom Nybro kommun och det här beslutet gäller den del som kommer norrifrån till Nybro. Det är mycket stora arealer som hade gått förlorade för markägare i Nybro kommun så idag är jag glad och nöjd över regeringens beslut, säger Christina Davidson (C), kommunstyrelsens vice ordförande i Nybro kommun.

”Naturligtvis glad”

”Regeringens beslut innebär nu att frågan återförvisas till Energimarknadsinspektionen för ny handläggning. Centerpartiet i Kalmar län kommer att fortsätta att bevaka frågan och driva på regering och myndigheter att ta hänsyn till lokala förutsättningar och markägare vid kommande beslut. Centerpartiet i Kalmar län motsätter sig inte en ledning, den behövs – men den måste byggas med marksnål teknik och med en rimlig ersättning till de markägare som behövs”, skriver Centern.

– Jag är naturligtvis glad för de markägare och kommuner som berörs av den norra delen av ledningen och som nu i alla fall tillfälligt kan andas ut. Men samtidigt så är jag besviken över att det endast är den norra delen av ledningen som berörs av beslutet och inte den del som går genom Emmaboda kommun. Jag hoppas naturligtvis att regeringen också kommer att fatta ett liknande beslut för den delen och det är något som jag och Centerpartiet kommer att fortsätta att verka för, säger Johan Jonsson (C), kommunstyrelsen ordförande i Emmaboda kommun.

+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS